Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αυτή την εβδομάδα, με την Πάτρα να φιλοξενεί το ένατο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο και οι υπουργοί ανέλυσαν το πλάνο για τα έργα που ετοιμάζονται στην περιοχή.

Η Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης, σύμφωνα και με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, προσαρμόζεται και εξειδικεύεται κάθε φορά ανά περιφέρεια και περιοχή αναλόγως των τοπικών αναγκών και δυνατοτήτων. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα που αντιστοιχεί στο 74% του μέσου όρου της χώρας. Ειδικότερα, συγκεντρώνει το 4,6% του ΑΕΠ, το 5% των επενδύσεων και το 5,6% της απασχόλησης του συνόλου της χώρας, έχοντας το χαμηλότερο επίπεδο παραγωγικότητας από τον μέσον όρο της χώρας. Επίσης, το γ’ τρίμηνο 2017 είχε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας με 25,6% έναντι 20,2% του συνόλου της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία, η Περιφέρεια είναι η 4η σε πληθυσμό, από τις 143 χιλιάδες καθαρές θέσεις μισθωτής εργασίας που δημιουργήθηκαν το 2017 στην Ελλάδα, μόλις οι 5 χιλιάδες, αφορούσαν την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας.

Η Περιφέρεια, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, ακολουθεί γενικά τη παραγωγική διάρθρωση του συνόλου της χώρας όντας επικεντρωμένη κατ’ εξοχήν στον τομέα των υπηρεσιών, αφού οι υπηρεσίες Δημόσιας Διοίκησης - Άμυνας - Υποχρεωτικής Ασφάλισης - Εκπαίδευσης παράγουν το 24% περίπου της συνολικής Ακαθάριστης Προστιθέμενης αξίας, ενώ οι υπηρεσίες Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου - Μεταφορών και Αποθηκών - Καταλυμάτων και Εστίασης παράγουν το 21% αντίστοιχα, χωρίς να λογαριάζουμε τις Λοιπές υπηρεσίες.

Από την κυβέρνηση αναφέρουν το μεγάλο ενδιαφέρον ξένων και Ελλήνων επενδυτών για την αξιοποίηση του Αστακού είτε για την δημιουργία κέντρου logistics και παραγωγής βιοκαυσίμων είτε μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας.

Από το αρμόδιο υπουργείο, αναφέρεται ότι είναι σημαντική η αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού πλούτου, των παραλίων και ορεινών όγκων, την ένταξη των λιμανιών, Αστακού, Αιγίου, Πάτρας, Κυλλήνης, σε ολοκληρωμένο δίκτυο μεταφορών, και την ανάδειξη και αξιοποίηση της Πάτρας και Αστακού σε Δυτικές πύλες εισόδου στη χώρα αλλά και σε κέντρα του επιχειρείν και της διακίνησης αγροτικών προϊόντων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η Περιφέρεια παρουσιάζει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει όπως :

--τουριστικοί και πολιτιστικοί πόροι με κύριο συντελεστή παγκόσμιας εμβέλειας την αρχαία Ολυμπία,
--η κομβική θέση της Πάτρας ως δυτική πύλη της χώρας, και η ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου,
--η λειτουργία υψηλής στάθμης πανεπιστημιακών σχολών (τρία πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ) και Ερευνητικών Ινστιτούτων διεθνούς εμβέλειας,
--ιδιαίτερη έφεση στην καινοτομία και βιομηχανική παράδοση,
--ισχυρή και πολυδιάστατη παραγωγική βάση στον πρωτογενή τομέα με εξαιρετικά γεωργικά προϊόντα,
--πλούσιο υδάτινο δυναμικό, οικοσυστήματα, θαλάσσιο μέτωπο, λιμάνια, αρχαιολογικούς χώρους, χιονοδρομικά κέντρα, και,
--προοπτική εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Στα πλαίσια αυτά και με δεδομένο το ισοζύγιο αδυναμιών και δυνατοτήτων, η ΠΔΕ έχει θέσει δύο βασικούς στρατηγικούς στόχους:

ΠΡΩΤΟΝ, την ανασυγκρότηση της παραγωγικής της βάσης με την στήριξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, την προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και της άρσης των προβλημάτων σε βασικές υποδομές δικτύων, και την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος σε διασύνδεση με τους πολιτιστικούς και φυσικούς πόρους της περιοχής.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με στοχευμένες δράσεις και βελτίωση υποδομών και υπηρεσιών στην υγεία, πρόνοια, παιδεία - δια βίου μάθηση, αλλά και με τη βελτίωση της διοικητικής λειτουργίας των οργανισμών της Περιφέρειας ιδίως όσον αφορά τη χάραξη και υλοποίηση διακριτής περιφερειακής πολιτικής.

