«Ήταν μια ανατριχιαστική δήλωση αυτή, η οποία έγινε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ανέφερε, μεταξύ άλλων δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στο νεοσύστατο Mega, προσθέτοντας τα εξής:

«Κατ' αρχάς, το γεγονός ότι χρειάζεται μέσα σε 24 ώρες να έρθει να διευκρινίσει ή να πει τι εννοούσε, είναι πολύ προβληματικό. Γιατί αυτό, ξέρετε, δεν είναι στις παρυφές της συζήτησης. Είναι στον πυρήνα της Δημοκρατίας. Δεν μπορεί να αμφισβητείται το Σύνταγμά μας, το οποίο προβλέπει ξεκάθαρα διάκριση των εξουσιών πάνω στην οποία θεμελιώνεται όλο το σύγχρονο κράτος Δικαίου και στην Ελλάδα και στις χώρες της Ευρώπης. Γιατί, λίγο έως πολύ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θέλει να ελέγξει όλους τους κρίσιμους αρμούς της εξουσίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο πρώην πρωθυπουργός μπροστά τα εσωκομματικά του ζητήματα, προσπάθησε να «στείλει την μπάλα στην εξέδρα», υποστηρίζοντας ότι κάποιοι άλλοι φταίνε και δεν τα κατάφερε τόσο καλά η κυβέρνησή του.

«Δεν έκανε κανένα απολογισμό στην ουσία. Ήταν ένας δήθεν απολογισμός αυτός τον οποίο είδαμε», συνέχισε ο κ. Πέτσας και σημείωσε πως ο κ. Τσίπρας προσπάθησε κατά τη διάρκεια της θητείας του να ελέγξει όλες τις πτυχές της εξουσίας και της δημόσιας ζωής, είτε αυτό αφορά τη Δικαιοσύνη, είτε αφορά τα ΜΜΕ.

«Και εγώ χαίρομαι πραγματικά, ως υπεύθυνος υπουργός για τα θέματα αυτά, που επί των δικών μου ημερών ανοίγουν κανάλια και δεν κλείνουν», συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.

Για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί και στη χώρα μας και στην Ευρώπη, όχι από κατατρεγμένους πρόσφυγες, αλλά από οικονομικούς μετανάστες και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα: «Δεν υπάρχει χώρος για τους οικονομικούς μετανάστες στην Ελλάδα. Αντίθετα τους πρόσφυγες, φροντίζουμε να τους προστατεύουμε. Βλέπουμε ότι έχει αλλάξει το προφίλ των ανθρώπων που έρχονται εδώ. Ενώ το 2015, για παράδειγμα, ξεκίνησε μια καθαρά προσφυγική κρίση, αυτή μετεξελίχθηκε και τώρα μιλάμε για μεταναστευτικές κυρίως ροές και όχι προσφυγικές».

Παράλληλα είπε ότι με το νέο νόμο οι διαδικασίες εξέτασης ασύλου θα ολοκληρώνονται σε 24 ημέρες ενώ επιταχύνονται και οι διαδικασίες των προσφύγων με άλλους 500 δικηγόρους.

«Έτσι ώστε μέσα σε δύο-τρεις μήνες να έχει ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία και της αρχικής αίτησης και της εξέτασης της προσφυγής και όσοι δικαιούνται άσυλο να φύγουν δυτικά, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να φύγουν ανατολικά, δηλαδή προς την Τουρκία», εξήγησε.

Ανέφερε επιπλέον ότι στα προηγούμενα 4,5 χρόνια είχαν επιστραφεί 1.806 άνθρωποι και έκανε λόγο για ιδεολογική προσέγγιση εναντίον των επιστροφών σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μάς εγκαλούν γιατί δεν εφαρμόσαμε την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας στο σκέλος των επιστροφών. Κατηγόρησε και την Τουρκία ότι δεν έκανε αυτό που έπρεπε για να ελέγξει τα δίκτυα των διακινητών στα σύνορά της.

