Το εργοστάσιο της Ελληνικής Εταιρείας Χάλυβος στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, το οποίο θα επαναλειτουργήσει μετά από πέντε χρόνια, επισκέφτηκε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που πραγματοποιεί περιοδεία στην Ημαθία. (Ενημέρωση 15:15) Συνομιλίες με αγρότες και οινοπαραγωγούς. Τηλεφωνική επικοινωνία με την Άγγελα Μέρκελ.

Τα προβλήματα νέων αγροτών της Ημαθίας άκουσε ο πρωθυπουργός

Με νέους αγρότες και άλλους κατοίκους συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο χωριό Αγία Βαρβάρα του νομού Ημαθίας και συζήτησε για τα θέματα που τους απασχολούν. Μόλις έφτασε έξω από το καφενείο κάτοικοι που είχαν συγκεντρωθεί τον υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα και έσπευσαν να του σφίξουν το χέρι.

Ανάμεσά τους οι παραγωγοί τσίπουρου, μίλησαν για τα προβλήματα τους, ζήτησαν από την κυβέρνηση να στηρίξει τους μικρούς παραγωγούς και του χάρισαν ένα μπουκάλι με τσίπουρο. Ο κ. Μητσοτάκης τους ρώτησε αν έχει γλυκάνισο και εκείνοι του απάντησαν ναι.

«Την περιοχή σας την αγαπώ. Έχουμε κάνει μια καλή αρχή, είμαστε συνεπείς με τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει», είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις ελαφρύνσεις που περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Σε ότι αφορά με το πρόβλημα για τα ροδάκινα στις αγορές της Αμερικής τόνισε πως η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις και ο πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει για το θέμα με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι γνωρίζει τα προβλήματα της περιοχής, σημείωσε πως κάθε μέρα η κυβέρνηση κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και σημείωσε πως την ίδια ώρα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επισκεπτόταν το εργοστάσιο Ζάχαρης στο Πλατύ Ημαθίας, το οποίο θα επαναλειτουργήσει.

Ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο και στην Αγία Βαρβάρα συνομίλησε με τον δήμαρχο Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα. Στο επίκεντρο της συζήτησης τους βρέθηκε το χιονοδρομικό κέντρο στα 3-5 Πηγάδια.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για την υποστήριξη υλοποίησης νέου τετραθέσιου αναβατήρα. Όπως αναφέρθηκε, δεν έχει σημασία το μίσθωμα, αλλά η ευρύχωρη ανάπτυξη της περιοχής και η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον δήμαρχο στο γραφείο του προκειμένου να συζητήσουν το επενδυτικό σχέδιο μακροχρόνιας μίσθωσης 30 ετών.

Πολύ σύντομα, με νομοθετική ρύθμιση, θα επιστραφεί στους οινοπαραγωγούς, ο προπληρωμένος ΕΦΚ στο κρασί

Πολύ σύντομα, με νομοθετική ρύθμιση, η κυβέρνηση θα δώσει τη δυνατότητα να επιστραφεί στους οινοπαραγωγούς, ο προπληρωμένος ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με οινοπαραγωγούς σε οινοποιείο της Ημαθίας, μαζί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως θα γίνει προσπάθεια η εν λόγω ρύθμιση να ενταχθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες 2-3 εβδομάδες, σημειώνοντας ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί ήταν ένας άδικος φόρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε ότι θα υπάρξουν δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, ύψους 400.000.000 ευρώ και 170.000.000 ευρώ, αντιστοίχως, από τα οποία θα μπορούν να αντλήσουν δάνεια οι επιχειρηματίες του κλάδου του κρασιού.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε την απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει τον κλάδο του κρασιού, την εξωστρέφεια και τον εξαγωγικό του χαρακτήρα, την αύξηση των εκτάσεων της αμπελοκαλλιέργειας και της παραγωγής κρασιού. Έδωσε μεγάλη σημασία στην υψηλή ποιότητα του κρασιού και τους ενημέρωσε σχετικά με τις επαφές που είχε κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα με στόχο την προώθηση των ελληνικών κρασιών.

Αναφέρθηκε στο εμπορικό σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα, που παρουσιάστηκε χθες, και σημείωσε πως αυτό μπορεί να βρει την καλύτερη έκφραση του στα κρασιά της Ημαθίας. Ο πρωθυπουργός είπε ότι συναντήθηκε μαζί τους περισσότερο για να ακούσει τους ίδιους τους οινοποιούς να μιλούν για τα ζητήματα που τους απασχολούν. Παίρνοντας τον λόγο οινοποιοί εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για αυτή την πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη και γιατί επέλεξε να τους ακούσει.

