Το κυβερνητικό πλάνο υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων και προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων ξετυλίγει, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στεργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας στο BigBusiness, ενώ χαρακτηρίζει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης βασικό σταθμό για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Εμφανίζεται δε αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενόψει των stress test.

Ο κ.Πιτσιόρλας παρουσιάζει αποφασισμένη την κυβέρνηση στο θέμα του Σκοπιανού και δηλώνει οτι το προχθεσινό συλλαλητήριο έθεσε με τον πιο έντονο τρόπο το δίλημμα, με ποια από τις δύο αντιλήψεις συντάσσεται ο καθένας σήμερα. «Το δίλημμα έχει ιστορικό, πολιτικό και ιδεολογικό βάθος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέντευξή του, αφήνει ανοιχτό παράθυρο συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής και δηλώνει πως στην κυβέρνηση «παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Συνολικά στον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε υπέρ των ευρύτερων συνεργασιών. Θεωρώ ότι οι επόμενες εκλογές θα ανοίξουν το δρόμο για μια ευρύτατη συνεργασία».

 Συνέντευξη στην Ελένη Στεργίου

-------------------------------------------------------------------

Κύριε Πιτσιόρλα, εχθές ολοκληρώθηκε η τρίτη αξιολόγηση. Πού δίνει τώρα βαρύτητα η κυβέρνηση, τι αλλάζει;

Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αποτελεί το βασικό σταθμό στην πορεία προς την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Η κυβέρνηση έκανε ό,τι ήταν δυνατό ούτως ώστε αυτή να κλείσει γρήγορα και με το μικρότερο δυνατό κόστος για τη χώρα. Για αυτό το λόγο και το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή δεν είχε τόσο δημοσιονομικά, αλλά κυρίως θεσμικά θέματα, τα οποία εισάγουν την ελληνική οικονομία σε μια νέα περίοδο.

Σε αυτή τη νέα περίοδο, η χώρα πρέπει να εδραιώσει τη θέση της στις διεθνείς αγορές και να θέσει τις βάσεις για μια διαφορετικού τύπου ανάπτυξη από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Επομένως, κλείνοντας την αξιολόγηση έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε το θέμα των τραπεζών, τα stress tests τα οποία πρέπει να περάσουν οι τράπεζες.

Έχουμε να κάνουμε ορισμένες δοκιμαστικές ακόμα εξόδους στις αγορές και τον Ιούνιο -στις αρχές του καλοκαιριού- να ολοκληρώσουμε την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση, προκειμένου τον Αύγουστο να κλείσει τυπικά το πρόγραμμα. Άρα η κυβέρνηση, με ένα σχεδιασμό ολοκληρωμένο και ψύχραιμο, κάνει όλα όσα είναι αναγκαία, για να επιτύχουμε το στόχο της εξόδου από τη σκληρή επιτήρηση.

Οι επενδύσεις στον κεντρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, τι ρόλο θα παίξουν σε αυτή την προοπτική;

Οι επενδύσεις θα έχουν καθοριστικό ρόλο, αλλά όχι μόνον οι επενδύσεις. Για εμάς η έξοδος από το Μνημόνιο πρέπει να συνοδευτεί από τη διαμόρφωση της βάσης για μια νέα πορεία της χώρας. Δεν έχουμε στόχο να επιτύχουμε μια έξοδο από τα Μνημόνια και να επιτρέψουμε να επαναληφθεί ό,τι γινόταν πριν. Καθοριστικό ρόλο παίζουν βεβαίως οι επενδύσεις, όπως συμβαίνει όμως και με τις εξαγωγές, την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, την ανάπτυξη πρωτοβουλιών σε κρίσιμους τομείς, όπως η βιομηχανία, οι νέες τεχνολογίες, η αγροδιατροφή. Πρόκειται για τη διαμόρφωση μιας τελείως νέας εικόνας στην ελληνική οικονομία.

Επειδή έχουμε συνηθίσει σε υποσχέσεις τύπου «θα σας κάνουμε γεφύρια», αυτός ο στόχος πως θα επιτευχθεί;

Εγώ μιλάω για συγκεκριμένα πράγματα και ήδη αυτά που αναφέρω, έχουν φέρει και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Οι δείκτες καταγράφουν σε όλα τα παραπάνω μια θετική πορεία, όπως στις εξαγωγές, στη βιομηχανική παραγωγή, στην αποκλιμάκωση της ανεργίας, στον τουρισμό. Εξελίσσεται ήδη ένας σχεδιασμός για επενδύσεις σε πολύ σημαντικούς τομείς, όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, η αγροτική οικονομία, η οικοδομική δραστηριότητα. Άρα όλα αυτά συνθέτουν το πρόγραμμα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

Ένα δείγμα, κατά την κρίση σας, αποτελεί και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στο λιμάνι του Πειραιά;

Χαίρομαι που αναφέρεστε σε αυτό. Θυμόμαστε όλοι τις προβλέψεις για μειώσεις μισθών και κατάργηση θέσεων εργασίας στο λιμάνι, για κινεζοποίηση. Όλα αυτά διαψεύστηκαν. Με την ευκαιρία αυτή, να επισημάνω πως όλες οι προβλέψεις της ΝΔ και της αντιπολίτευσης γενικότερα, για την πορεία των πραγμάτων διαψεύδονται η μία μετά την άλλη. Για αυτό και έχει τεράστια σημασία η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Δίνει το σήμα προς κάθε κατεύθυνση ότι τα πράγματα στη χώρα έχουν ομαλοποιηθεί. Έχει τεράστια αξία για την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και για τη διαπραγμάτευση όλων των εκκρεμών θεμάτων.

