(Ενημέρωση 14:00) «Ήρθα να συζητήσουμε για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα συνολικά», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Μακεδονίας και της Θράκης.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ως πρωθυπουργός δεν άλλαξε τις συνήθειές του. Όπως όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντούσε λίγες μέρες πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, το ίδιο κάνει και τώρα. Ο σκοπός, όπως είπε, είναι να είναι ουσιαστικές και παραγωγικές αυτές οι συναντήσεις, γι' αυτό τον συνοδεύει κυβερνητικό κλιμάκιο με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Άρη Σκέρτσο, ο οποίος θα καταγράψει τις απόψεις και προτάσεις που θα ακουστούν, ώστε να ενσωματωθούν στο συνολικό σχέδιο που θα προτείνει ο πρωθυπουργός στον ελληνικό λαό από το βήμα της 84ης ΔΕΘ το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε "καλή αρχή" και "καλή δύναμη" στον παριστάμενο νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, σημειώνοντας ότι προσδοκά σε μια ουσιαστική συνεργασία μαζί του, ώστε να αντιμετωπίσουν από κοινού τις μεγάλες προκλήσεις της πόλης.

Στην αρχή της συνάντησης τον λόγο πήρε ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου.

Στη συνάντηση συμμετέχουν η επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ.α.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης,  έχει σύσκεψη με επιστημονικούς φορείς της πόλης, στην οποία θα συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο - Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας, το Οικονομικό Επιμελητήριο - Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, το Τεχνικό Επιμελητήριο - Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, τον Ιατρικό Σύλλογο, τον Οδοντιατρικό Σύλλογο, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο, τον Δικηγορικό Σύλλογο, τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος και το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης.

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Μετρό, ΟΑΣΘ και απορρίμματα, τα θέματα που έθεσε ο Κ. Ζέρβας στον πρωθυπουργό

Το κυκλοφοριακό, το θέμα του Μετρό, του ΟΑΣΘ και της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι τα βασικά ζητήματα που έθεσε στον πρωθυπουργό ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, στη διάρκεια της συνάντησης με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων ενόψει της 84ης ΔΕΘ.

Όπως είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Ζέρβας, ίσως υπάρξουν κάποιες ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ ενώ και ο ίδιος προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα για το Μετρό ώστε να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει μέσα στην τετραετία.

Ο δήμαρχος τόνισε πως η κατάσταση με το Μετρό έχει ως εξής: Το 2021 θα είναι έτοιμη η βασική γραμμή χωρίς το Σταθμό Βενιζέλου, για τον οποίο δεν υπάρχει κοστολογημένη και εφαρμόσιμη λύση και η οποία και πρέπει να βρεθεί.

Τα θετικά μηνύματα για την οικονομία που έλαβε στο Βερολίνο μετέφερε ο πρωθυπουργός - Η θετική αλλαγή στην επιχειρηματική αισιοδοξία

Μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εισέπραξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Βερολίνο, ένα μήνυμα, το οποίο μετέφερε ο ίδιος στη συνάντηση με τους εκπροσώπους παραγωγικών και άλλων φορέων στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της 84ης ΔΕΘ.

«Αποτελεί πια κοινό τόπο ότι η κυβέρνηση αυτή ξεκίνησε υλοποιώντας με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ένα συνεκτικό σχέδιο, το οποίο θέτει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε απόλυτη πρώτη προτεραιότητα», είπε στη ομιλία του ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Πιστεύω ότι υπάρχει μια αναγνώριση από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, ότι κάτι έχει αλλάξει ήδη στο κλίμα της αγοράς και αυτό είναι δεδομένο ότι θα έχει και μια αντανάκλαση στην ίδια την απόδοση της οικονομίας».

Επισήμανε, μάλιστα, ότι «ο δείκτης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, στοιχεία τα οποία ανακοινώθηκαν χθες, έδειξαν ακόμα μία πολύ σημαντική αύξηση τον τελευταίο μήνα. Είμαστε πολύ πιο πάνω πια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και έχουμε καταφέρει και έχουμε αντιστρέψει μια τάση όπου ο δείκτης αισιοδοξίας στην Ευρώπη πέφτει ενώ στην Ελλάδα ανεβαίνει».

«Θα πρέπει να πατήσουμε πάνω σε αυτή την πραγματικότητα ώστε να κάνουμε πράξη αυτό που αποτελεί το αίτημα κάθε Έλληνα πολίτη. Να αφήσουμε οριστικά και αμετάκλητα τα χρόνια της κρίσης και να μπούμε σε ένα καινούργιο κύκλο, ενάρετο, δημιουργικό, δημιουργίας πλούτου προς όφελος όλων των πολιτών και όχι μόνο κάποιων», υπογράμμισε. «Δίνουμε έμφαση στο αποτέλεσμα και ξέρουμε πως όσο κι αν έχουμε κάνει μια καλή αρχή, η πολλή δουλειά είναι ακόμα μπροστά μας. Δεν έχω πρόθεση να αφήσω να πάει χαμένος ούτε ένας μήνας, ούτε μια εβδομάδα, ούτε μια ημέρα από τον πολύτιμο χρόνο που έχουμε για να βρούμε λύσεις στα προβλήματα των επιχειρήσεων, των Ελλήνων πολιτών», παρατήρησε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σε λίγες μέρες οι Έλληνες φορολογούμενοι θα δουν μεσοσταθμική μείωση κατά 22% στον ΕΝΦΙΑ.

Για την ομιλία του στα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ στις 7 Σεπτεμβρίου τόνισε ότι θα παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο στον ελληνικό λαό και μια συνεκτική στρατηγική για τη Βόρεια Ελλάδα στην οποία η Θεσσαλονίκη θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα υπάρχει τακτικός δίαυλος των φορέων της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας με το Γραφείο του πρωθυπουργού και τη Γραμματεία της Κυβέρνησης, με τη συνεργασία των Περιφερειών και των Δήμων και ένας πιο άμεσος τρόπος επικοινωνίας των Επιμελητηρίων με τη Γραμματεία.

Με αφορμή την τοποθέτηση του προέδρου της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινονοτομίας, Κυριάκου Λουφάκη, που ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει στην 84η ΔΕΘ την παραχώρηση έκτασης για τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «η προτεραιότητα την οποία δίνουμε στην καινοτομία είναι αδιαπραγμάτευτη και δεδομένη και ναι, η Θεσσαλονίκη πρέπει να προσθέσει στα φυσικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τη διάσταση της έρευνας και της καινοτομίας». Κλείνοντας είπε ότι περισσότερα θα πει σε μία εβδομάδα κατά την επίσκεψη του στην 84η ΔΕΘ.