Το περίπτερο της Microsoft στο Νταβός επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου και ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο της εταιρείας, Brad Smith. (Ενημέρωση 17:00) Συζήτηση με τον καθηγητή Ιστορίας των Πανεπιστημίων Harvard και Stanford, Niall Ferguson

Ο πρόεδρος του τεχνολογικού κολοσσού παρουσίασε μαζί με τους συνεργάτες του καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές που συνδέουν την ψηφιακή εποχή με τις πράσινες τεχνολογίες.

Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Microsoft, ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του αρχαιολογικού πλούτου της Ελλάδος. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας ανέφερε ότι αυτό είναι κάτι που ενδιαφέρει τη Microsoft, η οποία επενδύει σε αυτού του είδους τα προγράμματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρωθυπουργός σημείωσε ότι η αμερικανική εταιρεία θα μπορούσε να επισκεφθεί έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, όπως η Ολυμπία, και να υποβάλλει μία πρόταση στην κυβέρνηση για το πώς η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να αναδείξει τη συνολική εμπειρία του επισκέπτη.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Smith συζητήθηκε η πιθανότητα το επόμενο Data Center της Microsoft να γίνει στην Ελλάδα. Με δεδομένο ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της μετάβασης σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών, η δυνατότητα τροφοδότησης του Data Center με πράσινη ενέργεια είναι κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα εταιρείες όπως η Microsoft.

Συζήτηση του πρωθυπουργού με τον πανεπιστημιακό Niall Ferguson – Τι είπε για οικονομία, επενδύσεις, μεταναστευτικό, εκπαίδευση, εκλογή ΠτΔ

Συζήτηση, παρουσία κοινού, είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον καθηγητή Ιστορίας των Πανεπιστημίων Harvard και Stanford, Niall Ferguson, στο Νταβός.

Στην αρχή της συζήτησης ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το κλίμα έχει αλλάξει στην Ελλάδα και σοβαρές μεταρρυθμίσεις γίνονται στην κατεύθυνση της εξασφάλισης ενός περιβάλλοντος φιλικού σε επενδύσεις. Προέβαλε το γεγονός ότι πλέον υπάρχει μία σταθερή κυβέρνηση με καθαρή λαϊκή εντολή, κάτι που διασφαλίζει ότι δεν θα γίνουν εκλογές μέχρι το 2023 οπότε και υπάρχει ένα καθαρό σκηνικό για εκείνους που κοιτούν τα μακροοικονομικά μεγέθη.

Απαντώντας σε ερώτηση για την τελευταία δεκαετία και τα χρόνια της κρίσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι λανθασμένες κινήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και η αποκαλούμενη «κολοτούμπα» της είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και οι πολίτες να αντιμετωπίσουν μία σκληρή κατάσταση με κλειστές τράπεζες, capital controls και τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ. Πορεία που συνοδεύτηκε από σκληρά μέτρα και μεγάλη επιδείνωση της καθημερινότητας των πολιτών από την επιβολή τους. Τόνισε, ταυτόχρονα, πως μία ματιά στο τι συμβαίνει μετά τις εκλογές, δείχνει ακριβώς ότι ακολουθείται μία διαφορετική πορεία. «Είμαστε σε καλό δρόμο να πείσουμε τους πιστωτές μας πως μπορούν να χαλαρώσουν», πρόσθεσε, δείχνοντας ότι εμείς προχωράμε τις μεταρρυθμίσεις, ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας και μπορούμε να επιτύχουμε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα είναι η εκπαίδευση», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, ότι κανένας τομέας δεν θα μείνει εκτός του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας και στη συμβολική σημασία της για το πέρασμα σε μία νέα εποχή.

Στη συνέχεια μίλησε αναλυτικά για το ήδη δρομολογημένο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος ευρωπαϊκός μηχανισμός, που θα καθορίζει τον τρόπο αντιμετώπισης των ζητημάτων στις χώρες που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση στα σύνορα της ΕΕ αλλά και σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια. «Αν θέλεις να μετέχεις στη Σένγκεν, πρέπει να έχεις επίγνωση και των υποχρεώσεων που προκύπτουν από αυτήν, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Κυρ. Μητσοτάκης στο Νταβός: Η "πράσινη" συμφωνία, είναι το φιλόδοξο σχέδιο που ενώνει την Ευρώπη

«Είστε ο πιο "πράσινος" πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Ελλάδα», είπε στο Κυριάκο Μητσοτάκη η συντονίστρια του πάνελ με θέμα «Αναζητώντας ένα πράσινο New Deal» στο Νταβός, με τη συμμετοχή, επίσης, του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φράνς Τίμερμανς και του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε.

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για την «πράσινη» συμφωνία, είπε πως πρόκειται για φιλόδοξο σχέδιο και θέμα που ενώνει την Ευρώπη.

«Βάζουμε συνέχεια φιλόδοξους στόχους, από την εποχή που δημιουργήσαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως το κλίμα είναι το θέμα που μπορεί να ενώσει τους νέους και να κοιτάξουν στην ίδια κατεύθυνση, σε συνδυασμό με την τεχνολογική επανάσταση.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις πυρκαγιές του 2007, τονίζοντας πως «χάσαμε ήδη μια δεκαετία» και πως «δεν μπορούμε να χάσουμε άλλη». Ο πρωθυπουργός είπε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλές ακτές στις οποίες αναπτύσσεται το 90% του τουρισμού μας, ενώ διαθέτουμε σημαντικά οικοσυστήματα.

«Έχουμε πολλούς λόγους να δείξουμε ιδιαίτερη φροντίδα για αυτό το ζήτημα το οποίο δεν έρχεται από το μέλλον αλλά είναι ήδη εδώ, το βλέπουμε στην Ελλάδα. Πρέπει να εργαστούμε σε μια πολύ φιλόδοξη ατζέντα», συνέχισε, ενώ αναφέρθηκε στους στόχους της κυβέρνησης να μειώσει σημαντικά τη χρήση πλαστικού μέχρι το 2023 και να σταματήσει τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη μέχρι το 2028.

«Ήταν μία από τις αποφάσεις που πήραμε. Υπήρξε ανησυχία αλλά δεν υπήρξε αρνητική αντίδραση από τους κατοίκους γιατί καταλαβαίνουν ότι πρέπει να υπάρχουν αλλαγές», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι αυτό που πρέπει να εξηγηθεί στους κατοίκους των περιοχών που εξαρτώνται από τέτοιες δομές, ότι οι αλλαγές θα τους προσφέρουν νέες προοπτικές.

«Αυτό που λέω στους συνεργάτες μου είναι να κοιτάξουν τις χώρες εκείνες που προχώρησαν σε αλλαγές και που πρέπει να επιβραβευτούν. Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι έχουμε ένα φιλόδοξο σχέδιο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επ' αυτού μίλησε για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων με «πράσινη» ανάπτυξη και τα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία, ανέφερε, αποδίδουν ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Συν τοις άλλοις έφερε ως παράδειγμα την ανανέωση κοινόχρηστων χώρων ξενοδοχείων με «πράσινη» ενέργεια, χωρίς οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν χρήματα.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι σημαντικό να στραφούμε σε άλλες πηγές ενέργειας που είναι ιδιαίτερα σημαντικές και υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η εθνική πολιτική για την ενέργεια και το κλίμα.