«Ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας της χώρας είναι κρίσιμος διότι η έξοδος από μια κατάσταση χρεοκοπίας και η «απεξάρτηση» από τα μνημόνια και την επιτροπεία, όπως ιστορικά έχει αποδειχθεί, είναι καθήκον σύνθετο και απαιτητικό»  επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, κάνοντας πάντως λόγο για ''απολύτως εφικτή'' έξοδο στις αγορές, ενώ για την περίφημη πιστοληπτική γραμμή, είναι σαφής, αναφέροντας ότι «δημιουργούμε επαρκή ταμειακά διαθέσιμα, η προληπτική γραμμή δεν είναι αναγκαία».

Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο κ. Δραγασάκης αναφέρει ότι «με τα σημερινά δεδομένα η έξοδος στις αγορές φαίνεται να είναι απολύτως εφικτή», αλλά επειδή δεν μπορεί να αποκλειστούν «αναταράξεις ή νέες κρίσεις στο μέλλον», σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς «δημιουργούμε ένα ταμείο σταθερότητας μέσω ταμειακών αποθεμάτων (cash buffers) το οποίο θα λειτουργήσει ως δανειστής ύστατης ανάγκης εάν χρειαστεί».

Στο ίδιο πλαίσιο θωράκισης έναντι ενδεχόμενων υφεσιακών επεισοδίων ή εξωγενών σοκ στο μέλλον, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μέσω και της διαπραγμάτευσης για το χρέος «τη μετατροπή των μεταβλητών επιτοκίων σε σταθερά για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των δανείων, καθώς και τη διαμόρφωση της "ρήτρας ανάπτυξης"».

Όπως τονίζει ο κ. Δραγασάκης, η διαπραγμάτευση για τη μεταμνημονιακή εποχή αφορά το πλαίσιο «μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας που είναι αναγκαία και στο εσωτερικό» και προτάσσει ως πρώτο καθήκον της κυβέρνησης την προετοιμασία του σχεδίου της «επόμενης ημέρας η οποία ήδη έχει αρχίσει».

Επιπλέον, σημειώνει την αναγκαιότητα αντιμετώπισης των αιτιών που «έβαλαν τη χώρα στο τούνελ», συμπληρώνοντας ότι πρέπει «να διαμορφώσουμε τελικά ένα νέο υπόδειγμα όχι μόνο ανάπτυξης, αλλά και διακυβέρνησης και σχέσεων κράτους-πολίτη».

Ερωτηθείς για τη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος που υπερασπίζεται το μοντέλο εξόδου στις αγορές μέσω πιστοληπτικής γραμμής, ο κ. Δραγασάκης αναφέρει ότι « η δική μας κυβέρνηση προσπαθεί να διδαχθεί από επιτυχημένα και όχι αποτυχημένα παραδείγματα. Τόσο η Πορτογαλία όσο και η Ιρλανδία και η Κύπρος απέφυγαν την προληπτική γραμμή. Το ίδιο κάνουμε κι εμείς. Από τη στιγμή που δημιουργούμε επαρκή ταμειακά διαθέσιμα, η προληπτική γραμμή δεν είναι αναγκαία. Αντίθετα, προσθέτει κόστος, αβεβαιότητα και κινδύνους. Κόστος διότι συνεπάγεται δεσμεύσεις.

Αβεβαιότητα διότι δεν έχει δοκιμαστεί. Και κινδύνους, διότι αν κατά τη λήξη της υπάρξει κάποια κρίση ή δυσκολία πρόσβασης στις αγορές, θα πρέπει να τη ζητήσουμε ξανά, με αμφίβολο το να υπάρξουν πρόθυμοι να μας την παράσχουν. Κινδυνεύουμε έτσι να βρεθούμε ακάλυπτοι στον κίνδυνο χρεοκοπίας ή να παγιδευτούμε σε μια μόνιμη εξάρτηση από μνημόνια.

Γι’ αυτούς τους λόγους έχουμε επιλέξει την αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές διαθέτοντας ένα ταμείο-ασπίδα προστασίας. Διότι μας επιτρέπει να σταθούμε στα πόδια μας και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις δημοσιονομικής κυριαρχίας και πολιτικής αυτονομίας. Και έχουμε συμφωνήσει ήδη σε αυτήν τη πολιτική».

Σχετικά με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι στην κοινωνία «υπάρχουν δυνάμεις που "θέλουν να πειστούν" και πρέπει να τις πείσουμε όχι μόνο για το έργο που υλοποιήσαμε σε δύσκολες μάλιστα συνθήκες, αλλά και για τις προοπτικές που μπορούμε να δώσουμε στη χώρα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λοιπόν τη δυνατότητα να ξαναγίνει πρώτο κόμμα» αναφέρει ο κ. Δραγασάκης, εκτιμώντας, στη συνέχεια, ότι παρά ορισμένες προβλέψεις «δεν θα προκύψει παρατεταμένη πολιτική αστάθεια στις επόμενες εκλογές», αντίθετα «και πάλι μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας».

Όπως τονίζει, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός «και στις πολιτικές συμμαχίες, αλλά χωρίς φορμαλισμό και σχηματοποίηση, εφόσον υπάρχει αντιστοίχιση κοινωνικού και πολιτικού» καθώς σταθερή του θέση είναι ότι «η ανασυγκρότηση της χώρας χρειάζεται μια ευρεία κοινωνική συμμαχία και η πολιτική εκπροσώπηση των επιμέρους τμημάτων της πρέπει να μένει ένα στοίχημα ανοιχτό στο μέλλον».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θεωρεί τα συλλαλητήρια μάλλον έκφραση της κοινωνικής ανάγκης «για δικαίωση και αποκατάσταση της συλλογικής αξιοπρέπειας μετά την οδυνηρή κρίση και την ταπεινωτική επιτροπεία» σημειώνοντας ότι κάποιοι προσπαθούν «να καπηλευθούν αυτή την ανάγκη ή να την εκτρέψουν σε έναν θορυβώδη αλλά παρωχημένο και επίπλαστο "πατριωτισμό", καλλιεργώντας το "όραμα" μιας περίκλειστης Ελλάδας».

«Πρόκειται για τάσεις αναδίπλωσης σε εσωστρεφείς εθνικισμούς που εκδηλώνονται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης προς τις οποίες υποχωρεί άτακτα και ο κ. Μητσοτάκης» σημειώνει.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί από τις εξελίξεις που μπορεί να «καταπιούν» και τον κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δραγασάκης απαντά ότι «κάθε επιστροφή στο παρελθόν, σε αποτυχημένες λογικές, αποτελεί έναν αναχρονισμό που μπορεί να αποβεί εθνικά επικίνδυνος».

Επιπλέον, επισημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να αναζητήσει τη δικαίωσή της και τον σεβασμό των άλλων όχι στον δρόμο ενός δικού της αλυτρωτισμού, αλλά με την υπέρβαση όλων των αλυτρωτισμών και των εθνικισμών στην περιοχή με έναν πατριωτισμό ανοιχτών οριζόντων.

Εκτιμώντας ότι αυτός ο πατριωτισμός εκφράζει σήμερα τα ευρύτερα κοινωνικά και εθνικά συμφέροντα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης καταλήγει, σημειώνοντας: «Ακριβώς γι' αυτό χωρά ευρύ φάσμα δυνάμεων πέραν της αριστεράς που μπορεί να αποτελέσει το πλαίσιο μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας για την προοδευτική ανασυγκρότηση της χώρας και της ευρύτερης περιοχής».