Στην αναγκαιότητα της αλληλεγγύης και της οικονομικής στήριξης της Ευρώπης, καθώς και στα αναπτυξιακά έργα του νησιού αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύντομης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ιονίων νήσων.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή η Ευρώπη συνολικά να στείλει ένα μήνυμα αλληλεγγύης και οικονομικής υποστήριξης, ώστε να βγούμε από την κρίση του κορονοϊού όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Είπαμε ότι πάμε να σώσουμε ό,τι μπορούμε από τη φετινή τουριστική περίοδο, βάζοντας πρώτα την ασφάλεια των επισκεπτών, αλλά και των κατοίκων των τουριστικών περιοχών, σε πρώτη προτεραιότητα και για αυτό και επιμένουμε πάρα πολύ ότι τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, όπως αυτά έχουν δοθεί από τους ειδικούς πρέπει να τηρούνται ακόμη περισσότερο τώρα που αρχίζουμε να υποδεχόμαστε περισσότερους επισκέπτες. Αυτό θα γίνει ακόμη πιο έντονο στα Ιόνια νησιά όταν θα ανοίξουν με τη Μεγάλη Βρετανία από τις 15 Ιουλίου, όπου θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των επισκεπτών» είπε ο πρωθυπουργός ενώ μίλησε και για την ενίσχυση των Υγειονομικών Περιφερειών της Ελλάδας.

«Έχουμε ενισχύσει τις Υγειονομικές Περιφέρειες και το νοσοκομείο της Κέρκυρας και σε συνεννόηση με τον υπουργό Υγείας θα τοποθετήσουμε ένα καινούργιο μοριακό αναλυτή στην Κέρκυρα, που θα έχει τη δυνατότητα εξέτασης 500 τεστ την ημέρα» τόνισε.

Απευθυνόμενος στους παραγωγικούς φορείς με τους οποίος θα έχει συνάντηση έκανε έκκληση να εκμεταλλευτούν τα «εργαλεία» που τους δόθηκαν από την κυβέρνηση ώστε να στηρίξουν τους εργαζόμενους τους.

« Η στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν αυτή την περίοδο, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για εμάς, όπως και πάρα πολύ μεγάλη σημασία έχει για εμάς η προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων. Έχουμε δώσει στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου όλες τις δυνατότητες και τη μέγιστη δυνατή ευελιξία για να μπορέσουν να αναδιατάξουν το προσωπικό τους , λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες σχετικά μειωμένου τζίρου. Δεν θέλουμε να απολυθούν άνθρωποι σε τουριστικές περιοχές. Κάνω έκκληση στους ξενοδόχους του νησιού να εκμεταλλευτούν αυτά τα εργαλεία ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό να ξαναμπούν κανονικά στο ταμείο ανεργίας και να ξαναμπούν στην κανονική δραστηριότητα του 2021, όταν με το καλό θα έχουμε αφήσει πίσω μας αυτή την περιπέτεια» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Κλείνοντας τη σύντομη ομιλία του στην Περιφέρεια αναφέρθηκε στα αναπτυξιακά έργα για τα απορρίμματα, το νερό, αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, ενώ είπε χαρακτηριστικά πως «είναι ντροπή η εικόνα που αντίκρισε στο Αχίλλειο». «Είναι προσωπική μου δέσμευση το έργο αυτό που σώσαμε την τελευταία στιγμή της απένταξής του από το κοινοτικό πλαίσιο, θα το “ τρέξουμε” και θα τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός μετά την Περιφέρεια είχε συνάντηση με τους δημάρχους του νησιού, στο Παλιό Δημαρχείο της Κέρκυρας San Giacomo, ενώ θα επισκεφθεί τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Αμέσως μετά θα έχει συνάντηση με εμπορικούς φορείς του νησιού στο Επιμελητήριο της Κέρκυρας.

Το απόγευμα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, θα επισκεφθεί το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και μετά θα μεταβεί στο μουσείο του Ιωάννη Καποδίστρια.

Η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κέρκυρα θα ολοκληρωθεί με την παρουσία του σε εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών του Kassiopi Project στον Ερημίτη, στην Κασσιόπη.

