Η ενίσχυση της ανάκαμψης η χρηματοδότηση των επενδύσεων και οι προοπτικές της μεταμνημονιακής περιόδου για την ελληνική οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός με τον Πρέσβη της Γαλλίας Christophe Chantepy και τον Γερμανό πρέσβη Jens Plötner.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο επίκεντρο της συνάντησης Δραγασάκη - Γάλλου πρέσβη τέθηκε η ενίσχυση της ανάκαμψης στην Ελλάδα και η βέλτιστη αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων που διαγράφονται για τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, προτεραιότητα αποτελεί η μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα και η προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδύσεων που θα ανταποκρίνονται στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας.

Αναφερόμενος στην Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, ο Αντιπρόεδρος έκανε λόγο για ένα κείμενο που απευθύνεται, παράλληλα, στην κοινωνία, στους εταίρους της χώρας και στις αγορές, με στόχο να καταδείξει ότι η Ελλάδα έχει, για πρώτη φορά, το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο, ένα σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή, δικής της ιδιοκτησίας, με βάση τις δικές της προτεραιότητες.

Ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσε τον Πρέσβη για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και τη διαμόρφωση ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, επισημαίνοντας τρεις άξονες δράσεων:

• Ταχύτερη ίδρυση επιχειρήσεων
• Απλοποίηση της αδειοδότησης επενδύσεων στρατηγικού χαρακτήρα
• Ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργίας του Αναπτυξιακού Νόμου

Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης υπογράμμισε τη σημασία της χρηματοδότησης των επενδύσεων, τονίζοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλουν η ταχεία μείωση των «κόκκινων» δανείων, η δημιουργία ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων και η θεσμοθέτηση μικροπιστώσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην επιτάχυνση των διαδικασιών της δημιουργίας Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, στις οποίες η Γαλλία λαμβάνει ενεργά μέρος, προσφέροντας τεχνική βοήθεια.

Ακόμη, έγινε μνεία στις δυνατότητες για περαιτέρω δραστηριοποίηση γαλλικών εταιρειών στην Ελλάδα.

Συνάντηση και με τον Γερμανό πρέσβη

PlötnerDragasakis 

Συνάντηση με τον Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, Jens Plötner, είχε σήμερα Τρίτη 24 Απριλίου 2018, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι προετοιμασίες της Ελλάδας για την έγκαιρη ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, οι διεργασίες για την έξοδο από το Πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και οι προοπτικές που διαγράφονται για την ελληνική οικονομία στη νέα περίοδο που εισέρχεται η χώρα.

Αναδεικνύοντας τους βασικούς άξονες της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής, ο Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης επισήμανε τον ολιστικό χαρακτήρα της και την επιδίωξη για επιτάχυνση της ανάπτυξης μέσω της διασυνδεσιμότητας των παραγωγικών δραστηριοτήτων, με υπέρβαση του κατακερματισμού που για δεκαετίες χαρακτήριζε την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός της μεταμνημονιακής Ελλάδας απαντά σε τρεις μεγάλες προκλήσεις:

• Την εγγύηση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας της χώρας, χωρίς επανάληψη των ελλειμμάτων του παρελθόντος
• Την εδραίωση ενός εξωστρεφούς παραγωγικού υποδείγματος που θα αναβαθμίζει τη θέση της Ελλάδας στο διεθνή ανταγωνισμό
• Την αναθεμελίωση του Κοινωνικού Κράτους και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής

Στην κατεύθυνση αυτή τόνισε ότι είναι κρίσιμη τόσο η συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων μερών επί του κειμένου της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής που η ελληνική κυβέρνηση κατάρτισε και θα παρουσιάσει στο Eurogroup της 27ης Απριλίου όσο και η εξειδίκευση, υλοποίηση και αξιολόγηση των δράσεων που θα ακολουθήσουν την έγκρισή της.

Συζητώντας για τη σημασία των επενδύσεων στην τόνωση της αναπτυξιακής δυναμικής, ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για διαμόρφωση χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων, στην κατεύθυνση της χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Ακόμη, με τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών να διαφαίνονται θετικά, ο μεγάλος στόχος είναι πλέον η μείωση των «κόκκινων» δανείων, που θα επιτρέψει την απελευθέρωση πρόσθετης ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία. Παράλληλα και οι δύο πλευρές αναγνωρίσαν τη συμβολή που μπορούν να έχουν οι ξένες επενδύσεις στη χώρα, διαπιστώνοντας από κοινού τα σημαντικά περιθώρια προσέλκυσης γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Πρέσβης καλωσόρισε τις θετικές οικονομικές εξελίξεις που αφορούν στην Ελλάδα, ενώ κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις Συλλογικές Συμβάσεις, σημείωσε πως η χώρα του διαθέτει ισχυρή παράδοση στο συνδικαλισμό και ένα ισχυρό συνδικαλιστικό πλαίσιο που ευνοεί τον επί ίσοις όροις διάλογο τον κοινωνικών εταίρων. Στο πλαίσιο αυτό προσφέρθηκε για την παροχή σχετικής τεχνογνωσίας.