Με βασικά θέματα στην ατζέντα την περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τους περιφερειάρχες της χώρας, στο Μέγαρο Μαξίμου. Με τη σύσκεψη αυτή εγκαινιάζεται η δίμηνη τακτική συνάντηση που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, προκειμένου να υπάρχει η καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και των περιφερειών.

Στην τοποθέτησή του στην έναρξη της συνάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως στόχος του είναι το όργανο αυτό να αποκτήσει θεσμικά χαρακτηριστικά και να συζητά συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία αφορούν την καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και των περιφερειών. «Χαίρομαι που σήμερα κάνουμε τα εγκαίνια αυτής της πρωτοβουλίας -για την οποία θυμίζω ότι είχα δεσμευτεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου- παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, του υπουργού Ανάπτυξης, του υπουργού Επικρατείας και του επιτελείου μας, για να προδιαγράψουμε -κατ' αρχάς- και να περιγράψουμε τον τρόπο με τον οποίον πιστεύουμε ότι πρέπει να λειτουργήσει το όργανο αυτό, αλλά να βάλουμε και μια συγκεκριμένη ατζέντα σε δύο πλαίσια για τους βασικούς στόχους που θέλουμε να διέπουν την πολιτική μας γύρω από την περιφερειακή ανάπτυξη», είπε βάζοντας στο τραπέζι τρία βασικά ζητήματα.

Το πρώτο ζήτημα αφορά, όπως είπε, τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να υπάρξει συνεργασία για μια εθνική πολιτική στα ζητήματα περιφερειακής ανάπτυξης. «Έχουμε μαζί μας τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα έχουμε μαζί μας και τους γενικούς γραμματείς, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την υλοποίηση του ΕΣΠΑ, για να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες χρηματοδότησης που αφορούν τις περιφέρειες, καθώς τα ποσά τα οποία καλείστε να διαχειριστείτε είναι πάρα πολύ σημαντικά -5,6 δισ. στο σύνολό τους», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Είναι απολύτως κρίσιμο να μην έχουμε καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, αλλά και οι πολιτικές αυτές να είναι εναρμονισμένες με την κεντρική αναπτυξιακή πολιτική. Γιατί, στο παρελθόν, δεν εκτιμώ ότι υπήρχε κατ' ανάγκη αυτός ο απαραίτητος συντονισμός μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και περιφερειακής ανάπτυξης, όπως τη δρομολογούσαν οι δικές σας δράσεις».

Το δεύτερο ζήτημα, το οποίο έθεσε, αφορά τις πολιτικές γύρω από την κοινωνική συνοχή, όπου οι περιφέρειες έχουν να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο. «Τονίζω την κοινωνική συνοχή, διότι το κεντρικό μήνυμα ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης είναι: Ανάπτυξη για όλους. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω. Και οι πολιτικές κοινωνικής συνοχής που δρομολογούνται από τις περιφέρειες είναι εξαιρετικά σημαντικές για να εξασφαλίσουμε ότι, καθώς η χώρα επιστρέφει σε μια τροχιά ευημερίας, όλοι οι Έλληνες πολίτες θα καρπωθούν αυτήν την ευημερία. Και, αν υπάρχει ανάγκη υποστήριξης των πιο αδύναμων συμπολιτών μας -που υπάρχει ανάγκη υποστήριξης- αυτοί θα καλυφθούν και θα υποστηριχθούν, όπως έχουμε ευθύνη στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους, όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε», τόνισε.