Οι οινοποιοί ζήτησαν προστασία της αμπελουργικής ζώνης της Νάουσας, όπου καλλιεργείται η ποικιλία του ξινόμαυρου, είπαν ότι περνά κρίση το επάγγελμα του αμπελουργού, ότι η νομοθεσία έχει μείνει πίσω, υπάρχουν δομικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και πως είναι μεγάλη η φορολογία. Στο θέμα της φορολογίας παρενέβη ο πρωθυπουργός και είπε ότι η κυβέρνηση επιφέρει ελαφρύνσεις με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και το ασφαλιστικό. Οινοποιοί επισήμαναν ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες η Νάουσα να γίνει επενδυτικός προορισμός τα επόμενα χρόνια με τη λειτουργία νέων οινοποιείων και να συνδυαστεί αυτό και με την ανάπτυξη του τουρισμού.

Ένας οινοποιός θυμήθηκε ότι είχε γνωρίσει τον κ. Μητσοτάκη σε μια έκθεση κρασιών πριν από χρόνια και στον διάλογο που είχαν τότε είχε πει ο ένας ότι πιστεύει τον άλλον. «Υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ μας», σημείωσε ο οινοποιός και ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη για να σχεδιαστεί μια επιτυχημένη πολιτική και η κυβέρνηση του έχει συνειδητή πολιτική να στηρίξει την επιχειρηματικότητα κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και με τις μικρές και μεσαίες. Κατά την επίσκεψή του στο οινοποιείο ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε δώρα από τοπικά προϊόντα (ένα καφάσι με ακτινίδια και κρασιά).

Σημάδι επαναβιομηχάνισης της χώρας η λειτουργία κλειστών εργοστασίων

Ο Κ.Μητσοτάκης, που βρέθηκε στο εργοστάσιο συνοδευόμενος από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Θόδωρο Καράογλου και τους βουλευτές Κώστα Γκιουλέκα και Στράτο Σιμόπουλο, ενημερώθηκε από τους νέους επενδυτές (αμερικάνικη εταιρεία) για τα σχέδια που έχουν. Επιπροσθέτως, συνεχάρη τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το επιτελείο που εργάστηκε για αυτή την υπόθεση, κάνοντας λόγο για κινήσεις που οδηγούν στην επαναβιομηχάνιση της χώρας.

Όπως είπε και χθες το βράδυ στην ομιλία στο «Τhessaloniki Summit 2019» ο πρωθυπουργός, «μιλάμε για μια επένδυση ύψους 100 εκατ. δολαρίων μόνο τα δυο πρώτα χρόνια και για 400 θέσεις εργασίας συν αυτές που θα δημιουργηθούν μέσω των εργολαβιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα λειτουργήσουν παράλληλα».

Ο σύμβουλος των νέων επενδυτών, Νικόλαος Ρήτας, που ήταν από αυτούς που ξενάγησαν τον πρωθυπουργό στις εγκαταστάσεις, είπε ότι το εργοστάσιο αυτό έχει επτά γραμμές παραγωγής, το μήκος του είναι 750 μέτρα και βρίσκεται σε ένα χώρο 150 στρεμμάτων. Όπως είπε χαρακτηριστικά «έφτιαχνε το καλύτερο τετραπλό έλαστρο σε όλη την Ευρώπη» και χαρακτήρισε τη σημερινή εξέλιξη, με την επαναλειτουργία του, σαν τον φοίνικα που αναγεννιέται μέσα από τις στάχτες του.

Να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο της Ελληνικής Εταιρείας Χάλυβος είχε σταματήσει τη λειτουργία του ακριβώς πριν πέντε χρόνια, το Νοέμβριο του 2014. Είχε τεθεί υπό καθεστώς εκκαθάριση και η διεθνής διαγωνιστική διαδικασία που ακολουθήθηκε και οδήγησε στους νέους επενδυτές, ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2018. Σύμφωνα με τον κ. Ρήτα, οι εγκαταστάσεις είναι σε καλή κατάσταση και θα χρειαστεί απλά μια γενική συντήρηση για να επαναλειτουργήσει.

Στη συνέχεια της ημέρας, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει περιοδεία στο Νομό Ημαθίας, με επισκέψεις στο χωριό Αγία Βαρβάρα όπου θα συναντηθεί με νέους αγρότες και σε οινοποιείο της περιοχής όπου θα συναντηθεί με οινοποιούς.

 

Προσφυγικό και τρέχοντα ευρωπαϊκά θέματα στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Μητσοτάκη-Μέρκελ

Το προσφυγικό και τρέχοντα ευρωπαϊκά θέματα είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, σε προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία.