Δεν χρειάζεται προληπτική γραμμή πίστωσης μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο, επανέλαβε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και προανήγγειλε φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη.

Αναγνωρίζουμε ότι η μεσαία τάξη έχει πληγεί σημαντικά από τη φορολογική πολιτική και τα μέτρα ελάφρυνσης που εξετάζονται θα ωφελήσουν σημαντικά αυτή τη μερίδα της κοινωνίας, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και συμπλήρωσε: «Ήδη είναι νόμος του κράτους ένας δημοσιονομικός χώρος της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ που προβλέπεται εντός του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής πολιτικής. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τους κατάλληλους υπολογισμούς για να ελαφρυνθούν ομάδες που έχουν έρθει σε δύσκολη θέση».

Απαντώντας για τα πολύ μεγάλα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι από "τα 101 δισ. ληξιπρόθεσμα, τα 85 δισ. αφορούν μόνο 17.000 ΑΦΜ, ενώ τα υπόλοιπα περίπου 4 εκατομμύρια", για να καταδείξει ότι οι οφειλέτες με μεγάλη χρέη είναι σχετικά λίγοι σε σχέση με το σύνολο.

Με καθαρή έξοδο και δικό μας πρόγραμμα

Ακόμη, ο ίδιος διαμήνυσε ότι η έξοδος από το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο θα είναι «αρκετά καθαρή», αφού η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το δικό της πρόγραμμα την Άνοιξη, το οποίο θα παρέχει την πολυπόθητη «ιδιοκτησία». Όπως επισήμανε ο υπουργός, δεν χρειάζεται η λήψη πιστωτικής γραμμής στήριξης, προσφέρονται διαφορετικά εργαλεία χρηματοδότησης που θα εξασφαλίσουν τον σχηματισμό ενός «μαξιλαριού ασφαλείας».

Ο υπουργός αποσαφήνισε πως αυτό που επιδιώκεται είναι η μετάβαση από ένα καθεστώς που η επιτήρηση των δανειστών είναι εκείνη που προσδιορίζει το πώς γίνονται τα πράγματα – όπως σήμερα- σε ένα καθεστώς επιτήρησης που το πως θα επιτυγχάνονται θα καθορίζεται από την Ελλάδα.

«Δεν θα υπάρχει μια κατάσταση (...) που θα έχουμε επιτήρηση και μετά δεν θα έχουμε. Σιγά σιγά η επιτήρηση θα μειώνεται», είπε. Τόνισε πάντως πως δεν χρειάζεται προληπτική γραμμή πίστωσης, καθώς την επόμενη μέρα θα υπάρχει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ανάπτυξης και κοινωνικών παρεμβάσεων, ιδιοκτησίας της ελληνικής πλευράς.

Διαβεβαίωσε ότι τόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι όσο και οι αγορές είναι ικανοποιημένες με αυτή την προοπτική και εξήγησε ότι θα υπάρχει επίβλεψη από τους δανειστές στη μεταμνημονιακή εποχή αλλά αυτή θα αφορά στην εκπλήρωση των συμφωνηθέντων στόχων, όπως είναι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%.

Αρκετά με τη λιτότητα

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές Κοστέλο σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις σε βάθος δεκαετίας ο υπουργός είπε πως εντός της ΕΕ «υπάρχει αυτό που λέει ο Κοστέλο», αλλά υπάρχουν και πολλές δυνάμεις μέσα στην ευρωζώνη που λένε αρκετά με λιτότητα.

Ερωτηθείς σχετικά με το αίτημα Μελανσόν για αποβολή του ΣΥΡΙΖΑ από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο υπουργός ανέφερε ότι και στο παρελθόν και τώρα υποστήριζε πως «αν διαλυθεί η ευρωζώνη θα είναι ο κήπος του εθνικισμού» και σίγουρα χειρότερα για τα ασθενέστερα στρώματα.

πΓΔΜ

«Είναι εντελώς νόμιμο να γίνεται συλλαλητήριο για οτιδήποτε πιστεύει ο κόσμος», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών αναφορικά με το θέμα της πΓΔΜ. Ζήτησε ωστόσο να σκεφτούν ότι παρότι τα σύμβολα είναι σημαντικά υπάρχουν και άλλα θέματα. Όπως το ότι δεν μπορεί να γίνει η Θεσσαλονίκη κόμβος των Βαλκανίων αν δεν υπάρχουν καλές σχέσεις με το βόρειο γείτονα. Σημείωσε δε, θα είναι καλύτερο να έχουμε μια πολιτική συνανάπτυξης με τη γειτονική χώρα.