Ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας τον κύκλο επαφών με τους υπουργούς και στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου, συναντήθηκε σήμερα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Ξέρω ότι έχει γίνει πολύ συστηματική δουλειά αυτό το εξάμηνο σε πολλά μέτωπα τα οποία είναι απολύτως κρίσιμα για την καθημερινότητα των πολιτών. Νομίζω ότι είμαστε μπροστά και σε νέες εμβληματικές πρωτοβουλίες, με σημαντικότερη την κατάθεση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου εντός των επόμενων εβδομάδων» τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Έχουμε πολλά άλλα ζητήματα να συζητήσουμε σχετικά με παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, τα ζητήματα που αφορούν την πρόνοια, το νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης που θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα στο Εθνικό Κοινοβούλιο».

Επίσης, ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον υπουργό Εργασίας για το τεχνολογικό κομμάτι της δουλειάς που γίνεται και αναφέρθηκε στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα με νέα, καινοτόμα προγράμματα ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας, τα οποία, όπως είπε, θα γεφυρώσουν πολλές από τις δυστοκίες και τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν, καθώς δίνουν νέες ευκαιρίες σε ανθρώπους να ενταχθούν και πάλι στην αγορά εργασίας.

Στην ενημέρωση που ακολούθησε έγινε σαφές ότι την περίοδο Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2019 δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά εργασίας, με πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση της αδήλωτης ή τις υποδηλωμένης απασχόλησης και ταυτόχρονα την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία θέσεων πλήρους ωραρίου.

Επίσης, αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της ανεργίας, μεταξύ άλλων με τη δημοσιοποίηση ανοιχτών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ που οδήγησαν στην κάλυψη 5.000 και πλέον θέσεων εργασίας σε διάστημα δύο μηνών.

Στο μέτωπο της κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας, νομοθετήθηκε η χορήγηση επιδόματος γέννησης με στόχο την ενίσχυση της οικογένειας και την καταπολέμηση του δημογραφικού προβλήματος, εξασφαλίστηκαν θέσεις για 30.000 περισσότερα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς για το έτος 2019-20, ενώ διορθώθηκαν αδικίες ή παραλείψεις σε βάρος συγγενών θυμάτων της φωτιάς στο Μάτι και δικαιούχων σύνταξης χηρείας.

 

Οι προγραμματιζόμενες δράσεις του υπουργείου για το 2020 είναι:

-Νέο ασφαλιστικό σύστημα και νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης

-Ηλεκτρονική έκδοση των συντάξεων

-Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης

-Πλήρης ανάπτυξη και υλοποίηση σχεδίου δράσης για καταπολέμηση αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας

-Έναρξη υλοποίησης δέσμευσης «Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών»

-Ανάπτυξη του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και ενσωμάτωση σε αυτό νέων ψηφιακών λειτουργιών (ψηφιακό ωράριο εργασίας, ψηφιακή κάρτα εργασίας). Με το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, δημιουργείται πλέον ένα φιλικό εργασιακό περιβάλλον για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, με το οποίο θα μπορεί να συνδέεται σε πραγματικό χρόνο ο κάθε εργαζόμενος, ενώ για πρώτη φορά θα καταγραφούν οι νέες μορφές απασχόλησης.

-Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων

-Εκσυγχρονισμός συνδικαλιστικού πλαισίου

-Αναδιοργάνωση του θεσμού της μαθητείας, ενίσχυση επαγγελματικής κατάρτισης

-Προώθηση πολιτικών ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών των φύλων

-Προώθηση της αυτόνομης διαβίωσης των ΑμΕΑ και Υποστήριξη της ένταξης των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας

  • Μεταρρύθμιση του ΕΦΚΑ:

-'Αμεση έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων (ATΛΑΣ)

-Ενοποίηση πληροφοριακών συστημάτων των ενταχθέντων Φορέων σε μία ενιαία βάση δεδομένων

-e-EFKA

-Πρόσβαση ασφαλισμένων σε ψηφιακές υπηρεσίες

-Ηλεκτρονική έκδοση βεβαιώσεων και πιστοποιητικών

-Ενιαίος κανονισμός ασφάλισης και παροχών

-Οργανωτική και λειτουργική ενοποίηση των ενταχθέντων Φορέων

-Προώθηση της διαλειτουργικότητας με κρίσιμες βάσεις δεδομένων

-Ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, η υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων (Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) Δόμνα Μιχαηλίδου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου 'Ακης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, η γενική γραμματέας Εργασίας, 'Αννα Στρατινάκη, η γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Παυλίνα Καρασιώτου, η γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Σταμάτης και οι διοικητές, του ΟΠΕΚΑ Ξένια Παπασταύρου, του ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης και του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης.