Εναλλακτικά σενάρια για το πως θα επιλυθούν διάφορα ζητήματα σε σχέση με την Αναπτυξιακή τράπεζα εξετάστηκαν κατά την πρόσφατη συνεδρίαση διυπουργικής επιτροπής.

Του Γιάννη Αγουρίδη

Η επιτροπή συνεδρίασε για πρώτη φορά και συγκλήθηκε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αντικείμενο της συζήτησης ήταν η επιτάχυνση διαδικασιών για την ίδρυση της αναπτυξιακής τράπεζας, χωρίς ωστόσο να καταστεί σαφές το χρονοδιάγραμμα που θα υπάρξει, ενώ αναζητήθηκαν εναλλακτικά σενάρια, προκειμένου να επιλυθούν διάφορα θέματα που ανακύπτουν και άπτονται των συναρμοδιοτήτων διαφόρων υπουργείων. Στο τραπέζι φαίνεται ότι “έπεσαν” διάφορα σενάρια για τους τρόπους με τους οποίους θα γίνουν τα επόμενα βήματα από την κυβέρνηση και για το λόγο αυτό αναμένεται να υπάρξουν και άλλες συσκέψεις μέσα στις επόμενες μέρες.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι πρόσφατα υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας με την αντίστοιχη γαλλική αναπτυξιακή, με αντικείμενο κυρίως την τεχνική βοήθεια που θα παρέχουν οι Γάλλοι για την ίδρυση του νέου θεσμού, που δεν θα είναι εμπορική τράπεζα, καθώς δεν θα χορηγεί δάνεια, αλλά θα δίνει εγγυήσεις για τον τραπεζικό δανεισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων.