Σίγουρος πως η φάση ανάκαμψης στην οποία έχει περάσει η χώρα θα συνεχιστεί και τον Αύγουστο του 2018 θα υπάρξει η οριστική έξοδος από τα μνημόνια, εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Το τέλος των μνημονίων έρχεται αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται

Μιλώντας σε εκδήλωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Αθήνας και της ΟΜ Ηρακλείου Αττικής με θέμα «το σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης και οι τρέχουσες εξελίξεις», που πραγματοποιήθηκε στο Πολύκεντρο Ηλέκτρα Αποστόλου στο Ηράκλειο, ο κ Δραγασάκης προχώρησε στην διαπίστωση πως ο ιστορικός κύκλος των μνημονίων και της επιτροπείας φτάνει στο τέλος του τον Αύγουστο του 2018

Ωστόσο, ανέφερε ότι «ταυτόχρονα με το τέλος αυτού του κύκλου, νέες ευθύνες πηγάζουν. Η σταθεροποίηση και η ανάκαμψη εδραιώνονται αλλά δεν αρκούν. Χρειάζεται οριστική ρήξη με το παρελθόν της χρεοκοπίας και χρειάζεται να βρούμε νέους τρόπους για να αποφύγουμε την επανάληψη ίδιων πρακτικών. Πρέπει να ξεπεράσουμε τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση. Πρέπει να αλλάξουμε συνολικά τη δομή και τη λειτουργία του κράτους και να πάμε σε ένα κράτος που θα υπάρχει για να υπηρετεί τον πολίτη και την κοινωνία. Αυτό είναι η μεγάλη πρόκληση. Όσο τα μνημόνια θα γίνονται παρελθόν τόσο το μέλλον μας θα είναι η αντιμετώπιση αυτών και άλλων προβλημάτων και σε αυτό θέλουμε την κοινωνία μαζί μας».

 

dragasakis omilia neosirakleio

 

Έχουμε περάσει σε περίοδο ανάπτυξης

Η οικονομία, όπως τόνισε ο κ. Δραγασάκης «πέρασε μια φάση σταθεροποίησης και από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 έχουμε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης τα οποία ενισχύονται εφέτος και αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε πως η ανάκαμψη της χώρας δεν είναι απλά λόγια αλλά αποδεικνύεται από διάφορα στοιχεία που αναφέρονται στην εξέλιξη της παραγωγής, των επενδύσεων, της απασχόλησης και των εξαγωγών.

«Περνάμε πλέον από μια περίοδο βαθιάς ύφεσης, όπου χάσαμε αθροιστικά το 28% του εθνικού εισοδήματος σε νέα φάση, που θα είναι ανοδική και θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε από καλύτερη θέση τα συσσωρευμένα προβλήματα. Άρα, τόσο οι διαπραγματεύσεις όσο και η πορεία των εξελίξεων δικαιολογούν την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση αυτής της οδυνηρής για τη χώρα μας εμπειρία και το λαό μας δοκιμασία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προτεραιότητα η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους

Ο κ. Δραγασάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι αφορούν, μεταξύ άλλων, την συγκροτημένη προσπάθεια για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, της υγείας της παιδείας, της κοινωνικής προστασίας, θα είναι οι στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και ο σχεδιασμός ενός νέου υποδείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, επίσης η ανάκτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.