Για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων αλλαγής του παραγωγικού υποδείγματος της ΠΔΕ, υπάρχουν μία σειρά μεγάλα έργα που μπορούν να δώσουν άλλη αναπτυξιακή πνοή στην Περιφέρεια και έχουν ήδη δρομολογηθεί και υλοποιούνται ή σχεδιάζονται.

1.500 προσλήψεις μονίμων γιατρών

«Η ενσωμάτωση του τομέα της υγείας στην ατζέντα των αναπτυξιακών συνεδρίων που πραγματοποιεί η κυβέρνηση σε όλες τις περιφέρειες της χώρας υποδηλώνει ότι η προσέγγιση της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης δεν αφορά μόνο οικονομικούς δείκτες, κατά κεφαλήν ΑΕΠ και μεγάλα έργα» ανέφερε ο κ. Ξανθός τονίζοντας πως για πρώτη φορά υπάρχει αυτή η οπτική και ότι τα περιφερειακά συνέδρια δίνουν τη δυνατότητα να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, να ακουστούν κριτικές με τεκμηριωμένα επιχειρήματα και στη συνέχεια το υπουργείο να μπορεί να εντάξει στο σχεδιασμό του τα αιτήματα και τις ανάγκες που προκύπτουν από τη συζήτηση με απαράβατο, όμως, όρο ότι εκεί δεν θα υπάρχει θέση σε τοπικισμούς, παραγοντισμούς και πελατειακές σχέσεις.

Ο υπουργός Υγείας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προεκλογικές εξαγγελίες στον τομέα της υγείας τονίζοντας ότι παρά τα όσα ακούγονται περί ασυνέπειας λόγων και έργων, οι βασικότερες δεσμεύσεις υλοποιούνται με βασικότερη την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών.«Αντιμετωπίσαμε το θέμα της υγειονομικής φτώχιας εξαιτίας του αποκλεισμού των ανασφάλιστων από το δημόσιο σύστημα υγείας. Εδώ και 2 χρόνια αυτή η κοινωνική βαρβαρότητα έχει τελειώσει. Οι ανασφάλιστοι μόνο με το ΑΜΚΑ τους μπορούν να περιθάλπονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας ακριβώς όπως οι ασφαλισμένοι, να κάνουν εξετάσεις και να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους» είπε ο κ. Ξανθός υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά εμπεδώνεται η αντίληψη ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό που το δικαιούνται όλοι ανεξαρτήτως εισοδήματος και ασφαλιστικής ενημερότητας. Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και στην προσπάθεια αναβάθμισής του παρά τις γραφειοκρατικές δυσκολίες.

Εργασιακά

«Ο σχεδιασμός ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης φέρει ως προϋπόθεση την αξιοπρεπή εργασία», τόνισε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην Πάτρα, στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Ελλάδα.

Αναφερόμενη στις δράσεις του Υπουργείου Εργασίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι:

- Ιδρύεται Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων στο Μεσολόγγι, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας αλλά και αναγκαιότητα για την πλήρη κάλυψη της Περιφερειακής Ενότητας.

- Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κατά τα έτη 2015-1017, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές εργατικές διαφορές με την πλειονότητα αυτών να επιλύονται θετικά για τους εργαζόμενους και να τους καταβάλλονται δεδουλευμένες αποδοχές.

- Έχουν διεξαχθεί οχτώ τριμερείς συναντήσεις που αφορούσαν επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας και για τις οποίες το Υπουργείο, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του, μπόρεσε να δώσει λύση σε βασικά προβλήματα, να εξασφαλίσει τη λειτουργία των παραγωγικών τους μονάδων και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας και εξασφαλίζοντας μια αναπτυξιακή ώθηση για την ευρύτερη περιοχή.

