«Έχουμε στα χέρια μας για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου, κοινοτικούς και εθνικούς πόρους της τάξης των περίπου 6 δισ. ευρώ», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, κατά την ομιλία του στο 9ο περιφερειακό συνέδριο, για την παραγωγική ανασυγκρότηση που πραγματοποιείται στην Πάτρα.

 «Δύο χρόνια από την έγκριση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης (2014-2020) έχουν προκηρυχθεί μέτρα 2,3 δισ. ευρώ και έχουν δεσμευθεί μαζί με τα συνεχιζόμενα έργα πάνω από 3,8 δισ. ευρώ, δηλαδή το 65% της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος», ανέφερε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά στις πληρωμές και την απορρόφηση, για τα δύο χρόνια ο Βαγγέλης Αποστόλου είπε ότι «ξεπέρασαν το 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή το 31%, υπερκαλύπτοντας το στόχο του ΕΣΠΑ και συνεισφέροντας με το μεγαλύτερο ποσό απορρόφησης πόρων στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων».

Επίσης, είπε ότι «είναι το δεύτερο ως προς το ρυθμό αύξησης πληρωμών μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε.».

Όσον αφορά στη συνεργασία με τις Περιφέρειες, ο Βαγγέλης Αποστόλου είπε ότι «γνωρίζουν καλά τις δυνατότητες του αγροτικού τους χώρου, εκχωρώντας τους σημαντικές αρμοδιότητες, αλλά και πόρους που ξεπερνούν το 37,4% των πόρων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης».

Σχετικά με τις πληρωμές στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Βαγγέλης Αποστόλου είπε ότι «πέραν των άμεσων ενισχύσεων που θα καταβάλλονται κάθε χρόνο, θα κατευθυνθούν αυτή την προγραμματική περίοδο 407 εκατ. ευρώ».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε «την επίλυση ενός μακροχρόνιου προβλήματος που δυσχέραινε τις εξαγωγές των επιτραπέζιων ελιών ποικιλίας Καλαμάτας».

Ειδικότερα, ο Βαγγέλης Αποστόλου ανακοίνωσε ότι θα ενταχθεί στον Εθνικό Κατάλογο η «Ελιά Καλαμάτας» ως συνώνυμο ποικιλίας ελιάς, ώστε να διευκολύνεται η εξαγωγή του προϊόντος στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, ότι «ενισχύεται το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας με την επιθυμητή τροποποίηση των προδιαγραφών».

Όπως σημείωσε ο κ. Αποστόλου, «αύριο θα προωθηθεί στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η σχετική υπουργική απόφαση».

Στόχος του υπουργείου, όπως τόνισε ο Βαγγέλης Αποστόλου, «είναι να επιτραπεί -σύμφωνα με όσα προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία- η συνύπαρξη των δυο προϊόντων με την υιοθέτηση πολιτικών που θα ενισχύσουν την παρουσία τους στην αγορά».

Όσον αφορά στους συνεταιρισμούς, ο υπουργός είπε ότι «ξεκίνησε για πρώτη φορά στα χρονικά των συνεταιρισμών αταλάντευτη και χωρίς εκπτώσεις εφαρμογής του νόμου με τέσσερες στόχους» και εξήγησε:

«Πρώτον, να δοθεί οριστικό τέλος στους συνεταιρισμούς "σφραγίδες". 2.000 συνεταιρισμοί με απόφαση δικαστηρίου θα οδηγηθούν σε λύση.

Δεύτερον, όσοι ενεργοί συνεταιρισμοί απομείνουν να λειτουργούν σύμφωνα με τον νόμο και τις συνεταιριστικές αρχές. 152 συνεταιρισμοί με 44.000 μέλη πραγματοποιούν 1.026.000 ευρώ τζίρο.

Τρίτον, να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των αγροτών, απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική τους μεγέθυνση.

Τέταρτον, να δημιουργήσουν οργανώσεις παραγωγών για την καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τη βελτίωση των αγροτικών εισοδημάτων. Ήδη θα ξεπεράσουν σύντομα τις 250 οργανώσεις παραγωγών σε όλη τη χώρα».

Όπως πρόσθεσε, «με τη διαδικασία αξιολόγησης και εποπτείας των συνεταιρισμών από την αρμόδια αρχή του υπουργείου, πρόεκυψαν αξιόλογα ευρήματα που όλα οδηγήθηκαν ή θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Ομιλίες στο Αναπτυξιακό συνέδριο της Πάτρας:

Δραγασάκης: Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση/ Καταπολεμούμε διαπλοκή, διαφθορά
Τους ενεργειακούς στόχους της κυβέρνησης στην Δυτ. Ελλάδα παρουσίασε ο Σταθάκης
Αχτσιόγλου: Στόχος η διασφάλιση της αξιοπρεπούς εργασίας
Κουντούρα: Καθοριστικός ο ρόλος του τουρισμού στην προσπάθεια για παραγωγική ανασυγκροτηση
Αποστόλου: Διαθέσιμα 6 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου
Η χώρα αλλάζει σελίδα και μαζί της και η δημόσια διοίκηση, επεσήμανε η Γεροβασίλη
Η ανάπτυξη για τη Δυτ. Ελλάδα περνά από το περιβάλλον, τόνισε ο Σ. Φάμελλος
Αντωνοπούλου: Βασικός στόχος μας η ενίσχυση της απασχόλησης
Φωτίου: Άνω του 1,5 δισ. τα κονδύλια για την κοινωνική πρόνοια
Τους κεντρικούς άξονες της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ανέπτυξε ο Γαβρόγλου
Εφικτός ο στόχος για ανάπτυξη 2,5% το 2018, εκτιμά ο Παπαδημητρίου
Σκοπός μας μια νέα αναπτυξιακή και παραγωγική στρατηγική, είπε ο Π. Σκουρλέτης
Ξανθός: Η μάχη για την επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης έχει κερδηθεί