«Θέλουμε να μιλάνε τα έργα, όχι τα λόγια μας. Να κρινόμαστε από το αποτέλεσμα και όχι από τις προεκλογικές μας εξαγγελίες», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη μετά το τέλος της καραντίνας, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, επέλεξε να έρθει στη Θεσσαλονίκη και στη Μακεδονία για να παρακολουθήσει πώς προχωρά η υλοποίηση των έργων που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση διότι, όπως είπε, θέλει να είναι συνεπής (η κυβέρνηση) στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, αν και τους τελευταίους τρεις μήνες μπήκε σε απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της υγείας των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Τζιτζικώστα και όλους τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να είχε στεφθεί με επιτυχία όλη αυτή η προσπάθεια αντιμετώπισης του κορονοϊού στη χώρα μας. Υπενθύμισε, δε, ότι σαν σήμερα, πριν από έναν χρόνο, επανεξελέγη περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ο Απόστολος Τζιτζικώστας με ένα συντριπτικό ποσοστό και ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές έγιναν παράλληλα με τις ευρωεκλογές, στις οποίες νίκησε η Νέα Δημοκρατία και άνοιξαν τον δρόμο για τη νίκη και στις εθνικές εκλογές.

Από την πλευρά του, ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι και οι δύο έχουν σήμερα επέτειο εμπιστοσύνης των πολιτών στα πρόσωπά τους και σημείωσε πως η Μακεδονία παρακολουθεί, κρίνει, συγκρίνει και επιβραβεύει αυτούς που κάνουν έργο.

Ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό των έργων και όχι των λόγων, εξέφρασε τη χαρά του γιατί βρίσκεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία και είπε πως τα έργα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Η συνάντηση έγινε στο νέο κτίριο της Περιφέρειας, που εγκαινιάστηκε το 2018. Ο πρωθυπουργός είπε στον κ. Τζιτζικώστα ότι είναι η πρώτη φορά που τα επισκέπτεται και ο περιφερειάρχης τον ξενάγησε στους χώρους.

Επίσκεψη του πρωθυπουργού στον υπεραστικό σταθμό ΚΤΕΛ «Μακεδονία»

Από τον υπεραστικό σταθμό ΚΤΕΛ «Μακεδονία», όπου βρίσκεται και ο σταθμός μετεπιβίβασης για τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, που εκτελούν δρομολόγια του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), άρχισε την περιοδεία του στην πόλη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης, που συνοδευόταν, μεταξύ άλλων, από τον υπουργό Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, αρχικά είδε ένα λεωφορείο της γραμμής 51 (Σίνδος-Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός) και στη συνέχεια, φορώντας προστατευτική μάσκα, όπως προβλέπεται, ανέβηκε σε σταθμευμένο άδειο όχημα της γραμμής 80, το οποίο εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ- Μάλγαρα και συνομίλησε με τον οδηγό.

Στη διάρκεια της επίσκεψης, ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Στέφανος Τσόλης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία του έργου εκτέλεσης δρομολογίων του ΟΑΣΘ από τα ΚΤΕΛ, επισημαίνοντας ότι «με 125 λεωφορεία σε κίνηση (από την τελευταία σύμβαση), συν άλλα 25 από την παλαιά, εκτελούμε με 150 οχήματα το ένα τρίτο του έργου του ΟΑΣΘ», ενώ έχουν γίνει 400 προσλήψεις.

Ο κ. Τσόλης πρόσθεσε ότι το επιβατικό κοινό είναι ευχαριστημένο και μάλιστα λαμβάνει ευχαριστήριες επιστολές από δημάρχους των περιοχών που εξυπηρετούνται. Γνωστοποίησε ότι η μέση πληρότητα των λεωφορείων είναι 60%-70% και συμπλήρωσε ότι, πλέον, σχεδόν «δεν υπάρχει κανένας όρθιος στα λεωφορεία».

Ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ δώρισε δε στον πρωθυπουργό μια φωτογραφία από το αρχείο του, στην οποία εικονίζονται οι γονείς του, Κωνσταντίνος και Μαρίκα. Πρόκειται για στιγμιότυπο από κοινωνική εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη περίπου 35 χρόνια πριν.

Στην επίσκεψη στα ΚΤΕΛ συμμετείχαν ακόμα ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης και οι γενικοί γραμματείς Υποδομών, Γεώργιος Καραγιάννης και Μεταφορών, Νίκος Σταθόπουλος. Συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Γιώργος Σκόδρας κι ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Ιωάννης Ρετζεπέρης, καθώς ο πρόεδρος του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Εργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ), Γιάννης Καλογερούδης και ο διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Τόσκας. Παρών ήταν επίσης ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ «Μακεδονία», Γιάννης Λάμπρου.

 

Κυρ. Μητσοτάκης στο ΑΧΕΠΑ: Θα χτίσουμε πάνω στην κρίση του κορονοϊού ένα νέο ΕΣΥ

Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την πανδημία του Covid-19, ώστε να οικοδομήσει το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, διορθώνοντας παθογένειες και αντλώντας θετικά διδάγματα από την επιτυχημένη αντιμετώπιση του κορονοϊού, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

«Μία από τις δεσμεύσεις που έχω αναλάβει είναι ότι θα χτίσουμε πάνω στην κρίση του κορονοϊού ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κρατώντας ως παρακαταθήκη τα μεγάλα του συγκριτικά πλεονεκτήματα και διορθώνοντας τις όποιες αδυναμίες», είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους που τον υποδέχτηκαν με χειροκρότημα στην είσοδο του νοσοκομείου.

