Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως επιχειρεί να αλλάξει ατζέντα λόγο της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται από το σκάνδαλο Novartis.

Αναφορικά με την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για διαπλοκή, μετά την επίσκεψη του Ιβάν Σαββίδη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ.Τζανακόπουλος είπε: «είναι κάπως ειρωνικό να μιλά η ΝΔ για διαπλοκή. Οι υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης συναντούν όποιον μπορεί να βοηθήσει στη δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» τόνισε και σχολίασε δηκτικά πως η κυβέρνηση όποιον συναντά τον συναντά μέρα μεσημέρι και οποίος προσέρχεται σε αυτές τις συναντήσεις δεν κουβαλά βαλίτσες.

Ο υπουργός Επικράτειας κατηγόρησε το πολιτικό σύστημα, το οποίο, επί 30 χρόνια, λειτουργούσε με όρους διαπλοκής και εγκάλεσε τη ΝΔ, καθώς, όπως είπε, «το ζήτημα είναι πως ενεπλάκη η ΝΔ στο σκάνδαλο Novartis και πως ακόμα δεν έχει δώσει καμιά απάντηση», ενώ χαρακτήρισε γελοίες τις τοποθετήσεις της ΝΔ.

Ο κ.Τζανακόπουλος επανέλαβε πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους επιχειρηματίες με τον ίδιο τρόπο και δεν διατηρεί προνομιακές σχέσεις με κανέναν, σε αντίθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία, όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διατηρεί προνομιακή σχέση με τον κ. Μαρινάκη όπως έχει ομολογήσει ο Κυριάκος Μητσοτακης.

Ειδικά πάντως για το σκάνδαλο Novartis και την κριτική της ΝΔ, ο υπουργός Επικράτειας αναφέρθηκε στο εσωτερικό έγγραφο της ίδιας της εταιρείας, η οποία -ήδη από τον Φεβρουάριο του 2017- ζητούσε να μην υπάρξει επαφή με τους κ.κ Γεωργιάδη, Σαμάρα, Αβραμόπουλο καθώς ενδέχεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Επανέλαβε, ακόμα, τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη σημερινή κυβέρνηση -η οποία προσπαθεί να βάλει σε τάξη την οικονομική και πολιτική ζωή - και σε εκείνους που λειτουργούσαν επί 30 και πλέον χρόνια με όρους διαπλοκής.

Για την τουρκική προκλητικότητα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει εκφράσει, εδώ και πολύ καιρό, τον προβληματισμό της και την ανησυχία της και γι' αυτό βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση.

«Η Τουρκία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, έχει απελευθερωθεί μια δυναμική στο εσωτερικό της πολιτικής της σκηνής που ευνοεί την πλειοδοσία εθνικισμού και όλα αυτά είναι παράγοντες προβληματισμού» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Πρόσθεσε δε, πως -λόγω της αστάθειας που δημιουργείται στην ευρύτερη περιοχή- η ελληνική κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα διπλωματικά μέσα που διαθέτει, ώστε να αποκλιμακωθεί γενικότερα η ένταση.

Ο υπουργός Επικράτειας εκτίμησε ότι η Τουρκίας ανοίγει πολλαπλά μέτωπα για να διαπραγματευτεί με τις μεγάλες δυνάμεις δικά της ζητήματα, με βασικό το κουρδικό. «Βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα, όμως νομίζω ότι δεν θα το τραβήξουν περισσότερο και σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε και εμείς» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Για την υπόθεση των δυο Ελλήνων αξιωματικών, επανέλαβε πως αναμένουμε εδώ και δυο εβδομάδες το κατηγορητήριο από τον Τούρκο εισαγγελέα, υπογράμμισε πάντως πως «αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να πιέζουμε πολιτικά και διπλωματικά, ώστε να μην δοθεί συνέχεια στην υπόθεση και να μην μετατραπεί σε ένα μείζον διπλωματικό επεισόδιο».

« Έχω την ελπίδα ότι η Τουρκία θα κατανοήσει ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω συνέχεια, διότι είναι ένα ζήτημα που δημιουργεί μια αχρείαστη περαιτέρω ένταση» εξέφρασε την άποψη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε πως η κατάσταση στο Αιγαίο έχει αποκλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα, «θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και μετά θα αποφασίσουμε και εμείς τις συγκεκριμένες κινήσεις που θα κάνουμε».

Για τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας περί ομηρείας των δυο αξιωματικών και για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα για ρήξη στην κυβέρνηση, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε πως οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον Πανό Καμμένο είναι άριστες και χρέωσε στη ΝΔ -και στην εφημερίδα Φιλελεύθερος που λειτουργεί ως βραχίονάς της - ευσεβείς πόθους.

«Ο πρωθυπουργός και ο κ. Καμμενος έχουν άριστη σχέση, μια σχέση εμπιστοσύνης. Μάλιστα αύριο θα συναντηθούν για να συζητήσουν τις πιθανές περαιτέρω ενέργειες σε ό,τι αφορά το θέμα των δυο αξιωματικών που βρίσκονται υπό κράτηση» τόνισε ο υπουργός Επικράτειας και συμπλήρωσε πως ο κ. Καμμένος, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, σχεδιάζουν μαζί τις ενέργειες που αναλαμβάνει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση.

«Κάθε ψίθυρος περί ρήξης στο εσωτερικό του κυβερνητικού στρατόπεδο δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια της ΝΔ και των μέσων που τη στηρίζουν να αλλάξει ιεράρχηση και η προτεραιότητες της δημόσιας συζήτησης από τα ζητήματα που πραγματικά έχουν φέρει τη ΝΔ σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και μιλάω για τη Novartis» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος. Υπογράμμισε πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με την κυβερνητική συνοχή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε μια αποστροφή της κουβέντας του, σε ερώτηση ότι προς το προς το παρόν κυβερνούν με τον Πάνο Καμμένο, απάντησε: «και προς το παρόν και προς το μέλλον».

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν γέφυρες συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής ο υπουργός Επικράτειας ξεκαθάρισε: «όσο υπάρχουν δυνάμεις στο Κίνημα Αλλαγής που θεωρούν ότι ο κίνδυνος για τη δημοκρατία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις». Συμπλήρωσε, πάντως, πως δεν βλέπει κάποια διάθεση αυτοκριτικής από τον νέο φορέα, αντιθέτως μόνο απόλυτη στήριξη της ακραίας δεξιάς πολιτικής. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε πως η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής για τις όποιες δυνάμεις ή για τα όποια φυσικά πρόσωπα θέλουν να ανοίξουν διάλογο για την επόμενη μέρα της χώρας.

Για την απόφαση της Δικαιοσύνης για τον μητροπολίτη Αμβρόσιο, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολίασε, μεταξύ άλλων, ότι «η ελληνική δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι περήφανη με τη συγκεκριμένη απόφαση, δεν υπάρχουν πολίτες δυο κατηγοριών είτε έχουν είτε δεν έχουν απευθείας συνομιλία με τον θεό», για να υπογραμμίσει πως το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας έχει ορίζοντα ίσης μεταχείρισης. «Η συγκεκριμένη απόφαση δεν ερμήνευσε σωστά το νομοθετικό πλαίσιο» είπε ο υπουργός Επικράτειας που, πάντως, πρόσθεσε πως όπου χρειάζονται περισσότερες κινήσεις σε νομοθετικό πλαίσιο, από την κυβέρνηση, θα γίνουν.