Την ανάγκη να μπει τέλος «σε ξεπερασμένες αντιλήψεις κατεστημένες λογικές στη σχέση του κράτους με τους πολίτες, και κυρίως στην ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι η διαφθορά είναι ίδιον του κρατικού μηχανισμού», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σε ομιλία του στην ημερίδα της Ελληνικής Αρχής Διαφάνειας για τον Εσωτερικό Έλεγχο στους ΟΤΑ, που διεξήχθη στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ο κ. Θεοδωρικάκος αναγνώρισε, πάντως, ότι «ο δρόμος είναι μακρύς, προκειμένου να αποκατασταθεί το κύρος των θεσμών και να λάμψει επιτέλους η διαφάνεια στο δημόσιο βίο. Το σύνθημα "διαφάνεια παντού, για τους πάντες και τα πάντα", πιστεύω ότι πρέπει να γίνει πραγματικότητα. Και χρειάζονται βεβαίως ορθολογικές και καινοτόμες πολιτικές και δράσεις», προσέθεσε.

Ανέφερε ακόμα ότι από το υπουργείο Εσωτερικών, με τη στήριξη γαλλικής τεχνικής βοήθειας, βρίσκεται σε εξέλιξη πιλοτική φάση της λειτουργίας μονάδων εσωτερικού ελέγχου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την υποστήριξη 16 φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης (15 δήμων και μιας περιφέρειας), όπως προβλέπει ο νόμος 4622/2019.

Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής, επισήμανε, πρέπει να ξεκινήσει «από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ίδιο το κράτος και η Δημόσια Διοίκηση. «Στο πλαίσιο αυτό η ανοχή σε δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους που παραβαίνουν το καθήκον τους με οποιονδήποτε τρόπο, είναι υποχρεωτικό να τελειώσει», τόνισε.