«Είμαστε αισιόδοξοι. Κάθε Παρασκευή γίνονται επιστροφές. Προσπαθούμε να φτάσουμε το στόχο που έχουμε βάλει, δηλαδή 200 επιστροφές την εβδομάδα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες», συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα χαρακτήρισε άριστες τις σχέσεις της κυβέρνησης με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους και είπε ότι θα γίνει και νέα συνάντηση. «Είναι ένα πολύ μεγάλο πλέγμα των θεμάτων που συζητάμε μαζί τους και θα συνεχίσουμε να τα συζητάμε», προσέθεσε.

Ανέφερε δε ότι η κατεύθυνση του κυβερνητικού σχεδίου λέει «φύλαξη των συνόρων» κάτι με το οποίο οι πολίτες στις μετρήσεις συμφωνούν, λέει «επιτάχυνση του ασύλου και επιστροφές» που επίσης δεν υπάρχει διαφωνία όπως και στις κλειστές δομές. «Στην κατεύθυνση του σχεδίου δεν διαφωνεί κανείς. Στην ταχύτητα, αν θέλετε να πούμε αν υπήρχαν καθυστερήσεις, φυσικά να το συζητήσουμε αυτό το θέμα. Η αποσυμφόρηση των νησιών έχει διάφορες πτυχές», υπογράμμισε μιλώντας για αυτό αναλυτικά και σημείωσε πως «θα δούμε το επόμενο διάστημα αν και πότε θα χρειαστεί περαιτέρω αποσυμφόρηση».

Για την οικονομία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε τη φράση του πρωθυπουργού ότι τα καλά θα ανακοινώνονται σταδιακά και δήλωσε πως η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα γίνει και θα είναι και μεγάλη. «Έχουμε δεσμευτεί ότι θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης μέχρι το τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης. Αλλά βλέπουμε ότι υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο να έρθει πιο κοντά η κατάργηση. Θα γίνει μάλλον προς το δεύτερο εξάμηνο, γιατί πρέπει να ξέρουμε ποιο δημοσιονομικό χώρο έχουμε και θα το ξέρουμε από τον Απρίλιο», είπε συγκεκριμένα. Για το τέλος επιτηδεύματος δε είπε πως «έχουμε δεσμευτεί ότι θα αρχίσει η μείωσή του, με σκοπό να έχει καταργηθεί και αυτό μέχρι το τέλος της θητείας μας».

Επίσης ανέφερε τη δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 1/7/20.

«Διεκδικούμε δημοσιονομικό χώρο από τρεις πηγές και το έχουμε θέσει ήδη στο τραπέζι. Για φέτος διεκδικούμε δημοσιονομικό χώρο από την αλλαγή της χρήσης των ANFAs και SNPs, των κερδών δηλαδή των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες. Είναι μεγάλο ποσό αυτό, είναι περίπου 1,2 δισ. Μιλάμε, επίσης, για μια αλλαγή της καταγραφής των δαπανών για τις μεταναστευτικές ροές, ώστε να εξαιρούνται από τον στόχο του πλεονάσματος. Σε συμφωνία με τους εταίρους μας, οι δαπάνες που γίνονται για το προσφυγικό-μεταναστευτικό να μη λαμβάνονται υπόψη στο στόχο του πλεονάσματος. Και τρίτη πηγή είναι ο λεγόμενος “ μηχανισμός εξομάλυνσης”, δηλαδή από την υπέρβαση του στόχου 3,5% που καταγράφηκε το 2019 -και πιστεύουμε ότι είναι αρκετή μεγάλη- ένα μέρος της ή το μεγαλύτερό της μέρος να χρησιμοποιηθεί το 2020 για μειώσεις φόρων, σε συνεννόηση πάντα με τους εταίρους μας. Δεν αιφνιδιάζουμε κανέναν. Για το 2021, έχουμε πει ότι θα μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος», υπογράμμισε.

Τέλος κάλεσε τους πολίτες μέχρι 30 Απριλίου να μπουν στην πλατφόρμα να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία, εφόσον νιώθουν ότι είναι αδύναμοι, ότι απειλείται η πρώτη τους κατοικία και δεν μπορούν να εκπληρώσουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους.