«Σημερινά δημοσιεύματα δημιουργούν ψευδή εικόνα για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ)» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας σε σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας παραπέμπει στα δελτία Τύπου που εξέδωσαν ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), τα οποία, όπως επισημαίνει, αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση των ληξιπρόθεσμων εκκρεμοτήτων και τη μείωσή τους από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα, ο ΕΦΚΑ προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με το πλήθος των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Όπως επισημαίνει, τον τρέχοντα μήνα, οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για κύρια σύνταξη που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για περισσότερο από τρεις μήνες στον ΕΦΚΑ, ανέρχονται σε 48.839, συνολικής δαπάνης 218,4 εκατ. ευρώ και ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος σε ποσοστό 71% σε σύγκριση με τις 168.900 εκκρεμείς συντάξεις που ήταν την 1η Ιανουαρίου 2015. «Όπως έχει, επίσης, κατ’ επανάληψη τονιστεί, ο προϋπολογισμός γίνεται με βάση όλες τις δαπάνες για τις μέλλουσες συντάξεις του έτους και, επομένως, κανένα "στημένο" πλεόνασμα δεν προκύπτει, όπως σκόπιμα αναφέρεται σε σειρά στοχευμένων δημοσιευμάτων» υποστηρίζει ο ΕΦΚΑ, σημειώνοντας ότι η μείωση του πλήθους των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης αποτελεί στρατηγικό στόχο της διοίκησης του ΕΦΚΑ.

«Για το σκοπό αυτό, έχουν συσταθεί ομάδες εργασίας με υπερωριακή απασχόληση, προκειμένου να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί περαιτέρω η απονομή των εκκρεμών συντάξεων» τονίζει ο ΕΦΚΑ.

Από την πλευρά του, το ΕΤΕΑΕΠ υπογραμμίζει ότι οι εκκρεμότητές του, στις 31 Μαΐου 2019, έχουν, ως εξής: «Οι επικουρικές ληξιπρόθεσμες συντάξεις (με απόφαση κύριου φορέα) που βρίσκονται σήμερα σε εκκρεμότητα, φτάνουν τις 42.357, συνολικής δαπάνης 65 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα ληξιπρόθεσμα εφάπαξ που εκκρεμούν, είναι 15.984, συνολικής δαπάνης 138,2 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως, την 1 Ιανουαρίου 2015, ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης (γήρατος, αναπηρίας και χηρείας) ήταν 142.550 και ο αριθμός των εκκρεμών εφάπαξ ήταν 55.600. Συνεπώς, η μείωση των ληξιπρόθεσμων εκκρεμοτήτων στις επικουρικές φτάνει στο 72,4% και στα εφάπαξ στο 74,7%».