Αιχμές για τη... «συμπεριφορά» των τραπεζών όσον αφορά στα πενιχρά μέχρις στιγμής αποτελέσματα που προκύπτουν στην διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού» καθώς προχωρούν με ρυθμούς ...χελώνας, άφησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σε ερώτηση του www.bigbusiness.gr και με αφορμή δημοσίευμα (ΕΦ.ΣΥΝ Σαββάτου) σχετικά με τα πενιχρά μέχρις στιγμής αποτελέσματα όσον αφορά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό (από 700 αιτήσεις μέχρι τέλος Μαρτίου μόλις 23 από αυτές είχαν γίνει δεκτές από την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στις 3 Αυγούστου 2017) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι η όλη διαδικασία «δεν πηγαίνει με τους ρυθμούς που θα θέλαμε»!

Όπως σημείωσε, επιχειρώντας να δικαιολογήσει κάπως την κατάσταση, «οι τράπεζες έχουν κάποιες φορές επιφυλάξεις...πολλές φορές λόγω της δυσκολίας της διαδικασίας, καθώς προβλέπεται συμφωνία όλων των πιστωτών για να προχωρήσει ο συμβιβασμός»...Ωστόσο πρόσθεσε με νόημα ότι «η κυβέρνηση ασχολείται καθημερινά με το θέμα με στόχο να βελτιώσει αυτή την εικόνα».

Να σημειωθεί ότι πριν από έναν μήνα, ύστερα από ευρεία σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομίας με θέμα τα «κόκκινα δάνεια», με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, του διοικητή της ΤτΕ και αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, αποφασίστηκε να αναλάβουν οι τράπεζες πρωτοβουλίες ενθάρρυνσης των δανειοληπτών τους, ιδιαίτερα αν έχουν χρέη και στο Δημόσιο, ώστε να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις και την ηλεκτρονική πλατφόρμα που αφορά στην τακτοποίηση παλαιότερων οφειλών για μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους και συμβολαιογράφους. «Η δική μας προσπάθεια είναι να λειτουργήσουν οι μηχανισμοί, η δημόσια διοίκηση όσο το δυνατόν ταχύτερα προκειμένου να υπάρξει ανακούφιση σε χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αλλά και να τονώσει την ελληνική οικονομία».