«Η απεξάρτηση από τα μνημόνια, χωρίς προαπαιτούμενα ή αιρέσεις. Να έχουμε την ίδια αντιμετώπιση με τις άλλες χώρες που πέρασαν τη διαδικασία», τόνισε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, απορρίπτοντας επί της ουσίας την προληπτική γραμμή.

Του Γιάννη Αγουρίδη

Από εκεί και πέρα ο κ. Δραγασάκης είπε ότι πρέπει να μπορούμε να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας από τις αγορές και «να έχουμε το δικό μας σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Να το σχεδιάσουμε εμείς, να έχουμε την «ιδιοκτησία» του. Αυτή τη στρατηγική υπηρετεί η κυβέρνηση, σημείωσε.

Όπως είναι βασικό να θωρακιστεί η χώρα καθώς βγαίνοντας από ένα καθεστώς χρεοκοπίας είναι ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ. Για να το αντιμετωπίσουμε συμφωνήσαμε με τους θεσμούς ότι η καλύτερη λύση είναι να δημιουργήσουμε τα δικά μας αποθέματα. Να έχουμε τον δικό μας κουμπαρά, ώστε αν κάτι συμβεί να έχουμε τα χρήματα να εξοφλήσουμε τις υποχρεώσεις μας.

Ήδη με τα χρήματα που μαζέψαμε και αυτά που έχουν δεσμευτεί να διαθέσουν οι θεσμοί πλησιάζουμε στο να καλύψουμε τις ανάγκες του επόμενου χρόνου.

Ακόμη, ο ίδιος τόνισε ότι η προληπτική γραμμή δεν δίνει λύση στο πρόβλημα, το μεταθέτει. «Σημαίνει μια ημιμνημονιακή κατάσταση, εγκρίσεις από κοινοβούλια και διαπραγματεύσεις. Από την άλλη πλευρά η προληπτική γραμμή ισχύει για ένα ή δυο χρόνια το πολύ. Τι θα γίνει αν μετά υπάρξει πρόβλημα; Θα έχουμε νέα προγράμματα;» αναρωτήθηκε.

Ένας επιπλέον λόγος για το μαξιλάρι είναι ότι στην ευρωζώνη δεν υπάρχει ο θεσμός «ύστατου δανειστή», όπως στις ΗΠΑ και αλλού. Ίσως αυτό το μαξιλάρι θα μπορούσε αν δεν χρειαστεί θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα Ταμείο ώστε να ξέρουν οι αγορές ότι η χώρα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της. Ο ίδιος εκτίμησε ότι για πρώτη φορά συζητείται σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής στην Ελλάδα

ΕΔΩ διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το μεγάλο οικονομικό - επιχειρηματικό «ραντεβού» των Δελφών