Το τρίτο θέμα είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για ένα τολμηρό νομοσχέδιο, το οποίο θα αφορά την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. «Έχουμε μιλήσει κατά καιρούς και στα θεσμικά σας όργανα -όταν ήμουν αρχηγός της αντιπολίτευσης- για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε μια τολμηρή θεσμική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, η οποία θα ξεκαθαρίζει τα όρια των αρμοδιοτήτων μεταξύ της κεντρικής διοίκησης, των αποκεντρωμένων περιφερειών, της περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Έχουμε, ήδη, κάνει -όπως γνωρίζετε- μια σειρά από παρεμβάσεις οι οποίες είχαν κατεπείγοντα χαρακτήρα και οι οποίες πιστεύω ότι διευκολύνουν περιφέρειες και δήμους να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους, λαμβάνοντας υπόψη και τα προβλήματα που προκύπτουν από την απλή αναλογική. Αλλά έχουμε δεσμευτεί ότι σύντομα θα φέρουμε ένα πολύ πιο τολμηρό νομοθέτημα το οποίο θα καθορίζει με πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια τα όρια των αρμοδιοτήτων, θα μειώνει τη γραφειοκρατία και θα σας επιτρέπει να εστιάσετε στον πυρήνα της δουλειάς σας και θα επιτρέψει και σε εμάς να μπορούμε να σχεδιάζουμε και να εφαρμόζουμε πολιτικές, γνωρίζοντας ο καθένας τι ακριβώς πρέπει να κάνει, ανάλογα με το επίπεδο αρμοδιότητας το οποίο μπορεί να κινηθεί».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως ο κεντρικός σύνδεσμος επικοινωνίας μεταξύ των περιφερειών και του Γραφείου Πρωθυπουργού είναι η Γραμματεία Συντονισμού της Κυβέρνησης, δια του υπουργού Επικρατείας και του υφυπουργού του κ. Άκη Σκέρτσου. «Προσβλέπω, πραγματικά, αυτή η όσμωση να μη γίνει απλά για επικοινωνιακούς λόγους -γνωρίζετε πολύ καλά την έμφαση που δίνω πάντα στην ουσία και στο αποτέλεσμα και όχι την επικοινωνία- αλλά να είναι μια διαδραστική διαδικασία η οποία θα μας επιτρέψει τελικά να εστιάσουμε σε αυτό που είναι το πιο σημαντικό: Να δίνουμε λύση στα προβλήματα των πολιτών, να παράγουμε μετρήσιμο αποτέλεσμα. Διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι και εμείς, αλλά και εσείς, από αυτό τελικά θα κριθείτε», τόνισε.

Οι περιφερειάρχες παρουσίασαν αναλυτικά τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, ιεραρχώντας παράλληλα τις άμεσες προτεραιότητές τους σε κάθε περιοχή. Τόνισαν, δε, την εξαιρετικής σημασίας πρώτη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό, μόλις μερικά εικοσιτετράωρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, κάτι που, όπως σημείωσαν, δεν έχει επαναληφθεί προγενέστερα.

Ο κ. Μητσοτάκης, από την πλευρά του, ανέφερε πως στο πλαίσιο των τακτικών επαφών που θα υπάρχει εφεξής, η ουσιαστική συνεργασία με στόχο την επίβλεψη, τον σχεδιασμό δράσεων και τελικά την υλοποίησή τους θα είναι πρώτη προτεραιότητα και των δύο πλευρών.

Στη σύσκεψη ήταν παρόντες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος

Στη σύσκεψη ήταν, επίσης, παρόντες ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Θανάσης Κοντογεώργης, ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Νίκος Μαντζούφας, και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος.

Πατούλης: Η αυτοδιοίκηση μπορεί να αναλάβει ενεργό ρόλο στην αναγέννηση της χώρας

Τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου συνεργασίας μεταξύ Κεντρικού Κράτους και Αυτοδιοίκησης που θα υπηρετεί τη λογική της αποκέντρωσης και της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, με ξεκάθαρους ρόλους κι αρμοδιότητες, πρότεινε στον πρωθυπουργό ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη σημερινή συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τους περιφερειάρχες της χώρας.

Το αίτημα αυτό, χαρακτήρισε ο κ. Πατούλης σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ως «το πλέον κρίσιμο» για να επιτευχθεί ο στόχος και η δέσμευση μας απέναντι στους πολίτες δηλαδή να «καταστήσουμε την Περιφέρεια Αττικής περιφέρεια της ανάπτυξης, των ίσων ευκαιριών και της κοινωνικής συνοχής».

Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου, συνέχισε ο περιφερειάρχης, εστίασε και ο πρωθυπουργός, στην πρώτη άμεση σύσκεψη του με τους εκπροσώπους του Β΄ βαθμού της Αυτοδιοίκησης. Κατά τη συζήτηση ανέφερε ο κ Πατούλης, διερευνήθηκαν ζητήματα σχετικά με τη συνεργασία της Κυβέρνησης και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στον τομέα της ανάπτυξης, την κοινωνική συνοχή, την μείωση της γραφειοκρατίας και τις απαραίτητες νέες νομοθετικές παρεμβάσεις, που θα ξεκαθαρίζουν τα όρια των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Κεντρικής Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης.

Για την ανάπτυξη της Αττικής και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε «κρίσιμο τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης» κυρίως όμως «αναγκαία τη δημιουργία νέου μοντέλο λειτουργίας ενός επιτελικού κράτους, προς την κατεύθυνση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

«Ένα Κράτος στο οποίο ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης θα έχει ουσιαστικό ρόλο αλλά και τους αναγκαίους πόρους για να τον επιτελέσει», τόνισε ο κ. Πατούλης, προσθέτοντας, ότι οι προτάσεις που κατέθεσε στον Πρωθυπουργό στοχεύουν «στον ανασχεδιασμό της αναπτυξιακής στρατηγικής της Περιφέρειας Αττικής, με γνώμονα τη βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη, την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας την ενίσχυση της απασχόλησης, την εμπέδωση της κοινωνικής συνοχής, την ανάπτυξη και αξιοποίηση συνεργιών και την ενίσχυση της εξωστρέφειας».

Τζιτζικώστας: "Ζητήσαμε από τον Πρωθυπουργό να είναι αρωγός στην προσπάθεια μετάβασης από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση"

Το αίτημά του να είναι ο Πρωθυπουργός αρωγός στην μεγάλη προσπάθεια για την ουσιαστική μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση, μετέφερε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τους περιφερειάρχες της χώρας. "Είναι ένα μεγάλο βήμα που θα απελευθερώσει τις πραγματικές δυνατότητες και δυνάμεις που διαθέτουν οι Περιφέρειες" συμπλήρωσε, σε δηλώσεις του, ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση "ιδιαίτερα εποικοδομητική" και υπογράμμισε ότι "πραγματοποιήθηκε σε κλίμα εξαιρετικής συνεννόησης και συνεργασίας".

"Θέσαμε στον Πρωθυπουργό τα ζητήματα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και συζητήσαμε τις δυνατότητες στενότερης και καλύτερης συνεργασίας με την κεντρική διοίκηση, ώστε να λύσουμε σειρά προβλημάτων ανάπτυξης και λειτουργίας των Περιφερειών, σε όφελος των πολιτών. Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την αναβάθμιση του ρόλου των Περιφερειών, με μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και πόρων, αναγνωρίζοντας ότι οι Περιφέρειες γνωρίζουν καλύτερα τα ζητήματα της περιοχής ευθύνης τους και μπορούν να δώσουν άμεσες λύσεις στα προβλήματα" ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας.

Σχολίασε, άλλωστε, ότι το ιδιαίτερα θερμό κλίμα της συνάντησης και το πνεύμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας που επικράτησε επιβεβαιώθηκε και στην επικοινωνία των περιφερειαρχών με τους Υπουργούς Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Επικρατείας, που συμμετείχαν στη σημερινή σύσκεψη. "Στόχος όλων μας είναι να αθροίσουμε δυνάμεις και να επιτύχουμε σταθερή βιώσιμη ανάπτυξη, κάνοντας καλύτερη την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών" πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Αναπτυξιακά έργα ζήτησε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης

Αναπτυξιακά θέματα της Κρήτης, όπως το Αεροδρόμιο Καστελίου αλλά και τα έργα στο νυν Αεροδρόμιο Ηρακλείου μέχρι να κατασκευαστεί το νέο διεθνές αεροδρόμιο, έθεσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αρναουτάκης δήλωσε: «Είχαμε συνάντηση όλοι οι περιφερειάρχες με τον πρωθυπουργό, παρουσία υπουργών και υφυπουργών αλλά και γενικών γραμματέων. Η δέσμευση που είχε ο πρωθυπουργός απέναντί μας ότι θα γίνεται κάθε δυο μήνες στο Μέγαρο Μαξίμου ένα συμβούλιο με τους συναρμόδιους υπουργούς και τους περιφερειάρχες, ξεκίνησε σήμερα. Θέσαμε στον κ. Μητσοτάκη όλα τα θέματα που απασχολούν τόσο θεσμικά όσο και αναπτυξιακά ο κάθε περιφερειάρχης για την Περιφέρειά του, ενώ παράλληλα θα γίνουν και επιμέρους συναντήσεις με τους υπουργούς».

Σε ότι αφορά τα θέματα που ο ίδιος έθεσε στον κ. Μητσοτάκη: «Τα βασικά θέματα που έθεσα, είναι οι υποδομές της Κρήτης, το Αεροδρόμιο στο Καστέλι αλλά και τα έργα στο νυν αεροδρόμιο του Ηρακλείου μέχρι την δημιουργία του νέου διεθνούς αερολιμένα. Επιπλέον έθεσα μια σειρά από έργα που πρέπει να τα δούμε με τους υπουργούς, αλλά και την προετοιμασία για το νέο ΕΣΠΑ και την απορρόφηση του υπάρχοντος».

Ο περιφερειάρχης Κρήτης διευκρίνισε ότι έθεσε στον πρωθυπουργό και το θέμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης: «Ο πρωθυπουργός εκτιμώ ότι μπορεί να ανακοινώσει κάποια θέματα που να σχετίζονται με τον ΒΟΑΚ, άμεσα, ακόμη και στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης», σημείωσε ο κ. Αρναουτάκης.

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης, από τους περιφερειάρχες τέθηκε και το θέμα της αποκέντρωσης: «Χρειάζεται η Περιφερειακή διακυβέρνηση για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να μη χρειάζεται συνεχώς να ερχόμαστε στην Αθήνα, ανεξάρτητα από το αν το θέμα που πρέπει να επιλυθεί είναι μικρό ή μεγάλο».

Ενημερωμένο για όλα τα ζητήματα της περιφέρειας «βρήκε» τον πρωθυπουργό ο περιφερειάρχης Ηπείρου

Σημαντική χαρακτήρισε τη συνάντηση των περιφερειαρχών με τον πρωθυπουργό ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος αμέσως μετά μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πρόκειται, όπως ανέφερε, για μια «συνάντηση εργασίας» η οποία θα πραγματοποιείται κάθε δύο μήνες. Ο πρωθυπουργός, όπως επισήμανε ο κ. Καχριμάνης, ήταν ενημερωμένος για όλα τα ζητήματα της ελληνικής περιφέρειας, συζήτησε κάθε θέμα και ήδη τα επεξεργάζεται για την προώθησή τους, όπως αλλαγές νόμων, σε διάφορα θέματα. «Αν όλα αυτά προχωρήσουν ίσως θα είναι η πιο αποτελεσματική κεντρική διοίκηση των τελευταίων χρόνων στον τόπο», τόνισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου.

Ο κ. Καχριμάνης από την πλευρά του, έθεσε το ζήτημα των οδικών αξόνων στην Ήπειρο, γιατί όπως είπε, «το υπουργείο το είχε πάει πίσω». Ειδικότερα, κατά την συνάντηση έθεσε την αναγκαιότητα σύνδεσης της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό και της δημιουργίας σύγχρονου αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει τα Ιωάννινα με τον μεθοριακό σταθμό στην Κακκαβιά, το θέμα του Ε65, αλλά και το ζήτημα του οδικού παραλιακού άξονα της Ηπείρου.