Η τοποθέτηση του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αναδεικνύει την προτεραιότητα της κυβέρνησης να καταρτίσει ένα σχέδιο που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της χώρας και θα δρομολογήσει την υλοποίηση δημόσιων πολιτικών, που θα διασφαλίσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, στη μεταμνημονιακή εποχή.

Ο αντιπρόεδρος και νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει εξάλλου συνολική εικόνα του κυβερνητικού έργου και των προτεραιοτήτων στα κρίσιμα υπουργεία, λόγω των Κυβερνητικών Συμβουλίων Οικονομικής Πολιτικής και Κοινωνικής πολιτικής, τα οποία συνεδριάζουν υπό την προεδρία του.

Το στοίχημα, ωστόσο, της ανάπτυξης δεν μπορεί να κερδηθεί χωρίς χρηματοδότηση, αποκατάσταση της ρευστότητας και ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Κομβικό ρόλο για να κερδηθεί αυτό το στοίχημα, είναι η δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη/Σταθάκη) και ο εξωδικαστικός μηχανισμός. Θέματα τα οποία γνωρίζει από πρώτο χέρι ο Γιάννης Δραγασάκης.