«Όλες, μία προς μία, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της σημερινής κυβέρνησης ήταν πυροσβεστικές για να θεραπεύσει τα μεγάλα προβλήματα που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και να αποκατασταθεί η τάξη στη χώρα».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, από το βήμα της Βουλής, υπεραμυνόμενος για το χαρακτήρα του επείγοντος των νομοσχεδίων, τα οποία έφερε προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, και απαντώντας στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, και κυρίως στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε λόγο για απαράδεκτη, συστηματική, αντικοινοβουλευτική πρακτική.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση, το πρώτο της νομοσχέδιο το έφερε μετά 45 μέρες. Εμείς μέσα σε 35 μέρες ψηφίσαμε 5 νομοσχέδια», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Το επιτελικό κράτος, που συζητήθηκε με την κανονική διαδικασία, το φέραμε γιατί από 1η Σεπτεμβρίου θα κατέρρεε το σύστημα λόγω του νόμου που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι φορολογικές διατάξεις ήταν κατεπείγουσες γιατί θα εκδίδονταν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, η προστασία των προσωπικών δεδομένων για να ενσωματωθεί κοινοτική οδηγία που εκκρεμούσε επί 16 μήνες και στη χώρα στοίχιζε 5.500 ευρώ κάθε μέρα. Για το σημερινό νομοσχέδιο να ρωτήσετε αν χρειαζόταν το κατεπείγον τους χιλιάδες πολίτες που είναι εγκλωβισμένοι πάνω από ένα χρόνο γιατί δεν μπορούσε να υλοποιηθεί ο ανεφάρμοστος νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ακόμα, ο κ. Γεραπετρίτης επιτέθηκε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλο, τονίζοντας ότι «οι εκφράσεις του "σας προειδοποιώ" ή "μην τολμήσετε", είναι προσβολή της Δημοκρατίας».

Αντιδράσεις για τροπολογία για την ΕΥΠ

Ο υπουργός Επικρατείας υπεραμύνθηκε και της επίμαχης τροπολογίας για την ΕΥΠ, τονίζοντας ότι «καμία αλλαγή στα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ δεν υπάρχει, μόνο αυξάνεται η διοικητική εμπειρία του από τα 5 στα 10 έτη».

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, έκανε λόγο για σκανδαλώδη τροπολογία και παράνομο διορισμό διοικητή στην ΕΥΠ ο οποίος δεν έχει τους απαραίτητους τίτλους σπουδών.

«Καμία αναδρομικότητα δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Σήμερα, ορίζονται τα προσόντα και ισχύουν και για το μέλλον. Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός στη Δημοκρατία και στα θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια της χώρας», είπε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ επεσήμανε ότι στους παγκόσμιους κοινοβουλευτικούς κανόνες ηθικής, ποτέ αντιπολίτευση δεν μέμφεται την κυβέρνηση για θέματα που αφορούν αντίστοιχη υπηρεσία.

«Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών σημαίνει η δυνατότητα μιας κυβέρνησης να θέτει τους όρους, ώστε να λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, της δημόσιας τάξης και ασφάλειας της χώρας εντός και εκτός συνόρων. Αυτό θέλετε; Να το αφήσουμε στην αντιπολίτευση; ΕΥΠ σημαίνει να υπάρχει στην πραγματικότητα η δυνατότητα στην κυβέρνηση να διορίζει τα πρόσωπα και να ορίζει τα προσόντα για να εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης και κατέληξε: «Ούτε ο προηγούμενος διοικητής της ΕΥΠ είχε ισοτιμημένο αναγνωρισμένο πτυχίο, αυτό όμως δεν τέθηκε ποτέ από την αντιπολίτευση γιατί ο κανόνας της κοινοβουλευτικής ηθικής επιβάλλει σε αυτά τα μείζονα θέματα να υπάρχει συνεννόηση».