"Η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή από το να συμφωνήσει σε μία ενιαία μεταναστευτική πολιτική", τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στο Thessaloniki Summit 2019.

 

"Το προσφυγικό - μεταναστευτικό δοκίμασε τη συνοχή και την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης" σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η πρόκληση είναι μεγάλη και η Ευρώπη οφείλει να έχει μια ενιαία πολιτική. "Δεν είναι εύκολο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προσπαθήσουμε" υπογράμμισε.

Είπε ακόμα πως η Ελλάδα θα είναι ενεργά παρούσα στις διαβουλεύσεις για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης της Ευρώπης επισημαίνοντας ότι προετοιμάζονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και κατευθύνσεις. Μια απ' αυτές τις πρωτοβουλίες, όπως ανέφερε, είναι "η ανάγκη να υπάρξει ένας αποτελεσματικός, στιβαρός ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών και επαναπατρισμών σε τρίτες χώρες".

Η Ελλάδα ζητάει σε όποια νέα ευρωπαϊκή πολιτική να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ των πολιτικών αλληλεγγύης και ευθύνης, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε: "θα ζητήσουμε μετ' επιτάσεως να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική μια συγκροτημένη και αυστηρή πολιτική για καταπολέμηση και εκρίζωση των δικτύων των διακινητών [...] Να σπάσουμε τη ραχοκοκαλιά της ροής μεταναστών και προσφύγων, που είναι τα δίκτυα διακινητών".

Κληθείς να εκτιμήσει τον χρόνο που αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου αλλά και της ενιαιοποίησης των διαδικασιών χορήγησης ασύλου στην ΕΕ, ο κ. Κουμουτσάκος παρέπεμψε στη Γερμανική Προεδρία, το β' εξάμηνο του 2020. "Όλα δείχνουν ότι το Βερολίνο έχει αποφασίσει να σπρώξει, με όλο το "βάρος" προς την κατεύθυνση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου" ανέφερε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως "ο ρεαλισμός λέει ότι θα πρέπει να περιμένουμε αποτελέσματα στη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας".

Σε ό,τι αφορά την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι πρόκειται για μια πολιτική και όχι μια νομική συμφωνία αλλά και το μόνο "λειτουργών εργαλείο που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας". Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το "εργαλείο" αυτό φτιάχτηκε μέσα στην κρίση και πλέον "ήρθε η ώρα να δούμε και τα πολλά θετικά αλλά και τις δυσκολίες που έχει".

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος, η αδυναμία της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας έγκειται στον γεωγραφικό περιορισμό για τις επιστροφές, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ερμηνεία του κειμένου της συμφωνίας και όχι για ακριβή καταγραφή γι' αυτό και ίσως ήρθε η ώρα να υπάρξει μια "λέξη προς λέξη εφαρμογή του ισχύοντος κειμένου και όχι ερμηνειών που έχουν δοθεί".

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ακόμα πως η διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών δεν είναι ένα ελληνοτουρκικό ζήτημα, "είναι η ελληνοτουρκική πτυχή μιας ευρωτουρκικής συμφωνίας" και σημείωσε ότι "η απόκλιση των θέσεών μας (με την Τουρκία) δεν σημαίνει μια ελλειμματική διάθεση να συνομιλούμε μαζί της", αντίθετα "απόφαση αυτής της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι ένας εξαντλητικός διάλογος".

Ερωτηθείς για καταγγελίες και δηλώσεις για επαναπροωθήσεις (push-backs) που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι "η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο διαχρονικά και διακομματικά, είναι θεμελιώδες στοιχείο της διεθνούς της θέσης και της εξωτερικής της πολιτικής και από αυτή τη θέση δεν μετακινείται ούτε χιλιοστό".