(upd 12:05) Την αισιοδοξία του ότι, μετά τις εκλογές στην Κύπρο, στις 28 Ιανουαρίου, θα ανοίξει ένα «παράθυρο» για να αρχίσουν και πάλι οι διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια κατ΄ιδίαν συνάντησης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της πρώτης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας, που γίνεται σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου. Για την ελληνική κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα βάλει το δικό της «λιθαράκι» σε αυτή την κατεύθυνση.

Τιμητική διάκριση, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, απένειμε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου πρέσβη Αλέξανδρο Ζήνωνα, στη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η τιμητική διάκριση αποτελεί αναγνώριση της πολύχρονης συμβολής του στην ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Κύπρου και σημείωσε πως ο κοινός διπλωματικός αγώνας δεν έχει ακόμα τελειώσει. Ο κ. Ζήνων ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την τιμή και τον Ελληνα πρωθυπουργό για την απονομή της διάκρισης.

Σχετικά με την Τριμερή, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η Ιορδανία παίζει καθοριστικό ρόλο στην περιοχή στα θέματα της ασφάλειας και των προσφυγικών ροών, και επισήμανε ότι η στρατηγική των συνεργασιών έχει δώσει αποτελέσματα.

Στη σημασία της Τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας αναφέρθηκε και ο κ. Αναστασιάδης, λέγοντας ότι η Ιορδανία έχει να προσφέρει στο προσφυγικό, στα ζητήματα της τρομοκρατίας και στο θέμα του Ιράκ.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου και του βασιλιά και τις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, υπεγράφησαν τα ακόλουθα:

- Μνημόνιο Συναντίληψης για Οικονομική και Τεχνική Συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας. Το Μνημόνιο υπεγράφη από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

- Συμφωνία για Αμοιβαία Ακαδημαϊκή Αναγνώριση Προσόντων Ανώτερης Εκπαίδευσης για τη συνέχιση σπουδών σε ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης. Η συμφωνία υπεγράφη από τον υπουργό Παιδείας της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας.

- Πρωτόκολλο Συνεργασίας στον τομέα της Δημόσιας Υγείας και της Ιατρικής Επιστήμης. Το Πρωτόκολλο υπέγραψαν ο υπουργός Υγείας της Δημοκρατίας και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας.

- Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των υπουργείων Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και του υπουργείου Γεωργίας της Ιορδανίας για συνεργασία στους τομείς της Γεωργίας και της Αγροτικής Ανάπτυξης. Το Μνημόνιο υπέγραψε ο υπουργός Γεωργίας της Δημοκρατίας και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας.

Μετά την Τριμερή Σύνοδο και το γεύμα εργασίας, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπνάλα Β΄.

Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να βρεθούν:

-Το μέλλον της ευρύτερης περιοχής και ειδικότερα οι εξελίξεις στο συριακό, το προσφυγικό, το παλαιστινιακό, το Κυπριακό και στο Ιράκ.

-Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ιορδανία και η ανάγκη στήριξης της τελευταίας, λόγω του μεγάλου βάρους που σηκώνει στο προσφυγικό.

-Οι διμερείς οικονομικές, ενεργειακές και μορφωτικές σχέσεις Ελλάδας-Ιορδανίας, καθώς επιφανή στελέχη της Ιορδανικής ελίτ (πολιτικοί, στρατιωτικοί και διπλωμάτες) έχουν φοιτήσει στην Ελλάδα και είναι ελληνόφωνοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο αντιπρόεδρος της Βουλής της Ιορδανίας ο οποίος είναι ελληνόφωνος. Η ελληνική πλευρά στηρίζει αυτή τη σχέση και θέλει να συνεχιστεί.

Ο κ. Τσίπρας θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον βασιλιά της Ιορδανίας, ενώ πρόκειται να υπογραφούν τρεις συμφωνίες:

1. Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

2. Συμφωνία για προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας.

3. Διακρατικές συμφωνίες αναγνώρισης ναυτικής ικανότητας μεταξύ Ελλάδας και Ιορδανίας και μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας (Ελλάδα και Κύπρος λόγω συμμετοχής του σε ΕΕ δεν χρειάζεται να υπογράψουν τη συμφωνία αυτή μεταξύ τους).