 

Σε Ήπειρο και Κέρκυρα σήμερα ο πρωθυπουργός - Τα Τζουμέρκα, το γεφύρι της Πλάκας και το Kassiopi Project

Την περιοδεία του στην Ήπειρο, με επίσκεψη στα Τζουμέρκα και το αναστηλωμένο γεφύρι της Πλάκας, συνέχισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κέρκυρα.

Επίσκεψη του πρωθυπουργού στην περιοχή των Τζουμέρκων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το απόγευμα της Παρασκευής την περιοχή των Τζουμέρκων όπου, αφού περιηγήθηκε στο Σπήλαιο Πραμάντων, συναντήθηκε με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορείς στο Δημαρχείο Βόρειων Τζουμέρκων.

Ο πρωθυπουργός, όπως κάνει σε κάθε επίσκεψή του ανά την Ελλάδα, άκουσε με μεγάλη προσοχή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής καθώς και τις προτάσεις που του έκαναν.

Στη διάρκεια της συζήτησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην προοπτική που έχουν οι παρθένες ορεινές περιοχές της Ελλάδας για τουριστική αξιοποίηση, η οποία θα συνδυάζεται με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και ανάδειξη της ομορφιάς τους. Προσέθεσε ότι η φυσική ομορφιά της ορεινής Ελλάδας αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες και μπορεί να λειτουργήσει ως «συγκριτικό πλεονέκτημα» για τη χώρα μας, ενώ παράλληλα μπορεί να συνδυαστεί με τη γαστρονομία, τα αγαθά και τις δραστηριότητες που προσφέρει ο τόπος.

Τόνισε ότι η προώθηση του ορεινού τουρισμού αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. «Όταν μιλάμε για τουρισμό 365 μέρες τον χρόνο μιλάμε είτε για τουρισμό πόλεων, ο οποίος θα δώσει έμφαση κυρίως στην πολιτιστική μας κληρονομιά, είτε για τουρισμό που θα εκτιμήσει πρωτίστως την ενδοχώρα και πρωτίστως τους ορεινούς μας όγκους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντώντας στα ζητήματα που έθεσαν οι πολίτες σχετικά με τη βελτίωση των υποδομών, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δρομολογούνται οδικά έργα που θα βελτιώσουν την προσβασιμότητα στην περιοχή, ενώ επισήμανε τις επιπρόσθετες δυνατότητες που προσφέρει το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για τη χρηματοδότηση πολύτιμων έργων.

«Ο προϋπολογισμός είναι μεγάλος, μιλάμε για 2,5 δισεκατομμύρια, και μιλάμε επίσης για ένα πολύ έντονο δικό μου ενδιαφέρον να στηριχθούν ειδικά οι ορεινοί Δήμοι και να έχουν μία μεταχείριση ανάλογη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συμπλήρωσε ότι θέλει να δει κάθε Δήμο να εντάσσει τουλάχιστον ένα σημαντικό έργο στο πρόγραμμα και να μεριμνά για την ολοκλήρωσή του.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε επίσης στην ανάγκη να προστατευτούν οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι από τις ελληνοποιήσεις προϊόντων, μέτωπο στο οποίο η κυβέρνηση έχει ήδη αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών.

«Θα επιμείνουμε ακόμα περισσότερο, ώστε η ποιότητα να βρίσκει την τιμή που της αξίζει, διότι αν η ποιότητα δεν έχει τιμή, τότε δεν μπορεί να είναι εμπορικά συμφέρουσα για οποιονδήποτε κινείται σε αυτή την κατεύθυνση», επισήμανε, τονίζοντας ότι είναι άδικο κάποιοι να παίζουν παιχνίδια που εν τέλει να ζημιώνουν όσους εργάζονται σκληρά και έντιμα στον πρωτογενή τομέα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θαύμα πολιτιστικής κληρονομιάς το γεφύρι της Πλάκας

Το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, που ξαναστήθηκε στις όχθες του του Άραχθου, μετά την κατάρρευση του την 1η Φεβρουαρίου του 2015, επισκέφθηκε στις 9 το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε λόγο για θαύμα της πολιτιστικής κληρονομιάς και επέδωσε τα εύσημα σε όλους όσοι συνεργάστηκαν για την ανακατασκευή του. Ο πρωθυπουργός, μαζί με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβανιο και τον γ.γ. του υπουργείου Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, ενημερώθηκαν για το πώς εξελίχθηκε η πορεία ανακατασκευής του γεφυριού και τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν.