- Λαμβάνοντας υπόψη τις πιεστικές ανάγκες πολλών εγκλωβισμένων εργαζομένων, ενισχύθηκαν με το έκτακτο επίδομα των 1000 ευρώ εργαζόμενοι της περιοχής όπως στο Άμισθο Υποθηκοφυλακείο και Κτηματολογικό Γραφείο Πύργου Ηλείας, ενώ τις επόμενες μέρες το επίδομα αυτό θα καταβληθεί στους εργαζόμενους του Καζίνο του Ρίου που είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας. Το ίδιο θα γίνει και για τους εργαζόμενους της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας.

Επιδόματα

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια Υπουργοό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κας. Θ. Φωτίου, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα επιδοτηθούν, εντός του 2018, 15 δήμοι με σκοπό τη λειτουργία 19 νέων Βρεφονηπιακών Σταθμών, που θα καλύψουν 475 νέες θέσεις παιδιών, με κόστος εξοπλισμού 850.000€.

Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι μια από τις πιο βεβαρημένες περιφέρειες στην Ελλάδα ως προς τις συνθήκες διαβίωσης στους θύλακες των οικισμών-καταυλισμών Ρομά. Η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά έχει καταγράψει και χαρτογραφήσει, για πρώτη φορά, συνολικά 74 οικισμούς Ρομά με συνολικό πληθυσμό 16.244 άτομα.

Στους 15 από τους οικισμούς, οι 1.579 διαμένοντες ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης. Προχωράμε στη μετεγκατάστασή τους με σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Σε 27 οικισμούς, όπου 7.468 άτομα ζουν σε μεικτές περιοχές με σπίτια και παραπήγματα και ελλιπείς υποδομές παρεμβαίνουμε αναβαθμίζοντας τα δίκτυα οδοποιίας, αποχέτευσης, ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού, καθώς και με τη δημιουργία πολύκεντρων.

Σε 32 οικισμούς 7.197 άτομα ζουν σε σπίτια σε υποβαθμισμένες γειτονιές μέσα στους αστικούς ιστούς των πόλεων. Στις περιπτώσεις αυτές θα επιδοτήσουμε το ενοίκιο και την απασχόληση.

Μέσα στο 2018 προχωράμε στη Δυτική Ελλάδα στις παρακάτω δράσεις συνολικού κόστους 12.210.000€ για περίπου 10.500 ωφελούμενους Ρομά:

1. Μετεγκαταστάσεις για οικογένειες που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, στο δήμο Αγρινίου-οικισμός Αη Βασιλιώτικα και στο δήμο Δυτικής Αχαΐας -οικισμός Ποτάμι.

2. Αντικαταστάσεις οικίσκων στο δήμο Ήλιδας-Οικισμός Παπακαυκά και Κέντρο.

3. Αναβάθμιση υποδομών και δικτύων στους παρακάτω δήμους και οικισμούς: Στο δήμο Αγρινίου –οικισμός Αη Βασιλιώτικα, στο δήμο Δ.Αχαίας- οικισμοί Ποτάμι και Γερουσέϊκα, στο δήμο Ήλιδας – οικισμοί Παπακαυκά και Τσιχλέϊκα, στο δήμο Πηνειού-οικισμός Τραγανό και στο δήμο Ερυμάνθου-οικισμοί Φαρραί και Χαλανδρίτσα.

4. Δημιουργία Πολύκεντρων στους παρακάτω δήμους και οικισμούς: Στο δήμο Δ.Αχαίας-οικισμός Σαγαίϊκα, Γερουσέϊκα και Τσιγγάνικα, στο δήμο Πηνειού-οικισμός Υδατόπυργος Γαστούνης και στο δήμο Ήλιδας- οικισμός Κέντρο.

5. Κινητή Μονάδα με εξειδικευμένο προσωπικό για την ανάπτυξη παρεμβάσεων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και εφήβων όπως λέσχες ανάγνωσης, θεατρικά και μουσικά εργαστήρια, κτλ., στους εξής οικισμούς του Δήμου Πατρέων: Προσφυγικά, Εργατικές Κατοικίες, Βραχναίϊκα και Ριγανόκαμπος.

6. Παράλληλα προχωράμε σε οριζόντιες δράσεις, οι οποίες αφορούν στα παρακάτω:
• Επιδότηση ενοικίου
• Βελτίωση συνθηκών ζωής
• Συμβουλευτική για την Απασχόληση των νέων στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας
• Προώθηση της απασχόλησης με νέες θέσεις εργασίας
• Επιδότηση Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών».