Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος θα συμμετάσχουν στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7).

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στην παρέμβασή του εκεί ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να θέσει την Ευρώπη προ των ευθυνών της για το Μεταναστευτικό. Παράλληλα, θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας την ώρα που οι κυρώσεις κατά της 'Αγκυρας είναι στο τραπέζι και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη γειτονική χώρα μέχρι τη σύνοδο κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού στην Κορσική με τον Γάλλο Πρόεδρο στις 16:00, δηλαδή λίγο πριν την έναρξη της Διάσκεψης MED7, με βασικό θέμα τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και τις συζητήσεις για τα εξοπλιστικά. Επ' αυτού έχει γίνει προετοιμασία από τα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και 'Αμυνας, ενώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν θα έχουμε υπογραφές, αλλά έναν σαφή οδικό χάρτη για το πότε θα έχουμε τις οριστικές συμφωνίες στο τραπέζι.

Την αλληλεγγύη της Γαλλίας στην Ελλάδα σχετικά με την πυρκαγιά στη Μόρια, εξέφρασε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στα ελληνικά με ανάρτηση στο facebook. «Η πυρκαγιά ενός προσφυγικού καταυλισμού στη Λέσβο αποτελεί ένα επιπλέον δράμα για τους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη σε δεινή κατάσταση. Η Γαλλία θα δώσει για άλλη μια φορά το παρών της αλληλεγύης προς την Ελλάδα. Αύριο θα δω τον Κυριάκο Μητσοτάκη» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb ο Εμανουέλ Μακρόν.

Όλα αυτά, την ώρα που ο Εμανουέλ Μακρόν όλο το τελευταίο διάστημα εκφράζει θερμά την υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα απέναντι στις προκλήσεις της 'Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον το κείμενο το συμπερασμάτων της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στην οποία, εκτός των ηγετών της Ελλάδας και της Γαλλίας, μετέχουν εκείνοι της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον δήμαρχο της κοινότητας Cargèse, François Garidacci

Η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη λίγο μετά την άφιξή του στην Κορσική ήταν με τον δήμαρχο της κοινότητας Cargèse, François Garidacci και τις ελληνικής καταγωγής Marie-Louise Zanettacci και Emmanuelle Frimigacci-Peroni.
 
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πήγες, ο κ. Garidacci, δήμαρχος της κοινότητας Cargèse από το 2001, πρωτοστάτησε στη διαδικασία αδελφοποίησης του Cargèse με το Οίτυλο κατά τη δεκαετία του 1990. Η κυρία Zanettacci είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση της Ελληνόρρυθμης Καθολικής Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα καθώς και για την περιήγηση επισκεπτών στους χώρους αυτής. Η κυρία Frimigacci-Peroni είναι αντιδήμαρχος της κοινότητας του Cargèse από το 2014.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τη σύγχρονη ελληνική κληρονομιά στην Κορσική, ενώ διερευνήθηκαν τρόποι ενδυνάμωσης των δεσμών ανάμεσα στην κοινότητα Cargèse και την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

15:00 (τοπική ώρα) Συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής Κοινότητας Cargese της Κορσικής 

16:00 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν

17:30 Συμμετοχή του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης που διεξάγεται υπό την προεδρία του κ. Μακρόν

19:30 Κοινή Συνέντευξη Τύπου

20:45 Επίσημο δείπνο