Εμβληματικό χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, το σχέδιο νόμου για τη διαμεσολάβηση, κατά διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, στην οποία το παρουσίασε. Το επίμαχο νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση θα ψηφιστεί στις 12 Ιανουαρίου 2018.

Ειδικότερα, στον απόηχο των αντιδράσεων των δικαστών, οι οποίοι διαμαρτύρονται κάνοντας λόγο για ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης, ο κ. Κοντονής διευκρίνισε ότι δύο είναι οι στόχοι του νομοσχεδίου, με το οποίο επιχειρείται η μεταρρύθμιση του θεσμού της διαμεσολάβησης: α) Η αποφόρτιση των δικαστηρίων από ύλη που μπορεί να διεκπεραιωθεί εκτός (δικαστηρίων) και β) η εμπέδωση της συνεννόησης μεταξύ των πολιτών που έχουν μία ιδιωτική διαφορά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, «όταν οι διάδικοι φθάνουν ενώπιον των δικαστηρίων, πάντοτε μένει ένα δηλητήριο διαφοράς». Η διαμεσολάβηση επιχειρεί να βάλει τέλος σε αυτήν την κατάσταση, με την Ελλάδα να σχεδιάζει και να προωθεί ένα μέτρο, το οποίο υφίσταται ως πρακτική σε όλη την Ευρώπη. Δηλαδή, τα δύο μέρη να κάθονται σε ένα τραπέζι και με τη βοήθεια του διαμεσολαβητή να προσπαθούν να βρουν μία κοινά αποδεκτή λύση, που θα εξυπηρετήσει και τις δύο πλευρές. Μάλιστα, με το σχέδιο νόμου προβλέπεται η υποχρεωτική παραπομπή στη διαμεσολάβηση για κάποιες διαφορές και εάν δεν βρεθεί λύση, τότε η υπόθεση θα μεταφέρεται στα δικαστήρια.

Ακόμη, ο κ. Κοντονής τόνισε ότι ενώ ο θεσμός της διαμεσολάβησης ισχύει από το 2010, εντούτοις δεν λειτούργησε θετικά, αφού τα αποτέλεσματά του ήταν μηδαμινά. Τώρα, όπως ανέφερε, ο θεσμός, ενισχύεται, διασφαλίζεται ο ρόλος των δικηγόρων, τους οποίους, μάλιστα, ο υπουργός κάλεσε να τον ενισχύσουν.

Απαντώντας στις αιτιάσεις των δικαστών, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή συμμετείχαν οκτώ δικαστές αλλά και δικηγόροι, οι οποίοι είχαν γνώση της διαδικασίας, ενώ επισήμανε ότι κανένας πολίτης δεν στερείται την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, αλλά «ούτε υπάρχει κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης. Απορώ πώς προβάλλεται αυτή η αιτίαση».

«Δεν πρέπει όλες οι διαφορές να οδηγούνται στα δικαστήρια. Υπάρχουν δομικά λανθασμένες αντιλήψεις» σημείωσε ο κ. Κοντονής, απαντώντας στον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορο Σεβαστίδη.

Τέλος, υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα του θεσμού αναμένονται σε βάθος τριετίας.

Διαβάστε Επίσης: Κοντονής: Ίσως δικαστούν οι 8 Τούρκοι στην Ελλάδα εάν το ζητήσει η Τουρκία