Την ανάγκη διευκόλυνσης της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών εντός Ευρώπης με όσο το δυνατόν λιγότερα προσκόμματα, προσέχοντας φυσικά πάντα και τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα, "έτσι ώστε οι διακοπές να είναι πάνω από όλα όχι μόνο ευχάριστες αλλά και ασφαλείς" επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Ζντράβκο Κριβοκάπιτς.

Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς οι διμερείς σχέσεις και οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών, ιδίως στην οικονομία, με έμφαση στο εμπόριο και στην ενέργεια, αλλά και στον τομέα του τουρισμού.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αμέριστη στήριξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, ενώ τόνισε ότι η συνάντηση είναι μια ευκαιρία για να εξεταστεί η εξέλιξη του μνημονίου για την παροχή τεχνικής συνδρομής της χώρας μας στο Μαυροβούνιο.

Επίσης εκφράστηκε ικανοποίηση για το επίπεδο συνεργασίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ καθώς και για την ελληνική συνδρομή στην προσπάθεια του Μαυροβουνίου για ένταξη στην Ε.Ε. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αντηλλάγησαν, επίσης, απόψεις για θέματα περιφερειακής συνεργασίας.

«Είναι μία ευκαιρία να εξετάσουμε και την εξέλιξη του διμερούς μνημονίου για την παροχή τεχνικής συνδρομής της Ελλάδας προς την φίλη χώρα σας. Καθώς όπως ξέρετε, η Αθήνα υποστηρίζει ενεργά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, στην οποία φυσικά και η χώρα σας ελπίζουμε και ευελπιστούμε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Οικονομική συνεργασία

"Και βέβαια μιας και το Forum των Δελφών έχει και έναν έντονο οικονομικό χαρακτήρα θα ήθελα να συζητήσουμε και ζητήματα που αφορούν στην οικονομική συνεργασία, στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου, της ενέργειας, της διασυνδεσιμότητας που ενδιαφέρει ολόκληρη την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Και βέβαια ήθελα να σας ενημερώσω ότι και από σήμερα επίσημα έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος στη χώρα μας», ανέφερε επίσης ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας πως «καθώς και το Μαυροβούνιο είναι μία χώρα η οποία έχει εξάρτηση από τον τουρισμό, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να διευκολύνουμε την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών εντός Ευρώπης με όσο το δυνατόν λιγότερα προσκόμματα, προσέχοντας φυσικά πάντα και τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε οι διακοπές να είναι πάνω από όλα όχι μόνο ευχάριστες αλλά και ασφαλείς».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Μαυροβούνιου είπε:

«Για μένα είναι πολύ σημαντικό που βρίσκομαι αυτές τις μέρες στην Αθήνα, και συμπίπτει με δύο σημαντικά γεγονότα. Το πρώτο, το πιο σημαντικό γεγονός, είναι τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, τα οποία δημιούργησαν την ανεξάρτητη Ελλάδα. Και το δεύτερο, που συνδέει και συμβολικά τις δύο χώρες, είναι ο τουρισμός».

Πρόσθεσε επίσης: «Χαίρομαι με κάθε μνημόνιο τεχνικής υποστήριξης, διότι η Ελλάδα έχει περάσει αυτό το δρόμο, καταλαβαίνει τα Δυτικά Βαλκάνια και κάθε βοήθειά σας είναι καλοδεχούμενη και είναι πολύ σημαντική".

Ο κ. Κριβοκάπιτς αναφέρθηκε στα Δυτικά Βαλκάνια τα οποία όπως είπε είχαν μία εποχή ταραχών και αυτό έχει αφήσει το σημάδι του στην οικονομική ανάπτυξη. Τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι η οικονομική ανάπτυξη, "γιατί μόνο με την οικονομική ενδυνάμωση μπορούμε να φέρουμε σε αποδεκτό επίπεδο πολλά αντικρουόμενα στοιχεία στο Μαυροβούνιο". Και τέλος αναφερόμενος στο θέμα της πανδημίας είπε ότι και οι δυο χώρες Ελλάδα και Μαυροβούνιο έχουν πάρει μέτρα ώστε να έχουν μια καλή σεζόν.

"Το υγειονομικό, αφορά και τη δική σας και τη δική μας χώρα και αφορά τους τουρίστες οι οποίοι έρχονται στις δύο πανέμορφες χώρες μας. Εμείς έχουμε πάρει όλα τα μέτρα να έχουμε καλή τουριστική σεζόν», κατέληξε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, από την ελληνική πλευρά, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.