Σε κατηγορηματική διάψευση χθεσινού δημοσιεύματος της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» για μαζικές προσλήψεις συμβασιούχων στο Δημόσιο προέβη η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης ξεκαθάρισε, σε τηλεφωνική παρέμβασή της σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ 1, ως απάντηση σε σχετική αναφορά βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος αναπαρήγαγε το σχετικό δημοσίευμα, ότι όλες οι προσλήψεις μονίμων και συμβασιούχων στο Δημόσιο που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό γίνονται αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ. Για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων παρέπεμψε στον επίσημο ιστοχώρο «Απογραφή» (apografi.gov.gr), σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει μία συνεχής μείωση του προσωπικού του Δημοσίου, που συνεχίστηκε κατά την περίοδο της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, σε σχέση με το 2014 οι μόνιμοι υπάλληλοι είναι λιγότεροι κατά περίπου 10.000 (σ.σ. Δεκέμβριος 2014: 576.856 - Δεκέμβριος 2018: 565.324)

Σχετικά με του συμβασιούχους, η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι ο αριθμός των εργαζομένων, η μισθοδοσία των οποίων καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, κυμαίνεται τα τελευταία χρόνια περίπου στα ίδια επίπεδα, με οριακές εποχικές διακυμάνσεις την ίδια περίοδο. Συγκεκριμένα, είπε ότι τον Δεκέμβριο του 2015 ήταν 48.084 και τον Δεκέμβριο του 2018 ήταν 49.469.

Η ίδια έκανε λόγο για «παραπληροφόρηση και κακή ανάγνωση των στοιχείων», καθώς στον αριθμό των συμβασιούχων που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό συνυπολογίζουν λανθασμένα και εργαζόμενους σε ερευνητικά προγράμματα πανεπιστημίων, προγράμματα ΕΣΠΑ ή ανταποδοτικών πόρων, που δεν προκαλούν δημοσιονομική επιβάρυνση.

Τέλος, σημείωσε ότι με τον κανόνα «1:1» (μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση) δεν διογκώνεται το Δημόσιο, απλά σταματά η συρρίκνωση που υπάρχει τα τελευταία 10 χρόνια. Με βάση αυτόν τον κανόνα, πρόσθεσε η υπουργός, φέτος θα γίνουν 9.040 προσλήψεις, ενώ εάν ίσχυε ο κανόνας «1:5» (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις), που έχει εξαγγείλει ότι θα εφαρμόσει η ΝΔ, τότε θα έπρεπε να γίνουν μόνο 1.800 προσλήψεις.

«Όταν ο κ. Μητσοτάκης έχει αναγγείλει ότι θα προσλάβει 1.500 αστυνομικούς, τότε δεν υπάρχει χώρος ούτε για έναν γιατρό ούτε για έναν καθηγητή ούτε για κανέναν στα ΚΕΠ ούτε για νέους ανθρώπους για να στηρίξουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό», υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της, η κ. Ξενογιαννακοπούλου.