Μετά το τέλος της ξενάγησης στον χώρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

«Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα για την Ήπειρο, όμως και μια σπουδαία ημέρα για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι εδώ στο Γεφύρι της Πλάκας, το οποίο ξαναστέκεται αγέρωχο πάνω από τον ποταμό Άραχθο, ανακατασκευασμένο, ακριβώς όπως το έφτιαξε ο μάστορας Μπέκας τον 19ο αιώνα.

Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους συντελεστές που κατάφεραν μέσα σε 5 χρόνια να ολοκληρώσουν αυτό το εξαιρετικά δύσκολο και απαιτητικό έργο την περιφέρεια, χωρίς την συνδρομή της οποίας το έργο αυτό δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί. Το υπουργείο Πολιτισμού, το υπουργείο Υποδομών, την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, τον προκάτοχο του κ. Καραγιάννη, τον νυν γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών, το ΕΜΠ.

Όλοι συνεργάστηκαν, τα δύο συναρμόδια υπουργεία, η Περιφέρεια, η επιστημονική μας κοινότητα, οι δήμοι, ο δήμος ο οποίος έχει το δικό του μερίδιο, για να μπορέσουμε σήμερα να απολαμβάνουμε αυτό το θαύμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ένα γεφύρι τόσο ιστορικό, το μεγαλύτερο τοξωτό γεφύρι των Βαλκανίων, ταυτισμένο με την ιστορία αυτού του τόπου, ταυτισμένο με δύσκολες εποχές στην σύγχρονη νεοελληνική ιστορία, ένα γεφύρι που ξαναφτιάχτηκε όπως είχε φτιαχτεί, πιο στέρεο όμως, για να μπορέσει να αντέξει τα ορμητικά νερά του Άραχθου και να μπορέσει να στέκει πάντα όπως και σήμερα, περήφανο, όρθιο μια παρακαταθήκη στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Και πάλι θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές. Είναι ένα έργο, το οποίο ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση και θέλω πάντα να αποδίδω τα εύσημα σε όλους, όσοι δούλεψαν πολύ σκληρά, για να μπορέσει σήμερα να ολοκληρωθεί, να παραδοθεί και επίσημα εντός του επόμενου μήνα, για να μπορέσουν και πάλι, να το απολαμβάνουν και πάλι όλοι οι επισκέπτες αλλά φυσικά και οι κάτοικοι της περιοχής, η ιστορία της οποίας είναι ταυτισμένη με το γεφύρι της Πλάκας».

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης ο οποίος ξενάγησε στο έργο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ευχαρίστησε για την επίσκεψη, λέγοντας: «μας τιμάτε, γιατί έτσι σε ένα έργο που συμβολίζει την Ενότητα, ο πρωθυπουργός της χώρας δίνει δύναμη σε όλους εμάς».

Ο κ. Καχριμάνης ειδικότερα σε δηλώσεις του ανέφερε:

«Εγώ αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά σήμερα γιατί σε αυτό το σημείο που αναστηλώθηκε η Γέφυρα της Πλάκας, η θέση αυτή λέγεται Τελωνείο. Εδώ βρέθηκε ο Άρης με τον Ζέρβα και αποφάσισαν να μην γκρεμιστεί πότε αυτή η γέφυρα.

Θυμόμαστε την οικογένεια Λούλη, τον Μπέκα τον μάστορα, τον Φρόντζο, που το 1863-66 που έγινε το πρώτο γεφύρι

Όταν την 1η Φεβρουάριου του 2015, με πήρε ο αντιδήμαρχος και μου είπε πως έπεσε το γεφύρι νόμισα πως μου έκανε πλάκα.