«Είναι και μια ευκαιρία ο κορονοϊός να δούμε σε μεγαλύτερο βάθος τις αδυναμίες του εθνικού συστήματος υγείας και να κοιτάξουμε να τις διορθώσουμε» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι πρωτίστως χάρη στην ευσυνειδησία και την αυτοθυσία του υγειονομικού προσωπικού η Ελλάδα είναι σήμερα «παράδειγμα προς μίμηση παντού στον κόσμο». Προσέθεσε ότι μία αδυναμία του ΕΣΥ ήδη αντιμετωπίζεται χάρη στις έκτακτες προσλήψεις που έχουν γίνει, οι οποίες θα πάρουν μόνιμα χαρακτηριστικά.

«Μας βγάλατε όλους ασπροπρόσωπους. Η πολιτεία πιστεύω ότι έκανε το καθήκον της ενισχύοντας το νοσοκομείο με πρόσθετο προσωπικό, όμως ξέρω ότι τη δύσκολη δουλειά την κάνατε εσείς» είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στα υπηρεσιακά στελέχη και στο προσωπικό του νοσοκομείου και πρόσθεσε : «Ένα μεγάλο ευχαριστώ, εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας, για τη σπουδαία δουλειά την οποία κάνατε αυτούς τους τρεις μήνες, να είστε καλά».

«Σας είμαστε πολύ υποχρεωμένοι για το γεγονός ότι υπηρετήσατε την αποστολή σας με τόσο μεγάλη αυτοθυσία και ευσυνειδησία» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι σήμερα η Ελλάδα είναι παράδειγμα προς μίμηση παντού στον κόσμο στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, οφείλεται πρωτίστως σε εσάς».

Συνομιλώντας στη συνέχεια με γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικά στελέχη του ΑΧΕΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δίνεται η ευκαιρία να επιταχυνθούν και να υλοποιηθούν αποτελεσματικότερα δράσεις που ούτως ή άλλως θεωρούνταν αναγκαίες. Επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του για τη δημιουργία νέων, μόνιμων υποδομών όσον αφορά Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας, για τις οποίες ήδη προχωρά ο σχεδιασμός.

«Θα διαθέσουμε πόρους, από χορηγίες αλλά και δημόσιους πόρους, για να μπορέσουμε να φτάσουμε το συντομότερο δυνατό στο μέσο ευρωπαϊκό όρο ως προς τα κρεβάτια», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι αποδεκτή η χρήση πολιτικού μέσου για την εξασφάλιση κλίνης ΜΕΘ στην Ελλάδα του σήμερα. «Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα, όχι μόνο για τον κορονοϊό αλλά και για όλες τις άλλες περιπτώσεις όπου απαιτείται φροντίδα», ανέφερε.

Από την πλευρά τον γιατρών, ο Συμεών Μεταλλίδης, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ και επικεφαλής της ομάδας των λοιμωξιολόγων, στάθηκε στο πόσο σημαντική ήταν η έγκαιρη προετοιμασία ώστε το ΑΧΕΠΑ να θωρακιστεί κατά του ιού.

«Καταφέραμε, σαν νοσοκομείο, να είμαστε έναν μήνα μπροστά στα σχέδια. Καταφέραμε να είμαστε οργανωμένοι, πριν μας βρουν οι εξελίξεις», δήλωσε ο κ. Μεταλλίδης. Προσέθεσε ότι το στοίχημα είναι να κερδηθούν και οι επόμενοι μήνες, ώστε να αντιμετωπιστεί επιτυχώς και ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η κυβέρνηση ήδη σχεδιάζει την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του χρόνου που απομένει έως το φθινόπωρο. Ανέφερε, ότι η βελτίωση του ΕΣΥ δεν θα γίνει μόνο σε επίπεδο υποδομών, αλλά και από πλευράς τρόπου λειτουργίας.

Όπως είπε, ο πρωθυπουργός, η πανδημία «προίκισε» το ΕΣΥ με μία «παρακαταθήκη ομαδικότητας», επέτρεψε την εμπέδωση μιας λιγότερο γραφειοκρατικής και πιο ευέλικτης φιλοσοφίας και έδωσε στο κράτος την ευκαιρία να αφουγκραστεί όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και πρόσθεσε:

«Αυτό το οποίο άκουσα και άκουγα παντού είναι ότι εμπιστευθήκαμε ο ένας τον άλλο, ότι δοκιμάσαμε καινούργια πράγματα, ότι δεν υπήρχε αυτή η κατ' ανάγκη σφιχτή ιεραρχία η οποία υποχρεώνει για τα πάντα να παίρνουμε άδεια από τον προϊστάμενο, τον προϊστάμενο του προϊστάμενου. Ότι κινηθήκαμε με μεγαλύτερη ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Και νομίζω ότι αυτό είναι μια παρακαταθήκη ομαδικότητας, κυρίως να ακούμε εμείς τους ανθρώπους οι οποίοι είναι στην πρώτη γραμμή».

«Νομίζω ότι δεν υπήρχαν φράχτες αυτή την εποχή, ήταν πολύ εύκολο να επικοινωνήσουμε με όποιον ανώτερό μας χρειαζόταν, οποιαδήποτε στιγμή, και ήταν πάντα δίπλα μας», σημείωσε η Ελένη Γκέκα, Διευθύντρια Αναισθησιολογίας και υπεύθυνη ΜΕΘΑ.

Τον πρωθυπουργό συνόδευε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης, ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο διοικητής του ιδρύματος Παναγιώτης Παντελιάδης και η αναπληρώτρια διοικήτρια Βασιλική Κοκκινίδου.