Τη σημασία της προσαρμογής στη μετά κορονοϊό εποχή και της διερεύνησης νέων ευκαιριών τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης στην ψηφιακή εκδήλωση επιχειρηματικής δικτύωσης "Hellenic German Virtual Business Forum" που συνδιοργάνωσαν το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Ελληνικής Πρεσβείας Βερολίνου και το Ελληνο-γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 2 Ιουνίου.

«Η πανδημία ήταν μια κλήση αφύπνισης και σοκ για όλους μας», είπε ο κ. Φραγκογιάννης, επισημαίνοντας ότι «η προώθηση των επενδύσεων είναι η κυρίαρχη επιλογή της κυβέρνησης για να ανατραπούν οι οικονομικές επιπτώσεις της κοινωνικής αποστασιοποίησης στην αγορά». «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία για να σπάσουμε τις παλιές συνήθειες και να οικοδομήσουμε μια κυκλική, βιώσιμη και ανθεκτική οικονομία» υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στις προκλήσεις στο παγκόσμιο εμπόριο σημειώνοντας ακόμα ότι «ο προστατευτισμός δεν αποτελεί μέρος της λύσης», και ότι «χρειαζόμαστε ένα ανθεκτικό πολυμερές εμπορικό σύστημα για το οποίο πρέπει να εργαστούμε σκληρά».

Αναφερόμενος στη σημασία των ψηφιακών υπηρεσιών και του ηλεκτρονικού εμπορίου εξήγησε ότι η Ελλάδα σκοπεύει να εκμεταλλευτεί πλήρως αυτήν την ευκαιρία προκειμένου να υποστηρίξει την ψηφιακή μετάβαση του ελληνικού εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών. «Σημαντικές ευκαιρίες θα είναι διαθέσιμες εδώ για καινοτόμες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε σχετικές βιομηχανίες» πρόσθεσε ο κ. Φραγκογιάννης.

Ο κ Φραγκογιάννης εξήρε τις «βαθιές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας» αναδεικνύοντας τα οικονομικά στοιχεία αυτής της σχέσης: «Η Ελλάδα εξήγαγε 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ αγαθών και υπηρεσιών στη Γερμανία το 2019 και εισήγαγε 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ υπηρεσιών αγαθών. Η Γερμανία είναι η νούμερο ένα πηγή εσωτερικών Άμεσων Ξένων Επενδύσεων προς την Ελλάδα με 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους Γερμανούς τουρίστες με 4 εκατομμύρια αφίξεις το 2019».