Τελικά σε αυτήν την θέση τα συμφωνήσαν όλα. Τελικά σε αυτή την θέση, όταν πρωτοήρθα, είπα εδώ πρέπει να συνεργαστούμε όλοι, για να ξανακάνουμε αυτό το γεφύρι. Έτσι ανακατασκευάστηκε αυτό το έργο, το οποίο δείχνει, πως όταν εμείς οι Έλληνες αποφασίσουμε κάτι όλοι μαζί το κάνουμε. Εγώ θέλω να ευχαριστήσω όσους συμμετείχαμε εδώ στην όλη προσπάθεια και είναι αποτέλεσμα του “ όλοι μαζί”.

Κύριε πρωθυπουργέ, σας τιμά που σήμερα ήρθατε να δείτε ένα έργο ενότητας και ένα έργο που δείχνει, ότι είμαστε άξιοι οι Έλληνες για όλα και σας ευχαριστώ ιδιαίτερα. γιατί στην συνεργασία που έχουμε όλο αυτόν τον καιρό βλέπω πως σε όλα τα θέματα δίνετε λύσεις.

Θέλω να το πω δημόσια αυτό. Είναι μεγάλη υπόθεση σε αυτά τα δύσκολα να πάρει η πατρίδα μας αυτό που της αρμόζει. Με τις ενέργειες που κάνατε τον προηγούμενο καιρό, είτε για το πρόβλημα της επιδημίας που συνεχίζει να υπάρχει, είτε στα σύνορα στον Έβρο, παρά το γεγονός που ακούμε πως κάποιοι θέλουν να πουν πως η Αγιά Σοφιά θα γίνει τζαμί, εγώ ξέρω ότι στο τέλος το φως νικάει το σκοτάδι.

Συγχαρητήρια που ήρθατε εδώ, μας τιμάτε, γιατί έτσι σε ένα έργο που συμβολίζει την Ενότητα ο πρωθυπουργός της χώρας δίνει δύναμη σε όλους εμάς”.

Στον πρωθυπουργό, τέθηκε το ζήτημα της αναστήλωσης του επίσης ιστορικού γεφυριού του Κοράκου στον Αχελώο στο φυσικό σύνορο της Άρτας με την Καρδίτσα. Ο κ. Μητσοτάκης τοποθετήθηκε θετικά γεγονός που ικανοποίησε τόσο τον pεριφαρειάρχη o οποίος το έθεσε, όσο και την διανομαρχιακή επιτροπή Άρτας-Καρδίτσας για την αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου.

Στην Κέρκυρα σήμερα ο πρωθυπουργός

Στην Κέρκυρα αναμένεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με υπουργικό κλιμάκιο, λίγο μετά τις 11.00 το πρωί.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος το απόγευμα θα εγκαινιάσει την έναρξη των εργασιών του Kassiopi Project στον Ερημίτη, θα έχει αλεπάλληλες συναντήσεις με φορείς του νησιού, ενώ υπουργοί και υφυπουργοί, που τον συνοδεύουν θα έχουν επιμέρους συναντήσεις εργασίας για θέματα που αφορούν την Κέρκυρα και τον τουριστικό κλάδο.

Πρώτη στάση του πρωθυπουργού στο νησί είναι το Αχίλλειον, όπου τον κ. Μητσοτάκη θα συνοδεύει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Κατόπιν θα ακολουθήσει συνάντηση με την περιφερειάρχη Ιονίων νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου στα γραφεία της Περιφέρειας στις Αλυκές, ενώ στη 1.00 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους δημάρχους του νησιού, στο Παλιό Δημαρχείο της Κέρκυρας San Giacomo.

Νωρίς το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα και αμέσως μετά θα έχει συνάντηση με εμπορικούς φορείς του νησιού στο Επιμελητήριο της Κέρκυρας.

Το απόγευμα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, θα επισκεφθεί το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και στη συνέχεια θα μεταβεί στο μουσείο του Ιωάννη Καποδίστρια.

Η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κέρκυρα θα ολοκληρωθείμε την παρουσία του σε εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών του Kassiopi Project στον Ερημίτη, στην Κασσιόπη.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων - Βιομηχανίας και Εμπορίου Νίκος Παπαθανάσης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ενώ από χθες το απόγευμα βρίσκεται στο νησί ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, που είχε συναντήσεις αρχικά με την δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων νήσων Μερόπη Υδραίου και στην συνέχεια με την περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου.