"5 +1" πολεοδομικές παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ στο Ταμείο Ανάκαμψης, παρουσιάζει στους δήμους της χώρας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με τη συμμετοχή του υφυπουργού, Νίκου Ταγαρά, του προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου και του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων που προωθείται προς τους ΟΤΑ για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Όπως δήλωσε σχετικά ο κ. Σκρέκας: «Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί πρωτοπόρος και να αποτελέσει το παράδειγμα καλών πρακτικών για την υπόλοιπη Ευρώπη. Και αυτό είναι στο χέρι μας να το επιτύχουμε, για ένα καλύτερο παρόν και ένα φωτεινότερο μέλλον ευημερίας για τις επόμενες γενιές».

Όπως εξήγησε ο υπουργός: «Μεταξύ άλλων, στους κεντρικούς άξονες του εθνικού σχεδιασμού μας εντάσσονται οι κλιματικά ουδέτερες πόλεις, με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων στρατηγικού χαρακτήρα για την επόμενη πενταετία, ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ».

Επίσης, τόνισε ο κ. Σκρέκας, «προχωράμε στην ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, με εκτεταμένες παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 300 εκατ. ευρώ, που θα συμβάλουν αφενός στην εξάλειψη του άναρχου τοπίου και αφετέρου στη δημιουργία ενός σταθερού και αξιόπιστου επενδυτικού πλαισίου».

Βασικές προτεραιότητες είναι επίσης «η υλοποίηση επενδύσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια, παρεμβάσεις για τη διαχρονική παθογένεια της διαχείρισης των αστικών λυμάτων, η δραστική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις μεταφορές και η ενίσχυση της βιοποικιλότητας».

Απ' την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς δήλωσε: «Τοπικά πολεοδομικά σχέδια, ειδικά πολεοδομικά σχέδια, μελέτες για ζώνες υποδοχής συντελεστή δόμησης, για οριοθετήσεις οικισμών και χαρακτηρισμούς δημοτικών οδών, είναι κρίσιμα θέματα που πρέπει να σχεδιαστούν σωστά και να ολοκληρωθούν γρήγορα, διότι αφενός το Ταμείο Ανάκαμψης έχει αυστηρούς όρους, χρονοδιαγράμματα και προϋποθέσεις, αφετέρου, με τα προαναφερόμενα εργαλεία, η χώρα θα αλλάξει όψη».

Όπως είπε ο κ. Ταγαράς: «Είμαστε εδώ, δίπλα στην αυτοδιοίκηση για να παράσχουμε όποια βοήθεια χρειαστεί. Το στοίχημα είναι μεγάλο. Δεν έχει ξαναϋπάρξει στο παρελθόν. Και είμαστε υποχρεωμένοι όλοι μαζί να το κερδίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας έχει από τα μέσα Αυγούστου καταθέσει 13 προτάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, που σε μεγάλο βαθμό αφορούν αυτά ακριβώς τα σημεία. Ο πράσινος μετασχηματισμός των πόλεων, η διαχείριση των απορριμμάτων με βαρύνουσα σημασία στο ρόλο της Τ.Α. αλλά και στη νησιωτικότητα, πόλεις προσβάσιμες και ανθεκτικές, με συνεργασία των φορέων, πόρους και εξοπλισμό, είναι το μέλλον που μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης μπορούμε να ονειρευτούμε», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Το μεγαλύτερο κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης αφορά σε έργα 'πράσινα' και ψηφιακά, για πιο ανθρώπινες, και βιώσιμες πόλεις. Ο τρόπος για να το πετύχουμε είναι το 'πράσινο ψηφιακό μονοπάτι'», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου: «Είναι απαίτηση, όχι των δήμων αλλά της εποχής: Χρειαζόμαστε περισσότερη αυτοδιοίκηση στο σχεδιασμό των πόλεων μας, περισσότερη αυτοδιοίκηση στο Ταμείο Ανάκαμψης. Θέλουμε πιο διακριτή και ξεκάθαρη παρουσία και παρέμβαση της αυτοδιοίκησης»,

Ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, δήλωσε: «Η γενική γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος είναι δίπλα στους δήμους και ενθαρρύνουμε τους δημάρχους να καταβάλλουν τις προσπάθειές τους να ωριμάσουν τα έργα ώστε να δούμε το επόμενο διάστημα την υλοποίησή τους».

«Είναι στοίχημα και για την κυβέρνηση και για την αυτοδιοίκηση η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, και ταυτόχρονα με αυτό, εκπονείται ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μέσα από το ΕΣΠΑ της επόμενης περιόδου. Ας αξιοποιήσουμε στο έπακρο και τα δύο», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.

Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΝ, Κώστα Σκρέκα: «Μπροστά μας έχουμε μία μοναδική ευκαιρία να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας προς όφελος της κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας. Η ορθή διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με εκείνων της επόμενης προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ, αποτελεί μονόδρομο. Σε αυτήν τη συλλογική προσπάθεια, η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ΚΕΔΕ είναι καθοριστική, προκειμένου να υλοποιηθούν έργα με υψηλή προστιθέμενη αξία και πολλαπλασιαστικά οφέλη, τόσο σε εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο».

Σημειώνεται, ότι η γενική γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με την Kεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), από την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου και για συνολικά 3 ημέρες (23, 24 και 25 Φεβρουαρίου) παρουσιάζει το πρόγραμμα στους δήμους όλης της χώρας.

Στόχος της παρουσίασης είναι να ενημερωθεί η αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού σε όλη την επικράτεια για τους άξονες και τις επιλέξιμες δράσεις, ώστε οι δήμοι να προετοιμαστούν έγκαιρα για την επίσημη έναρξη των σχετικών προσκλήσεων.