Την Κύπρο επισκέπτεται σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος προκειμένου να μιλήσει στο συνέδριο με θέμα «Προεδρική Δημοκρατία vs Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας».

Εισαγωγική ομιλία θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν οι πρόεδροι των Κοινοβουλίων Κύπρου και Ελλάδος, Δημήτρης Συλλούρης και Νίκος Βούτσης.

Το συνέδριο συνδιοργανώνουν η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία της Λευκωσίας.

Το συνέδριο έχει στόχο να παρουσιάσει κριτικά και να συγκρίνει γόνιμα τα δύο πολιτειακά συστήματα διακυβέρνησης, τόσο σε ιστορικό βάθος όσο και στη σύγχρονη ιστορική περίοδο, καθώς και να εξετάσει ειδικότερα το ρόλο των πολιτικών κομμάτων σε αυτά.

Στους υπόλοιπους ομιλητές συγκαταλέγονται διακεκριμένοι επιστήμονες και καθηγητές από την Ελλάδα και την Κύπρο. Τα πρακτικά του συνεδρίου θα εκδοθούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί χωριστά με τους κ.κ. Παυλόπουλο και Βούτση.