Για χαμένη ευκαιρία αλλαγής στάσης από την Τουρκία, στην οποία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οφείλει να στείλει σαφές μήνυμα, τηρώντας όσα έχει ήδη αποφασίσει, μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ.

Στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προετοιμασία ενόψει της αυριανής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρευρέθηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρωθυπουργός. Το θέμα στο οποίο στάθηκε ήταν οι ευρωτουρκικές σχέσεις και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα έχουν σημαντική θέση στην ατζέντα της διήμερης Συνόδου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ενώ δόθηκαν ευκαιρίες στην Τουρκία εκείνη απέρριψε την προσφορά της Ευρώπης να ακολουθήσει μια θετική ατζέντα, επιλέγοντας τον δρόμο των μονομερών ενεργειών και των προκλήσεων. Ανέφερε, μάλιστα, ως παραδείγματα τόσο την παρουσία ερευνητικού πλοίου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα όσο και τις προκλήσεις απέναντι στην Κύπρο, με αποκορύφωμα τα Βαρώσια και την ξεκάθαρη πλέον ρητορική της Τουρκίας για λύση δύο κρατών.

Ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα επιδιώκει πάντα τον διάλογο και την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία, ωστόσο δεν μπορεί να περιμένει αιώνια η γείτονα χώρα να αλλάξει συμπεριφορά. Στο σημείο εκείνο «έριξε την μπάλα» προς τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία. Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να «παγώσουν» οι πωλήσεις ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία, τα οποία στη συνέχεια στρέφονται κατά κρατών μελών της ΕΕ.

Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο Μεταναστευτικό και την εκ νέου εργαλειοποίησή του από την Τουρκία, με αφορμή τις αποκαλύψεις του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου τόσο για το πρόσφατο ναυάγιο στη Λέσβο, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο Σομαλοί μετανάστες προωθούνται προς τα ελληνικά νησιά.