Για έναν μαραθώνιο συναντήσεων και επαφών προκειμένου να προβάλλει τη νέα εικόνα της Ελλάδας, ως μιας χώρας με αυτοπεποίθηση στην καρδιά της Ευρώπης, που συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες συζητήσεις στο εξωτερικό, μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δίνοντας το στίγμα του ταξιδιού, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη με τριπλό στόχο

  • Πρώτον, να συζητήσει όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, είτε περιφερειακά (Τουρκία, Κυπριακό, Δυτικά Βαλκάνια, προσφυγικό/μεταναστευτικό), είτε παγκόσμια (σχέσεις με ΗΠΑ, εμπορικές σχέσεις με μεγάλες οικονομίες όπως της Αυστραλίας και της Ινδίας).
  • Δεύτερον, να αναδείξει διεθνώς το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο και το νέο περιβάλλον που δημιουργείται με στόχο την προσέλκυση ακόμη περισσότερων ξένων επενδύσεων, μέσα από τις συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες παγκόσμιας εμβέλειας.
  • Τρίτον, να λάβει μέρος στις συζητήσεις για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα, όπως η κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα, θα έχει συναντήσεις με την ομογένεια και μεταξύ άλλων θα συζητήσει την πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την εβδομάδα που μας πέρασε "ο πρωθυπουργός θα δείξει μια χώρα, που έχει άποψη για τα μεγάλα ζητήματα για όλη την ανθρωπότητα. Θα μιλήσει για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και θα έχει συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες, πολύ σημαντικούς για όλον τον κόσμο. Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκινά από την Δευτέρα που θα απευθύνει ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. Την Παρασκευή, τελευταία ημέρα της παραμονής του, θα απευθύνει ομιλία στην 74η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ). Μια ημέρα νωρίτερα, στις 26 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, τους υφυπουργούς Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη και Αντώνη Διαματάρη. Στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης θα βρίσκονται και οι υπουργοί Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, Ανάπτυξης, 'Αδωνις Γεωργιάδης, Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Σημαντικές συναντήσεις

Το Πρόγραμμα του πρωθυπουργού το επόμενο πενθήμερο στις ΗΠΑ, περιλαμβάνει συναντήσεις με ηγέτες μεγάλων χωρών, με ηγέτες χωρών της Ε.Ε. και των Βαλκανίων, με κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες και με στελέχη της ομογένειας.

"Η Ελλάδα, μετά την διπλή περιπέτεια της οικονομικής κρίσης και του λαϊκισμού, δεν περιορίζεται πλέον σε ρόλο παρατηρητή ούτε ζητάει ειδικές διευκολύνσεις με αντάλλαγμα παραχωρήσεις", ανέφεραν οι ίδιες πηγές δίνοντας το πλαίσιο που θα κινηθεί ο πρωθυπουργός. Η κορυφαία συνάντηση είναι με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ την προσεχή Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποιεί ελάχιστες διμερείς συναντήσεις κατά την παρουσία του στη Γενική Συνέλευση στον ΟΗΕ, ο οποίος αριθμεί 193 μέλη.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η πρώτη συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη. Πρόκειται για "αναγνωριστική συνάντηση, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις". Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πρόσφατα ότι εάν ο κ. Ερντογάν επιθυμεί μία επανέναρξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα πρέπει να το δείξει εμπράκτως. Όπως έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιγράφοντας το πλαίσιο "εμείς πάντα θέλουμε να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας. Πάντα ο διάλογος είναι προτιμότερος από την μονομερή παράθεση απόψεων. Θέλουμε, όμως, από την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες που συνεχίζει, ιδίως στην Κύπρο, είτε αφορούν στη θάλασσα, την ΑΟΖ, είτε αφορούν στην παρέμβασή της, στις συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων". Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους. Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την προσεχή Πέμπτη στις 26 του μήνα. 

Στην ατζέντα τα Δυτικά Βαλκάνια

Την πρώτη επίσης αναγνωριστική συνάντηση θα έχει ο πρωθυπουργός με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, τον Έντι Ράμα και τον Χάσιμ Θάτσι την Δευτέρα και τον Ζόραν Ζάεφ την Τρίτη, με τους οποίους θα συζητήσει το γενικότερο ζήτημα των Δυτικών Βαλκανίων. "Απασχολεί και την Ε.Ε., το επόμενο χρονικό διάστημα, η πρόοδος των συζητήσεων για διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Επομένως, αντιμετωπίζουμε το ζήτημα συνολικά", λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί στις 26/9 με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και στις 24/9 με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στις 23/9.

Οικονομία και επενδύσεις  

Εξαιρετικά σημαντικές, χαρακτηρίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού τις επαφές που θα έχει στο πεδίο της οικονομίας, με γνώμονα την προσέλκυση επενδύσεων. Η Ελλάδα, σημειώνουν, με τη νέα κυβέρνηση και το ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών επενδύσεων, ξαναμπαίνει στο κάδρο των διεθνών οικονομικών παραγόντων. Την Τετάρτη θα παρευρεθεί στο γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος παρουσία επενδυτών.  Επίσης θα έχει επαφές και συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές και κορυφαίους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας στο πλαίσιο του Global Business Forum του Bloomberg (25/9), και της εκδήλωσης της Goldman Sachs (24/9).  

Στο πλαίσιο της πενθήμερης επίσκεψής του ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει την Τρίτη στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council.   

Την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου θα λάβει μέρος σε συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (Council of Foreign Relations, CFR), ενός σημαντικού think tank για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ομογένεια  

Τέλος, όπως επιβάλλεται σε κάθε σημαντική επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με παράγοντες της ομογένειας, όπου, μεταξύ των άλλων, θα αναλύσει και την πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Στο πλαίσιο αυτό, θα μιλήσει το βράδυ της Τετάρτης (25/9) σε εκδήλωση της ομογένειας στην Αστόρια, ενώ την Πέμπτη (26/9) θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.