Εγρήγορση και απόλυτη επαγρύπνηση για να συνεχίσουν τα πράγματα να είναι θετικά, γεγονός που μας επιτρέπει να συζητάμε για την σταδιακή άρση των μέτρων, συνέστησε στους πολίτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

 

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης του covid 19 ισχύουν στο ακέραιο έως τις 4 Μαΐου και η έξοδος από το σπίτι γίνεται για συγκεκριμένους λόγους και τηρώντας πάντα τα μέτρα υγιεινής, αλλά κυρίως τις αποστάσεις. Δεν υπάρχει είπε, χώρος για χαλάρωση. «Είναι σημαντικό να μην εφησυχάσουμε να μην παρασυρθούμε από το αίσθημα αισιοδοξίας. Πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας, ο οποίος μέχρι 4 Μαΐου δεν αλλάζει. Συνεχίζουμε να παραμένουμε σπίτι για να μην συμβεί οτιδήποτε αναπάντεχο, απροσδόκητο, μη συμβεί λάθος».

Κλινική στα δυτικά προάστια

Από χθες, είπε ο κ. Χαρδαλιάς, βρίσκεται σε εξέλιξη μια γιγαντιαία προσπάθεια από την ΓΓΠΠ και τον ΕΟΔΥ με δεκάδες ιχνηλατήσεις, στην κλινική στο Περιστέρι. Μέχρι τώρα έχουν προκύψει σε σύνολο 34 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων 121 στενές επαφές που τέθηκαν σε καραντίνα. Διερευνάται εκτενώς το σύνολο των δραστηριοτήτων και επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τόσο των νοσηλευομένων, όσο και των εργαζομένων στην κλινική των δυτικών προαστίων. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην μετάβαση των ασθενών για αιμοκάθαρση, από και προς την κλινική και μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει στενή επαφή με επαγγελματία οδηγό ΤΑΧΙ. Τέθηκαν σε κατ οίκον περιορισμό 39 συνεργαζόμενοι γιατροί της κλινικής.

«Καμία κλινική δεν σφραγίστηκε. Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στην κλινική για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι 50 και πλέον άνθρωποι που υποβάλλονται μέρα παρά μέρα σε αιμοκάθαρση, θα μπορούσαν με όρους ασφάλειας να συνεχίσουν την αιμοκαρθαρσή τους, μέχρι να οργανωθούν μια σειρά ζητημάτων, όπως η μεταφορά των θετικών κρουσμάτων στα νοσοκομεία «Αττικόν» και ΝΙΜΤΣ».

Κλινική στα νότια προάστια

Όλα τα τεστ από την δομή στα νότια προάστια προέκυψαν αρνητικά, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. Συνεχίζονται πάντως οι απαραίτητες ιχνηλατήσεις που αφορούν το θετικό κρούσμα. Μέσα στο επόμενο 24ωρο θα επαναξιολογηθούν τα δεδομένα στην δομή.

Εορτασμός Ραμαζανίου

Αναφερόμενος στον εορτασμό του Ραμαζανίου από σήμερα, υπενθύμισε την κοινή υπουργική απόφαση που ισχύει για όλα τα δόγματα και όλες τις θρησκείες. Απαγορεύεται η παρουσία κοινού σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, κάθε δόγματος και θρησκείας στο σύνολο της επικράτειας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό το οποίο δεν θα υπερβαίνει τα 4 άτομα. «Οι αγαπητοί συμπολίτες μας μουσουλμάνοι θα προσευχηθούν από τα σπίτια τους, και τα τζαμιά θα είναι κλειστά για το κοινό», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τέλος, παρατείνεται έως τις 10 Μαΐου, η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού για γονείς.