«Πριν από τρεις εβδομάδες ανακοινώσαμε ότι εντάσσουμε στην εθνική στρατηγική για την ανίχνευση του κορονοϊού και το επιστημονικό εργαλείο των self test, το οποίο είναι έγκυρο, χρησιμοποιείται ήδη σε χώρες στον υπόλοιπο κόσμο και στην Ευρώπη», τόνισε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου 'Ακης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

 

Επεσήμανε ωστόσο ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που το διαθέτει δωρεάν σε κάθε πολίτη της χώρας, τονίζοντας πως έχουμε ξεκινήσει τη σταδιακή προμήθεια, τον εφοδιασμό σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού μέχρι να φθάσουμε σε όλους τους πολίτες της χώρας. Διαπίστωσε ότι αυτή τη στιγμή εκπαιδευτικοί και μαθητές Λυκείου έχουν ήδη προμηθευτεί τα τεστ από τα φαρμακεία από την περασμένη Πέμπτη. «Τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι ήδη περίπου 380.000 με 400.000 άτομα έχουν προμηθευτεί τα τεστ άρα έχει πάει πολύ καλά η διαδικασία του εφοδιασμού τόσο των φαρμακείων όσο και των πολιτών. Έχουμε αναρτήσει στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr μια σειρά από οδηγίες τις οποίες καλό είναι να διαβάσουν οι γονείς και τα παιδιά. Υπάρχει πλήρες υλικό, υπάρχει βίντεο, ερωταπαντήσεις. Μπορούν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί να επισκεφθούν την ιστοσελίδα και να ενημερωθούν για τη διαδικασία».

Στη συνέχεια ο κ. Σκέρτσος εξήγησε αναλυτικά τη διαδικασία του self testing και το πώς δηλώνεται το όποιο αποτέλεσμα στην πλατφόρμα είτε για να επαναληφθεί ένα δεύτερο δωρεάν επιβεβαιωτικό τεστ σε δημόσια δομή, είτε για να λάβει ο εξεταζόμενος βεβαίωση και να φοιτήσει στο σχολείο του. Τόνισε ότι η διαδικασία είναι απλή, κρατάει ούτε ένα λεπτό και υπάρχει αναμονή ενός τετάρτου για το αποτέλεσμα.

Υπογράμμισε επίσης πως το self test είναι ένας πρόδρομος προειδοποιητικός δείκτης που μας ενημερώνει ειδικά τους ασυμπτωματικούς πολίτες, που είναι περίπου το 1/3 όσων νοσούν από covid, ώστε να λάβουμε μέτρα προστασίας.

«Ήδη σήμερα, που παρακολουθούμε την πλατφόρμα έχουμε διαπιστώσει ότι περίπου 35 μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν δηλώσει ότι είναι θετικοί κάτι που σημαίνει ότι αύριο θα άνοιγαν τα σχολεία και αυτοί οι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πήγαιναν σχολείο χωρίς να γνωρίζουν ότι νοσούν. Αυτή είναι η χρησιμότητα αυτού του εργαλείου», τόνισε.

«Έχουμε επιλέξει μία σταδιακή ανάπτυξη εφοδιασμού της αγοράς ώστε να υπάρχει μια ομαλή ροή και εξοικείωση τόσο των φαρμακοποιών με το προϊόν το οποίο διαθέτουν στο κοινό όσο και των πολιτών», πρόσθεσε. Εξήγησε ότι η αρχή έγινε με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, μέσα στην εβδομάδα θα ακολουθήσουν κυρίως οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο όπου δηλαδή υπάρχει επαφή με το κοινό, στην εστίαση, σε όσες επιχειρήσεις λειτουργούν με τη μέθοδο του take away, στις μεταφορές και σε κάποιους τομείς που έχουν σχέση με τη λειτουργία του δημοσίου.