«Είναι εγκληματικά υποκριτικό πολιτικοί άνδρες από τη μια να επιδίδονται σε διαγωνισμό πατριωτισμού, και από την άλλη να θεωρούν νόμιμη και ηθική την αναγραφή των ονομάτων τους σε καταλόγους φοροδιαφυγής», τόνισε χτες από την Πάτρα ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο 9ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επόμενη μέρα της χώρας όχι μόνο για τα οικονομικά στοιχεία της χώρας αλλά και για τον ρόλο που αποκτά η Ελλάδα στο διεθνές επίπεδο. 'Αφησε αιχμές για τους πολιτικούς οι οποίοι ενώ επικαλούνται τον πατριωτισμό την ίδια ώρα τα ονόματά τους φιγουράρουν σε δικογραφίες.

«Αν χρειάζεται σήμερα, τώρα, κάτι η πατρίδα απ' όλους μας, μέχρι και από τον τελευταίο Έλληνα, αυτό είναι ένας σύγχρονος, αποφασιστικός, ανυποχώρητος, πατριωτισμός. Ένας πατριωτισμός που απαντά στη δύσκολη συγκυρία όχι με όρους εμπρηστικής ρητορείας, αλλά με όρους καθημερινής αρετής» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και επικαλέστηκε τον Κωστή Στεφανόπουλο χρησιμοποιώντας τη φράση του αείμνηστου προέδρου: «Ούτε λόγος βέβαια για πατριωτισμό και τιμή για όσους παραβαίνουν τον νόμο και παραβιάζουν τη συνείδησή τους, ζητώντας και λαμβάνοντας ωφελήματα που δεν δικαιούνται. Υπάρχει τεράστια διαφορά στάσης απέναντι στην πατρίδα, όση μεταξύ ήθους και πανουργίας, μεταξύ αυτού που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο από τη θέση που κατέχει, και αυτού που την εκμεταλλεύεται για το δικό του συμφέρον. Ο πρώτος είναι άξιος κάθε σεβασμού, ο δεύτερος πρέπει να υφίσταται αυστηρές κυρώσεις και τη βαθιά περιφρόνησή μας.»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επίκαιρα τα λόγια αυτά σημειώνοντας «δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός των Panama papers, των offshore, του λαδώματος, της διαπλοκής, της εξαπάτησης του κράτους, της ιδιοποίησης του δημοσίου χρήματος, της μίζας και της διαφθοράς». «Είναι εγκληματικά υποκριτικό, πολιτικοί άνδρες, από τη μια να επιδίδονται σε διαγωνισμό πατριωτισμού, και από την άλλη να θεωρούν νόμιμη και ηθική την αναγραφή των ονομάτων τους σε καταλόγους φοροδιαφυγής. Ή να καταγγέλλουν ως πολιτική δίωξη την αναφορά των ονομάτων τους σε κακουργηματικές δικογραφίες» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του ο πρωθυπουργός τόνισε «ο πατριωτισμός δεν είναι δήλωση και ρητορεία. Ούτε στάση προσοχής στην έπαρση της σημαίας. Ο πατριωτισμός είναι πράξη καθημερινής αρετής. Συμβολής στα βάρη του κράτους. Έμπρακτης καταδίκης κάθε φαινομένου διαφθοράς και ιδιοτέλειας. Διαρκούς σεβασμού στον διπλανό μας και στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Και πάνω από όλα τιμιότητας» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός προχώρησε στην παραπάνω αναφορά στον απόηχο των συλλαλητηρίων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Αλλωστε όπως διαφάνηκε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφερθείς στον πατριωτισμό επιχείρησε να κάνει αντιδιαστολή μεταξύ πατριωτισμού και πατριδοκαπηλίας.

Ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός εν μέσω παρατεταμένων χειροκροτημάτων στο Royal palace, όπου με την ομιλία του έκλεισε τις εργασίες του διήμερου Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου Δυτικής Ελλάδας, ενώ ακούστηκε και το σύνθημα «έλα σήκωσε τη χώρα όρθια και γράψε ιστορία».

Ο πρωθυπουργός χειροκροτήθηκε σε αρκετά σημεία της ομιλίας του τόσο σε αναφορές του σε θέματα διαφάνειας και πατριωτισμού όσο και σε αναφορές του για έργα που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζοντας τόνισε «ξέρω πολύ καλά ότι ως κυβέρνηση και λάθη κάνουμε, και παραλείψεις υπάρχουν στο έργο μας. Όμως έχω το δικαίωμα να πω αυτό: Το πολιτικό και ποινικό μας μητρώο είναι πιο καθαρό και από τον ξάστερο ουρανό. Και αυτό που καθοδηγεί τις πράξεις μας, είναι η αντίληψη μας για την πολιτική ως προσφορά και ως ηθικού καθήκοντος. Για αυτό και εκεί που οι άλλοι απέτυχαν, εμείς τώρα πετυχαίνουμε» υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε «όχι μόνο βγάζουμε την Ελλάδα από τα μνημόνια που άλλοι την έριξαν, αλλά με θάρρος και τόλμη και με αίσθηση του πατριωτικού συμφέροντος, την οδηγούμε ξανά σε ρόλο πρωταγωνιστή στη περιοχή των Βαλκανίων αλλά και σε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, σε μια αποσταθεροποιημένη γειτονιά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και ζήτησε να πάρουμε όλοι αποστάσεις από την Ελλάδα του χθες και από τα πρόσωπα που την σημάδεψαν «από πρόσωπα, κυκλώματα, και πρακτικές, που έβαζαν πρώτα το εγώ από το εμείς. Πρώτα το κομματικό από το πατριωτικό συμφέρον και που έκαναν τον πατριωτισμό σημαία ευκαιρίας για να υπηρετήσουν τα πιο ευτελή ιδιοτελή συμφέροντα».

Σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα γιατί δεν είναι άριστοι μόνο οι οιωνοί, αλλά είναι θετικά, ενθαρρυντικά, αισιόδοξα και όλα τα στοιχεία είπε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο 9ο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας .

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θετικά στοιχεία της οικονομίας , στη μείωση της ανεργίας «βαδίζουμε επιτέλους προς το τέλος της επιτροπείας και των μνημονίων» τόνισε. Πρόσθεσε πάντως «γνωρίζω καλά τις πραγματικές δυσκολίες που βρίσκονται ακόμα μπροστά μας. Καθώς και τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά». Εξέφρασε πάντως την σιγουριά ότι τα χειρότερα είναι πια πίσω μας.

«Μπορούμε να προσβλέπουμε σε μια πιο ισορροπημένη σχέση του πολίτη με το κράτος, στη σταδιακή μείωση τη φορολογίας, στην αύξηση των αμοιβών και των συντάξεων, στην αποκατάσταση του εργασιακού καθεστώτος με όρους πολιτισμού και όχι ζούγκλας» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας περιγράφοντας τους άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης του. «Εμείς και εγώ προσωπικά, είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε στο ακέραιο την εντολή του ελληνικού λαού. Να βγάλουμε την κοινωνία και την χώρα από το τέλμα που άλλοι την έριξαν, και με κινητήρια δύναμη την ανάπτυξη να αποκαταστήσουμε και το αίσθημα εμπιστοσύνης, και το αίσθημα δικαίου, και το αίσθημα ασφάλειας, αλλά και ένα βιοτικό επίπεδο που να ανταποκρίνεται στην ευρωπαϊκή μας θέση» σημείωσε ο πρωθυπουργός .