Ο κεντρικός προβληματισμός έχει να κάνει με το πως θα γίνει η προσέκλυση επενδύσεων που τόσο χρειάζεται η χώρα;

Γίνεται με πολλούς τρόπους. Ξεκινώντας θεσμικά, κάθε Υπουργείο έχει το δικό του τομέα. Έχουμε επίσης το Enterprise Greece που ασχολείται κατά κύριο λόγο με προσέλκυση επενδύσεων. Πέραν αυτών όμως, έχουμε και την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία της Task Force με στόχο την επίλυση προβλημάτων σε εκκρεμούσες επενδύσεις, αλλά και την οργάνωση και τον συντονισμό όλων των δραστηριοτήτων, στην οποία εμπλέκονται όλοι οι υπουργοί, Οικονομικών, Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ενέργειας.

Αυτή τη στιγμή, αναπτύσσεται ένα πολυσχιδές πρόγραμμα από την πλευρά της κυβέρνησης. Για πρώτη φορά βλέπουμε στη χώρα να εκτυλίσσεται ένα τόσο εκτεταμένο πρόγραμμα που αρχίζει να φέρνει αποτελέσματα, στα θέματα για παράδειγμα των μεταφορών, των logistics centers, των ενεργειακών δικτύων. Δεν είναι τυχαίο που καταγράφουμε ρεκόρ στα ζητήματα των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ). Αυτή η δραστηριότητα έχει αποτελέσματα. Όπως δεν είναι τυχαίο ότι αυξάνονται οι θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής, αλλά πρέπει να οργανώσουμε ακόμη καλύτερα αυτή την προσπάθεια.

Θα μας δώσετε ένα παράδειγμα;

Η αποτελεσματική υλοποίηση της ανταλλαγής των ομολόγων είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Σήμερα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν πέσει σε επίπεδα προ Μνημονίου. Πρέπει να βλέπουμε το συνδυασμό όλων των κινήσεων που κάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Σε ποιες κινήσεις αναφέρεστε;

Οι συνεργασίες με άλλες χώρες, οι πρωτοβουλίες που αφορούν στην Κίνα, αλλά και η προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος με τα Σκόπια. Στόχος όλων αυτών των κινήσεων είναι να αναβαθμιστεί ο ρόλος της χώρας, να προωθηθούν οι διαδικασίες ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, να ολοκληρώσουμε με επιτυχία την έξοδο από το πρόγραμμα. Κυρίως όμως να διαπραγματευθούμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα, με πρώτο μέλημά μας το ζήτημα του χρέους από μια πιο ευνοϊκή θέση.

Για το Σκοπιανό ποιά είναι η άποψή σας;

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη εάν διαμορφωθούν όροι επίλυσης του ζητήματος στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας που θα είναι κοινά αποδεκτή, τότε θα προχωρήσουμε και θα επιδιώξουμε τη λύση. Ο χρόνος δεν δουλεύει υπέρ της Ελλάδας. Δεν πρέπει άλλο να μείνουμε καθηλωμένοι σε αυτή την κατάσταση. Όλος ο αναπτυξιακός σχεδιασμός που περιέγραψα παραπάνω μιλάει για μια Ελλάδα με ανοιχτούς ορίζοντες. Άρα πρέπει όλα τα εμπόδια να αρθούν και το Σκοπιανό είναι ένα από αυτά.

Πώς σχολιάζετε τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη;

Η αντιπαράθεση γύρω από το χειρισμό του Σκοπιανού ζητήματος φέρνει στην επιφάνεια τη σύγκρουση δύο αντιλήψεων για την πορεία της χώρας. Δυο αντιλήψεων που διατρέχουν τη νεώτερη ιστορία μας. Το δίλλημα είναι πραγματικό, έχει ιστορικό, πολιτικό και ιδεολογικό βάθος. Αυτές οι δύο αντιλήψεις νοηματοδοτούν το σύνολο των επιμέρους επιλογών σε όλα τα θέματα. Άρα κανείς δεν μπορεί να μείνει ουδέτερος. Ούτε να προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από άλλα ζητήματα και άλλες δήθεν προτεραιότητες. Νομίζω ότι το προχθεσινό συλλαλητήριο έθεσε με τον πιο έντονο τρόπο σε όλους το μεγάλο δίλλημα με ποια από τις δύο αντιλήψεις συντάσσονται.

Τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης πως την κρίνετε;

Εκτιμώ πως επικρατεί η μικροπολιτική σκοπιμότητα, ενώ ιδιαίτερα σε αυτό το θέμα δεν θα έπρεπε να συμβαίνει διότι είναι ένα θέμα που έχει ταλαιπωρήσει τη χώρα μας, εξαιτίας εσωκομματικών και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Η κυβέρνηση βάζει πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον.

Ας επιστρέψουμε στο θέμα των τραπεζών. Είστε αισιόδοξος;

Τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί επαρκώς. Βεβαίως διαβάζουμε όλη την επιχειρηματολογία που λέει ότι θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω η κεφαλαιακή τους επάρκεια, όμως θεωρώ, ακούγοντας πολύ σοβαρά όσα λένε οι τράπεζες, ότι είμαστε σε καλό δρόμο και δεν θα χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση. Όλα όμως έχουν να κάνουν με τη συνολική εικόνα που διαμορφώνει η χώρα και η οικονομία. Και αυτή είναι θετική.

Υπάρχει κάποιο πρότζεκτ, το οποίο ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα;

Καταρχάς έχει τελειώσει το σήριαλ με το Ελληνικό, για αυτό και κανείς δεν ασχολείται πλέον και δεν ρωτάει. Όσοι κόπτονταν μέχρι εχθές, βλέπετε ότι πια δεν μιλούν. Κι αυτό γιατί ολοκληρώθηκε η διαδικασία κι εντός του 2018 θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου. Επίσης, ολοκληρώνεται η διαδικασία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπως και ο φάκελος για την Εθνική Ασφαλιστική. Ολοκληρώνονται μεγάλα ενεργειακά έργα. Είμαι αισιόδοξος ότι προωθούνται παράλληλα πολλές επενδύσεις. Στο λιμάνι του Πειραιά ξεκινούν τα έργα, στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια είναι σε εξέλιξη, το ίδιο στον Αστέρα. Έχουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα, που καθημερινά θα φέρνει αποτελέσματα.

Προκύπτει μεγάλος πλούτος και από τα Περιφερειακά Συνέδρια που έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται. Γίνεται μια πρωτοφανής καταγραφή δυνατοτήτων και αναγκών στις Περιφέρειες της χώρας. Αυτή η πρωτοβουλία θα ολοκληρωθεί με την τελική διατύπωση της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας και δεύτερον, με τη διαμόρφωση ενός μεγάλου καταλόγου έργων ανά Περιφέρεια. Με αυτή την αφετηρία, θα γίνουν μικρά και μεγαλύτερα έργα, ειδικά μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), όπως για σχολεία, απορρίμματα, ηλεκτροφωτισμούς δήμων και οδικών δικτύων, ενώ θα προχωρήσουν και έργα για την ενεργειακή εξοικονόμηση σε δημόσια κτήρια.

Η αντιπολίτευση προσπαθεί να δημιουργήσει μια εικόνα ζοφερή, ενώ η εικόνα είναι ενθαρρυντική. Έχουμε γυρίσει σελίδα και υλοποιούμε αυτή τη στιγμή τα πρώτα βήματα για μια μεγάλης έκτασης αναπτυξιακή πορεία.

Όσον αφορά τις επενδύσεις στα λιμάνια;

Η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά έχει ωφελήσει πολύ την Ελλάδα και ο χρόνος θα δείξει ότι η εξέλιξη αυτή θα αλλάξει το ρόλο μας στον παγκόσμιο χάρτη των μεταφορών. Η διαδικασία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκη ολοκληρώνεται μέσα στο επόμενο δίμηνο. Αυτό θα είναι επίσης πολύ σημαντικό λόγω και της ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης στο χώρο των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ακολουθούν τα υπόλοιπα λιμάνια, με προτεραιότητα τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας.  

Το Κίνημα Αλλαγής πως το κρίνετε; Ως δύναμη είναι υπολογίσιμη;

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Συνολικά στον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε υπέρ των ευρύτερων συνεργασιών. Ήμασταν ανέκαθεν και υπέρ της απλής αναλογικής, την οποία και ψηφίσαμε. Δεν ήμασταν ποτέ των μονοκομματικών αντιλήψεων. Θεωρώ ότι οι επόμενες εκλογές θα ανοίξουν το δρόμο για μια ευρύτατη συνεργασία, διότι τώρα βάζουμε τις βάσεις για μια καινούργια περίοδο ανάπτυξης, έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, άρα η ευρύτερη δυνατή συνεργασία που θα συμφωνηθεί στη βάση ενός προγράμματος αναγέννησης της χώρας είναι και αναγκαία και επιθυμητή.

Έχουμε το θέμα των αντικρουόμενων ξένων συμφερόντων, αν και είναι θετικό ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Εκτιμάτε ότι θα υπάρξουν προβλήματα;

Πράγματι στην περιοχή μας ανέκαθεν υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων. Δικός μας ρόλος είναι να οργανώσουμε διαδικασίες διαφανείς, με κανόνες που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Από την άλλη, δεν μπορούμε να βάλουμε face control στους επενδυτές, αλλά να εποπτεύσουμε, ώστε να είναι αδιάβλητες οι διαδικασίες.