Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη η συνάντηση του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρεται σε ανακοινωθέν που εξέδωσε η προεδρία της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Είναι η πρώτη συνάντηση των δύο πολιτικών από τότε που ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού ο κ. Μητσοτάκης και για αυτό ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς του ευχήθηκε καλή δύναμη και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα μπορέσει να εφαρμόσει την φιλόδοξη ατζέντα που έθεσε ενώπιον της κυβερνήσεως του». Κατά την συνάντηση διαπιστώθηκε ότι οι διμερείς σχέσεις είναι πολύ καλές, τονίστηκε ότι τον ελληνικό και το σερβικό λαό συνδέουν σχέσεις ειλικρινούς φιλίας, εκφράστηκε ωστόσο η ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας. Ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τις εξελίξεις στο ζήτημα του Κοσόβου και κυρίως για τα προβλήματα που δημιουργεί στην διαδικασία του διαλόγου η μονομερής ενέργεια της Πρίστινας να επιβάλει δασμούς για τα εμπορεύματα από την Σερβία.

«Ο Πρόεδρος της Σερβίας παρακάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μην αλλάξει η Ελλάδα την στάση της για μη αναγνώριση της αυτοανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσόβου τονίζοντας ότι η διατήρηση της θέσης αυτής είναι ζωτικής σημασίας για την Σερβία» επισημαίνεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε το γραφείο της Δημοκρατίας της Σερβίας. Αναφέρεται επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως υποστηρίζει τον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας και διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Σερβίας ότι η Ελλάδα δεν θα αλλάξει στάση σχετικά με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Ο πρωθυπουργός είδε, επίσης, τον ηγέτη του Κοσσόβου Χακίμ Θάτσι. Η ελληνική πλευρά διαπίστωσε ότι το κλίμα στις σχέσεις Σέρβων και Κοσοβάρων είναι διαφορετικό. Επίσης, ότι οι Κοσοβάροι είναι πιο αισιόδοξοι για απεμπλοκή από το αδιέξοδο και ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της ανεξαρτησίας τους. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη θέση Ελλάδας ότι αν οι δύο πλευρές συμφωνούν, η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα.

 

Οι υπόλοιπες συναντήσεις του πρωθυπουργού

Την πρώτη ημέρα της επίσκεψή του ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κολομβίας, όπου συμφωνήθηκε η προετοιμασία για αποστολή υπό την κολομβιανή κυβέρνηση στην χώρα μας. Ο Πρόεδρος της χώρας που είναι λάτρης της Ελλάδας εξέφρασε ενδιαφέρον για εμπορική συνεργασία στον αγροτικό τομέα και ειδικότερα για ελαιόλαδο και κρασιά.

Συνάντηση είχε όμως ο πρωθυπουργός και με τον ομόλογό του της Αλβανίας Έντι Ράμα κατά την οποία έθιξε τα ζητήματα των ελληνοαλβανικών σχέσεων και την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας. Κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι «έχουν τεθεί πέντε προϋποθέσεις από την πλευρά της ΕΕ, εμείς επιμείναμε στα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας». Ο Έντι Ράμα έδειξε πρόθεση να συζητήσει όλα τα θέματα. Η συζήτηση θα συνεχιστεί στον περιθώριο της ευρωαραβικής σύσκεψης 31 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Με τον πρόεδρο της Παλαιστίνης Αμπού Αμπάς το βασικό ζήτημα ήταν το Πατριαρχείο όπου διαπιστώθηκε σύμπνοια. Ο Αμπού Αμπάς τον προσκάλεσε στην Παλαιστίνη, και ο Έλληνας πρωθυπουργός ανταπέδωσε την πρόσκληση.