«Η μάχη για την επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης έχει κερδηθεί και το σύστημα υγείας δεν κατάρρευσε, γιατί δεν το άφησαν οι άνθρωποί του να καταρρεύσει, ενώ ταυτόχρονα υπήρχε και ισχυρή πολιτική στήριξη», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο 9ο συνέδριο παραγωγικής ανασυγκρότησης στην Πάτρα.

Ο κ. Ξανθός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε ότι «το δημόσιο σύστημα υγείας είναι επένδυση στην αξιοπρέπεια των ανθρώπων, στην κοινωνική συνοχή και στην αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης δεν ήταν ούτε δεδομένη, ούτε αυτονόητη, διότι έπρεπε να γίνει μία τεράστια προσπάθεια και είμαστε ευγνώμονες καταρχήν στο ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος υγείας, στους γιατρούς και στο υπόλοιπο προσωπικό, το οποίο έχοντας συναίσθηση της μεγάλης του κοινωνικής ευθύνης, παρά το ότι ήταν πιεσμένο εργασιακά, παρά το ότι είχε δεχτεί μία πολύ δραματική κοπή των εισοδημάτων του, παρά τις αντίξοες συνθήκες λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, βάζει όλα αυτά τα χρόνια πλάτη και συνεχίζει επειδή ακριβώς έχει πάρει το μήνυμα για την δημόσια υγεία».

Σε άλλο σημείο της ομιλία του, ο Ανδρέας Ξανθός είπε ότι «μειώσαμε δραματικά την ανισότητα στον τομέα της υγείας, στηρίξαμε τη δημόσια περίθαλψη και κινητοποιούμε όλους τους διαθέσιμους πόρους, για την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας».

Σχετικά με τα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η κατάσταση είναι διαρκώς βελτιούμενη, προσθέτοντας ότι έχουν ενισχυθεί σημαντικά σε επίπεδο ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά τονίζοντας σε αυτό το σημείο ότι «αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες, για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις δημόσιες δομές».

Μάλιστα, όπως τόνισε, «θέλουμε να ξέρει ο πολίτης ότι μπορεί σε μία ώρα ανάγκης να εξυπηρετηθεί στα δημόσια νοσοκομεία, χωρίς κανείς να μπορεί να τους εκμεταλλευθεί». Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και σε προσλήψεις γιατρών, λέγοντας πως προγραμματίζονται 500 προσλήψεις γιατρών για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, άλλες 500 προσλήψεις για τα κέντρα υγείας, καθώς και 500 ακόμη προσλήψεις με βάση τις επείγουσες ανάγκες των νοσοκομείων.

Όσον αφορά στα οικονομικά στοιχεία, ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι «σταματήσαμε την πτωτική τάση των λειτουργικών δαπανών του ΕΣΥ και από περίπου 4,6% ως ποσοστό του ΑΕΠ, φτάσαμε στο 5,2%. Επίσης, ο Ανδρέας Ξανθός τόνισε στην ομιλία του ότι «θέλουμε να επανηθικοποιήσουμε το σύστημα υγείας για να υπερασπίσουμε το έντιμο, αξιόλογο, αξιόπιστο και καλά καταρτισμένο προσωπικό».

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται με προτεραιότητα, όπως είπε, στην αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στο νέο νόμο για τις προμήθειες, με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων και στις διαπραγματεύσεις για την αγορά του φαρμάκου.

Ομιλίες στο Αναπτυξιακό συνέδριο της Πάτρας:

Εφικτός ο στόχος για ανάπτυξη 2,5% το 2018, εκτιμά ο Παπαδημητρίου
Σκοπός μας μια νέα αναπτυξιακή και παραγωγική στρατηγική, είπε ο Π. Σκουρλέτης
Ξανθός: Η μάχη για την επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης έχει κερδηθεί