(upd 21:15) Στις 18.30 ο πρωθυπουργός πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τις επαφές του στο Νταβός.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση μιας εθνικής γραμμής στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές, αλλά όχι οι μικροκομματικές σκοπιμότητες, στον διάλογο που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.

Νωρίτερα, τα αποτελέσματα των επαφών του Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του «μίνι» Υπουργικού Συμβουλίου, που διήρκησε περίπου 2,5 ώρες (από τις 15.00-17.30).

Στη συνάντηση συμμετείχε όλη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών (οι κ.κ. Κοτζιάς, Κατρούγκαλος, Αμανατίδης, Κουίκ), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν και οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία και η αναβάθμισή τους, κατόπιν της συνάντησης που είχε ο κ. Τσίπρα στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ στο Νταβός με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

O Αλ. Τσίπρας στον Πρ. Παυλόπουλο: Στην εξωτερική πολιτική υπάρχει συνέχεια

"Σε κλίμα ουσιαστικού διαλόγου και νηφαλιότητας να αντιμετωπίσουμε το θέμα", είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και συνέχισε: "Αλλωστε, η χώρα, κυρίως στην εξωτερική πολιτική της, έχει συνέχεια. Και αυτή τη συνέχεια σεβόμαστε και προεκτείνουμε στο σήμερα και στο αύριο".

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως υπήρξε μια προσπάθεια προσέγγισης και γίνανε κάποια βήματα και σε ό,τι αφορά την ένδειξη κατανόησης ότι τα ζητήματα του αλυτρωτισμού είναι ζητήματα που πρέπει να προτεραιοποιηθούν προς επίλυση. «Νομίζω ότι είναι θετικό και ως ένδειξη καλής θέλησης η αλλαγή ονομασίας και στο αεροδρόμιο και στην εθνική οδό που συνδέει τις δύο χώρες, καθότι είναι κρίσιμο θέμα. Όλοι μας έχουμε μεγάλη ευαισθησία.

Κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται Ιστορία άλλου λαού. Το επόμενο διάστημα θα επιμείνουμε σε μια εντατικοποπίηση των προσπαθειών μας» συμπλήρωσε.

Ο Πρ. Παυλόπουλος στον Αλ. Τσίπρα: Η μεγάλη μας δύναμη είναι η αρραγής ενότητα

"Η ιστορία το έχει αποδείξει ότι η μεγάλη μας δύναμη είναι και παραμένει το ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο και τα εθνικά μας θέματα κάθε φορά που υπήρχε αρραγής ενότητα πάνω στα θέματα αυτά. Ενα μεγάλο δίδαγμα, οι μεγάλοι διχασμοί ήταν οι οποίοι μας δημιούργησαν προβλήματα", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ακούγοντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην ενημέρωση για τα εθνικά θέματα, ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.

Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε με ανάρτησή του στο Twitter: «Αντιμετωπίζουμε τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής με νηφαλιότητα και σοβαρότητα».

Αύριο, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει κατ' ιδίαν στο Μέγαρο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς.

Το πρόγραμμα των αυριανών συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς

Όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού το πρόγραμμα των αυριανών συναντήσεων του κ. Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει, κατ' ιδίαν στο Μέγαρο Μαξίμου, για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα είναι το εξής:
- Στις 10:30 τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.
- Στις 12:30 την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά
- Στις 13:30 τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα
- Στις 15:00 τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη
- Στις 17:30 τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου - Στον ΠτΔ ο Τσίπρας