Πολλές και σημαντικές επαφές πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, με επίκεντρο την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Ο κ. Κατρούγκαλος έγινε δεκτός από τον Βασιλιά του Μπαχρείν, Χαμάντ Ι. Αλ-Καλίφα και συναντήθηκε με τον ομόλογό του Μ. Αλ-Καλίφα, με τον υπουργό Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας Σ. Αλ-Καλίφα, όπως επίσης και με τον υπουργό Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού, Ρ. Αλ-Ζαγιάνι.

Κατά τις συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, επιβεβαιώθηκε το πολύ καλό κλίμα που χαρακτηρίζει τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και του νησιωτικού κράτους του Κόλπου και τονίσθηκαν τα σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσής τους. Εγχείρημα που διευκολύνεται λόγω και των κοινών γεωγραφικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών που έχουν οι δύο χώρες.

Ειδικότερα μετά την ιδιαίτερα θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε ο ομόλογός του, η συζήτηση εστιάσθηκε σε περιφερειακές εξελίξεις με αιχμή την Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή του Περσικού Κόλπου. Επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, ότι οι δύο χώρες μπορούν να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο για την άμβλυνση των εντάσεων που υπάρχουν στις εν λόγω περιοχές και αντηλλάγησαν απόψεις για τις προοπτικές που παρουσιάζει η σημερινή συγκυρία.

Ο Γ. Κατρούγκαλος, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ανέπτυξε στον ομόλογό του τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, με γνώμονα πάντοτε το διεθνές δίκαιο και τον σεβασμό κανόνων καλής γειτονίας. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τον τρόπο που η Τουρκία επιλέγει να προβάλλει γυμνή ισχύ αγνοώντας το διεθνές δίκαιο, στο πλαίσιο μιας πολιτικής αναθεωρητισμού. Ενώ αντιθέτως, όπως τόνισε, η Αθήνα συνεχίζει να τηρεί υπεύθυνη στάση, ενεργώντας ως πυλώνας σταθερότητας και αξιόπιστος εταίρος στην περιοχή.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο υπουργός Εξωτερικών ανέλυσε τους στόχους που έχουν τεθεί για τα τριμερή σχήματα συνεργασίας τα οποία έχει συγκροτήσει η χώρα μας μαζί με την Κύπρο, ενώ προσκάλεσε το Μπαχρέιν να προσχωρήσει σε ένα νέο αντίστοιχο τριμερές σχήμα το προσεχές διάστημα. Πρόκληση την οποία αποδέχθηκε με ικανοποίηση ο Μ. Αλ-Καλίφα.