«Δεν θα δεχτούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας» δηλώνει, σε συνέντευξή του στη Γερμανική εφημερίδα Bild, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σημειώνει ακόμη ότι «η Τουρκία είναι αυτή που δεν σέβεται το δίκαιο της θάλασσας. Όχι εμείς» ενώ σχολιάζοντας το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης το χαρακτηρίζει «παράνομο και άκυρο».

 

Στην ερώτηση της εφημερίδας, «πόσο μακριά θα το πάει ο Τούρκος πρόεδρος και αν υπάρχει ανησυχία για ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο», ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει, μεταξύ άλλων, στη Bild: « Όχι δεν φοβάμαι. Δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα βγουν εκτός ελέγχου».

Για το προσφυγικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημειώνει: «Είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να αντιμετωπίζει μόνη της το προσφυγικό. Πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα του Δουβλίνου. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια σύμβαση για το άσυλο και την μετανάστευση, όπως είχε υποσχεθεί η Κομισιόν, και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με δίκαιο επιμερισμό βαρών».

Τέλος, μιλώντας για την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει στη Γερμανική εφημερίδα: «Η ελληνική κρίση θα τελειώσει επιτέλους οριστικά, εάν η Ελλάδα αναπτυχθεί γρήγορα». Ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζει ακόμη ότι «τα χρέη της Ελλάδας θα αποπληρωθούν και κομβικό σημείο σε αυτό είναι η ανάπτυξη της χώρας» ενώ επισημαίνει ότι για πρώτη φορά, η Ελλάδα δανείστηκε βραχυπρόθεσμα με αρνητικό επιτόκιο. «Ποιος θα πίστευε ότι αυτό θα ήταν δυνατόν πριν από μερικούς μήνες; Σε κάποια στιγμή το 10ετές ομόλογό μας διαπραγματευόταν σε χαμηλότερη απόδοση από το ιταλικό ομόλογο», δήλωσε χαρακτηριστικά, στην Bild, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.