Επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη για την offshore εταιρεία που φέρεται να συμμετείχε, τόσο στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» όσο και της εταιρείας ιδιοκτησίας της συζύγου του, Μαρέβας Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Για το υπερπλεόνασμα είπε μας δίνει ένα ισχυρότατο επιχείρημα στις συζητήσεις με το ΔΝΤ.

«Για 4η ημέρα ο κος Μητσοτάκης δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει για την offshore εταιρεία που φέρεται να συμμετείχε τόσο στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα” όσο και της εταιρείας ιδιοκτησίας της συζύγου του, Μαρέβας Μητσοτάκη», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Το σύνολο σχεδόν των MME αποσιωπούν επιμελώς εδώ και μέρες τη σκοτεινή αυτή υπόθεση. Απευθύνω λοιπόν ευθέως τα ερωτήματα μέχρι ο κ. Μητσοτάκης να βρει επιτέλους το πολιτικό σθένος να αναλάβει την ευθύνη που του αντιστοιχεί και να λάβουμε μια πειστική απάντηση», τόνισε:

1. Επιβεβαιώνει ο κος Μητσοτάκης την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας της συζύγου του από την ίδια οφ σορ εταιρεία που χρηματοδότησε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Πρώτου Θέματος;

2. Ποιος είναι ο μέτοχος της εν λόγω εταιρείας & ποιο ή ποια είναι τα φυσικά πρόσωπα που κρύβονται πίσω από αυτήν;

3. Θεωρεί ότι αυτές οι πρακτικές χρηματοδότησης συμβάλλουν στην διαφάνεια & την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των ΜΜΕ & του πολιτικού συστήματος;

Στα ζητήματα της οικονομίας, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εστίασε εισαγωγικά στην ανακοίνωση από την Eurostat ότι το 2017 η ελληνική οικονομία κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ και δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ.

«Το αποτέλεσμα αυτό», υπογράμμισε, «διαψεύδει πανηγυρικά τις εκτιμήσεις της Νέας Δημοκρατίας τόσο το 2016 όσο και κατά τη διάρκεια του 2017 ότι η χώρα υποτίθεται ότι οδηγείται στα βράχια, αλλά και τις κινδυνολογικές προβλέψεις για την ενεργοποίηση του κόφτη.

Αντιθέτως η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο έχει καταφέρει να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά αλλά μέσα σε δύο χρόνια έχει προχωρήσει σε διανομή κοινωνικού μερίσματος που ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το πλεόνασμα μας δίνει ένα ισχυρότατο επιχείρημα στις συζητήσεις με το ΔΝΤ

Την ίδια στιγμή όμως το αποτέλεσμα αυτό μας δίνει ένα ισχυρότατο επιχείρημα στις συζητήσεις μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο επί τρία συναπτά έτη υποεκτιμά την δημοσιονομική απόδοση της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Πλέον κανείς», πρόσθεσε, «δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή στη χώρα μας έχει ολοκληρωθεί και ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσουν ταχύτατα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση παίρνει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και προβαίνει σε όλες τις ενέργειες ώστε να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης και να καταλήξουμε σε μια τελική συμφωνία για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και για το μεταπρογραμματικό πλαίσιο εποπτείας της ελληνικής οικονομίας».

Ψέματα που υπαγορεύθηκαν από τις ατμομηχανές της αντικυβερνητικής προπαγάνδας», όσα είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης για το ν/σ για την ενέργεια

Στο έτερο σκέλος της επίθεσης που εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αυτό του νομοσχεδίου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατά του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκης, ο κ. Τζανακόπουλος αφού με έμφαση σημείωσε ότι ήταν μια ομιλία (στη Βουλή) διάρκειας μίας ώρας, αντέτεινε εισαγωγικά ότι τα περισσότερα από όσα είπε, «δεν ήταν παρά ψέματα που υπαγορεύθηκαν από τις ατμομηχανές της αντικυβερνητικής προπαγάνδας».

Ειδικότερα για την ΔΕΗ, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επανέλαβε «αυτά που ο αρμόδιος υπουργός κ. Σταθάκης εξήγησε με μεγάλη καθαρότητα στη σχετική κοινοβουλευτική συζήτηση», θυμίζοντας πρώτα τι περιλάμβανε το σχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ που «είχε αρχίσει να υλοποιεί η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και το οποίο υπερασπίστηκε με πάθος ο κ. Μητσοτάκης, προέβλεπε την πώληση του 22% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, του 21,4 του σημερινού λιγνιτικού δυναμικού της, του 18% του σημερινού δυναμικού φυσικού αερίου της επιχείρησης και του 26,3% του σημερινού υδροηλεκτρικού δυναμικού της».

Στον αντίποδα, «η σημερινή κυβέρνηση -και ευτυχώς- ακύρωσε τον σχετικό νόμο από την άνοιξη του 2016 και πέτυχε μια συμφωνία που επιτρέπει στη ΔΕΗ να διατηρήσει το 90,9% του συνολικού δυναμικού της χωρίς την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων ή μονάδων φυσικού αερίου, όπως ψευδώς ισχυρίστηκε πριν λίγο ο κ. Μητσοτάκης».

Αντιθέτως, «τόσο η ΔΕΗ όσο και ο ΑΔΜΗΕ παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο», ενώ με τη συμφωνία που πέτυχε η σημερινή κυβέρνηση

«για να ευθυγραμμιστούμε με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος, η συμφωνία βρίσκεται πλήρως στον αντίποδα των πολιτικών που η ΝΔ υλοποιούσε και τις οποίες σήμερα προτείνει ξανά στον ελληνικό λαό.

Δηλαδή, «στον αντίποδα της πολιτικής κατατεμαχισμού της ΔΕΗ, ξεπουλήματος των πιο παραγωγικών και ανταγωνιστικών της μονάδων και πλήρους ιδιωτικοποίησης του δικτύου της μέσω της πώλησης του ΑΔΜΗΕ».

Καμία συμφωνία για τις γαλλικές φρεγάτες, μόνο συζητήσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ξεκαθάρισε πως «Από τη δική μας μεριά έχουμε φυσικά στόχο να ενισχύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο και άμεσα την αποτρεπτική δύναμη της χώρας, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ό,τι θα εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία της όξυνσης μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να προβούμε σε ένα ράλι εξοπλισμών».