Επιλογή της κυβέρνησης είναι η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία, τώρα, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς αστερίσκους, και στη συνέχεια η προετοιμασία για την επόμενη μέρα, δήλωσε από το βήμα του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.

Από το βήμα του Συνεδρίου, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, ο Δραγασάκης τόνισε πως η πρόταση για προληπτική πιστωτική γραμμή έχει το νόημα να μην βγούμε τώρα από τα μνημόνια. Παράλληλα, έθεσε το ερώτημα: «Αν όχι τώρα, πότε;».

«Μπορούμε να πούμε ότι, πλην απρόοπτων εξωγενών ή άλλων ακραίων καταστάσεων, έχουμε μπροστά μας μια περίοδο σταθερότητας και ανάκαμψης, μεσοπρόθεσμου χρονικού ορίζοντα που πρέπει και μπορούμε να την αξιοποιήσουμε ως την αφετηρία για το σχεδιασμό του μέλλοντος και την οριστική έξοδο από την κρίση», επισήμανε ο κ. Δραγασάκης.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως «η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία συνεπάγεται μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας αλλά και ευθύνες. Διότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν πρέπει να εκληφθεί ως επιστροφή στην κανονικότητα που υπήρχε πριν από τη κρίση, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν τραγωδία».

Η πρόταση της κυβέρνησης για το νέο μοντέλο ανάπτυξης θα παρουσιαστεί στο Eurogroup του Απριλίου, είπε, και για να είναι μακροχρόνια βιώσιμη και δίκαιη χρειάζεται να αποτρέπει τους κοινωνικούς αποκλεισμούς, να μην διευρύνει αλλά να μειώνει τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες να γίνεται υπόθεση της κοινωνίας σε γενικό και τοπικό επίπεδο.

Ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην οργάνωση της εξόδου από την επιτροπεία και τα μνημόνια με πέντε βήματα:

1. Εργαζόμαστε συντονισμένα για την τέταρτη και τελική αξιολόγηση του Προγράμματος όχι τον Αύγουστο, αλλά στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

2. Προχωρούν οι τεχνικές προεργασίες για τη περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, ώστε να μην αποτελεί εμπόδιο στην αναχρηματοδότηση του χρέους από τις αγορές.

3. Δημιουργούμε ταμειακά αποθέματα, ώστε να βγούμε στις αγορές με ασφάλεια και να είμαστε θωρακισμένοι σε περίπτωση αναταράξεων.

4. Επεξεργαζόμαστε τη νέα αναπτυξιακή στρατηγική και το ευρύτερο σχέδιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, εργασία η οποία γίνεται ταυτόχρονα σε πολλά επίπεδα και στην οποία εντάσσονται όπως ήδη είπα και τα Περιφερειακά Συνέδρια όπως το σημερινό.

5. Προχωρούν τα stress tests των τραπεζών και παίρνουμε μέτρα για την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εντός κοινωνικών συντεταγμένων, ώστε βγαίνοντας από το Πρόγραμμα, να είμαστε σίγουροι ότι οι τράπεζες είναι ισχυρές και είναι σε θέση να συμβάλουν στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Τέλος, δημιουργούμε και ένα παράλληλο σύστημα ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων για τον ίδιο σκοπό (όπως η Αναπτυξιακή Τράπεζα).

Η Μακεδονία αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της χώρας

Αναφερόμενος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας, είπε ότι «έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που αποτελούν τον πυρήνα του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος της χώρας και αναλαμβάνει, έτσι, ένα ρόλο ηγετικό στην διαδικασία μετάβασης σε αυτό και στην ανασυγκρότηση της χώρας.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι τα πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και όλης της Βόρειας Ελλάδας, μπορούν να ξεδιπλωθούν και να αξιοποιηθούν πλήρως μόνο στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου βαλκανικής συνανάπτυξης.

Έτσι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλες υποδομές της περιοχής, αποκτούν μεγαλύτερες δυνατότητες και αξία, στο βαθμό που διασυνδέονται με τις υποδομές των γειτονικών χωρών και λειτουργούν ως υποδομές και των άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

Χαρακτήρισε «ιστορικό καθήκον» το να γίνουν τα Βαλκάνια περιοχή ειρήνης, λέγοντας πως αποτελεί τον πυρήνα της εθνικής στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης και τόνισε πως η εθνική αναδίπλωση δεν αποτελεί απάντηση στα υπάρχοντα προβλήματα στην περιοχή. «Απάντηση στις γεωπολιτικές εντάσεις που μας περιβάλλουν δεν μπορεί να είναι η εθνική αναδίπλωση, αλλά η εγρήγορση και η δράση στη κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων αρχίζοντας από τις δίκες μας εκκρεμότητες. Όραμα και στόχος της πολιτικής μας δεν μπορεί να είναι μια φοβική και περίκλειστη Ελλάδα, αλλά μια Ελλάδα που ανασυγκροτείται, αντιμετωπίζει τις αίτιες της δικής της κρίσης, υπερβαίνει τις παθογένειες του παρελθόντος και υπηρετεί τα εθνικά της συμφέροντα δημιουργώντας πλαίσια συνεννόησης, γέφυρες φιλίας, σχέδια συνεργασίας, συμβάλλοντας ενεργά στην επίλυση όχι μόνο των δικών της διμερών προβλημάτων, αλλά και προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής», επισήμανε.

Επίσης, η ανανέωση του ενδιαφέροντος ειδικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δυτικά Βαλκάνια, εφόσον συνοδευτεί από σαφή χρονοδιαγράμματα και οικονομική στήριξη, αποτελεί μια νέα εξέλιξη που θα πρέπει να αξιοποιηθεί. Ειδικά η ανάπτυξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι αλληλένδετη με την ανάπτυξη της ευρύτερης βαλκανικής περιοχής, σημείωσε.

Ανάπτυξη με πιλότο την ίδια την τοπική κοινωνία

«Για να πετύχουμε τη διαβαλκανική συνεργασία, ως παράγοντα και της δικής μας ανάπτυξης, χρειάζεται να επιστρατεύσουμε πρωτίστως τις δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας. Γιατί μόνον αν το άνοιγμα είναι ειλικρινές, αυθόρμητο και ανθρώπινο θα πιάσει τόπο και θα ριζώσει. Κι αυτό σημαίνει πως πρέπει να έλθει από τα κάτω, από την καρδιά της ίδιας της κοινωνίας. Πολίτες, εργαζόμενοι και επιχειρηματίες, συνεταιρισμοί, πολιτιστικοί σύνδεσμοι, εργατικά συνδικάτα, επιμελητήρια, κόμματα και κάθε είδους φορείς μπορούν και πρέπει να συνδράμουν συλλογικά την εθνική προσπάθεια γεφύρωσης και υπέρβασης των βαλκανικών διαφορών για το κοινό αναπτυξιακό όφελος και τη διαφύλαξη της ειρήνης στην περιοχή μας», είπε και συνέχισε: «Η ανάπτυξη δε μπορεί να γίνει χωρίς την κοινωνία.

Χρειάζονται κεντρικές πολιτικές, αλλά και διαδικασία από τα κάτω. Το αίσθημα αδυναμίας, ανημπoριάς, που διαβρώνει την αυτοπεποίθηση και καταστρέφει τη δημιουργικότητα της κοινωνίας, έχει θέσει ως βασικό στόχο να ανατρέψει η κυβέρνηση με την αύξηση της απασχόλησης, τη μείωση της ανεργίας, τον περιορισμό των ανισοτήτων, την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και τη δημιουργία ενός δικτύου ασφαλείας για τα πιο φτωχά και αδύνατα στρώματα. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο προωθεί την Κοινωνικά Αλληλέγγυα Οικονομία, ενισχύει νομοθετικά και θεσμικά το συνεργατικό και συνεταιριστικό κίνημα και παροτρύνει τις κινήσεις πολιτών στις πρωτοβουλίες τους για συμμετοχή στα κοινά και την οικονομική δραστηριότητα. Είτε αυτή αφορά τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της πολιτιστικής κληρονομιάς, είτε τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και την ανάληψη συλλογικής επιχειρηματικής δράσης».

«Στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης η ιδιωτικοποίηση δεν είναι μονόδρομος. Αν σε κάποιους τομείς η ιδιωτικοποίηση επιβάλλεται για συμβατικούς ή οικονομικούς λόγους σε άλλους και πρωτίστως σε τομείς κοινωνικών αγαθών όπως τα νερά όχι η γραφειοκρατική ή και κομματικά ελεγχόμενη κρατικοποίηση του παρελθόντος αλλά η ανοιχτή στον έλεγχο της κοινωνίας κοινωνικοποίηση αποτελεί την αναγκαία και επιθυμητή στρατηγική», ανέφερε και πρόσθεσε: «Προς την κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο ασφαλιστικοί φορείς, επαγγελματικά ασφαλιστικά ταμεία και άλλα συλλογικά κοινωνικά υποκείμενα να διεκδικήσουν επί ίσοις όροις τη συμμετοχή τους σε υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις και ήδη ζήτησα από το ΤΑΙΠΕΔ να διευκολύνει τέτοιες συμμετοχές εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον. Αντίστοιχα, ενθαρρύνουμε συλλογικές οργανώσεις εργαζομένων και στελεχών επιχειρήσεων να διεκδικούν την ανάληψη και τη λειτουργία επιχειρήσεων που εγκαταλείπονται από τους μετόχους τους και μελετούμε την ευρωπαϊκή εμπειρία ώστε να δημιουργήσουμε ένα φιλικό για το σκοπό αυτό ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο».

 

 

Διαβάστε ΕΔΩ τις σημαντικότερες ειδήσεις από το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Θεσσαλονίκης