Στη χώρα μας βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας, Ινιάτσιο Κάσσις, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία. Σήμερα είχε την ευκαιρία να συναντηθεί τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, όσο και με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Στο άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελβετίας και Ελλάδος και στις κοινές αξίες που μοιράζονται οι δύο χώρες, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας, Ινιάτσιο Κάσσις, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

«Ποτέ δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών και κανένα σημείο τριβής. Και ξέρετε, αυτό μου συμβαίνει σπανιότατα, να μεταβώ σε μία χώρα της υφηλίου όπου να μην υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα. Διότι μοιραζόμαστε αμφότεροι τις ίδιες αξίες, εργαζόμαστε προς τον κοινό σκοπό και σε ό,τι αφορά τις δικές μας διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, πράγματι ζούμε στον καλύτερο κόσμο που μπορεί να υπάρχει», σημείωσε ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, ανέφερε, ότι η επίσκεψή του στην Ελλάδα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο επίσκεψης στη συνολική αυτή περιφέρεια, μαζί με την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία. «Επιθυμώ να κάνω μια περιοδεία στις χώρες αυτές διότι η Ελβετία ενδιαφέρεται να προσφέρει τη στήριξή της για τη διαδικασία ειρήνευσης -θα έλεγα- στη νήσο της Κύπρου. Και για αυτό θα θέλαμε να έχουμε καλύτερη εικόνα για τη θεώρησή σας για τα πράγματα στην περιφέρεια. Και, βεβαίως, με αυτό τον τρόπο θα ήθελα να επισκεφτώ τη θαυμάσια χώρα σας, την Ελλάδα, που είναι η πρώτη φορά που την επισκέπτομαι με την ιδιότητά μου, του υπουργού Εξωτερικών», πρόσθεσε.

Ακολούθως, υπογράμμισε την προσφορά της Ελλάδας στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ηπείρου: «Είναι το λίκνο του δικού μας πολιτισμού. Η φιλοσοφία, η κουλτούρα, ο πολιτισμός, η γλώσσα, ο τρόπος ζωής μας στην Ευρώπη βρίσκει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και στον Ελληνικό Πολιτισμό. Μεγάλο μέρος αυτού που είμαστε οφείλεται στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό».

Τέλος, απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Παυλόπουλο να επισκεφθεί την Ελβετία και το 2021 στη διακοσιοστή επέτειο «όπου πραγματικά θα γιορτάζουμε, όχι μόνον την Ελληνική Ανεξαρτησία, αλλά και τα 200 χρόνια αγαστών, άρτιων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», όπως είπε.

Την ανησυχία της Ελβετίας για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου στη Μεσόγειο, εξέφρασε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων εξερχόμενος του υπουργείου Εξωτερικών μετά από τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο Ελβετός ΥΠΕΞ, Ινιάτσιο Κάσσις.

Τόνισε, δε, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό είναι να σταματήσουν οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία.

«Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τις προϋποθέσεις για μια διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή διότι υπάρχουν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που ανησυχούν, οξύνουν τα πνεύματα και εκνευρίζουν», τόνισε και επισήμανε: «Συνεπώς, θα έπρεπε να καταφέρουμε πρωτίστως να μιλήσουμε για το πως θα επιτυγχάναμε να παύσουν να υφίστανται αυτές οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Και από αυτό το σημείο θα μπορούσαν να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε. Αυτό προσπαθώ να καταλάβω σε αυτό το ταξίδι».

Σε αυτό, όπως εξήγησε ερωτηθείς ο κ. Κάσσις, συνίστατο και ο στόχος της περιοδείας του σε Λευκωσία, την οποία επισκέφθηκε χθες, σε Αθήνα και Άγκυρα, την οποία θα επισκεφθεί μεθαύριο. «Ο στόχος της τριπλής επίσκεψής μου συνδέεται με την ανάγκη της Ελβετίας να έχει μια ειρηνική και ασφαλή κατάσταση στη Μεσόγειο. Στην Κύπρο υπάρχει πρόβλημα εδώ και πολλά χρόνια στο οποίο εμπλέκονται η Ελλάδα και η Τουρκία με την Κυπριακή Δημοκρατία. Συνεπώς, ήθελα να δω με τα μάτια μου ποιο είναι το πρόβλημα και να ακούσω από τις χώρες που εμπλέκονται άμεσα ποια είναι η θέση τους. Αλλά και για τον λόγο, επίσης, ότι η Ελβετία τα περασμένα χρόνια προσέφερε τις καλές της υπηρεσίες στην αναζήτηση μιας λύσης».

Το θέμα αυτό, εξάλλου, όπως εξήγησε ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών συζήτησε διεξοδικά με τον κ. Δένδια εκφράζοντας την ανησυχία του για τις παραβατικές κινήσεις της Τουρκίας, θέμα το οποίο, όπως σημείωσε, θα θέσει στη συνάντηση που θα έχει με τον κ. Τσαβούσογλου. Ο ίδιος ερωτηθείς σχετικά εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει όξυνση της κατάστασης.

Θερμή, σύμφωνα με εγχώριες διπλωματικές πηγές, ήταν η συνάντηση μεταξύ του Ν. Δένδια και του Ι. Κάσσις. Η συζήτηση εστιάστηκε στις εξελίξεις στα κυπριακά ύδατα, σχετικά με τις οποίες ο Ν. Δένδιας ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις, τονίζοντας ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας πρέπει να σταματήσουν άμεσα και η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στο σύνολό του. Περαιτέρω, ενημέρωσε τον Ελβετό ΥΠΕΞ ότι θα συναντηθεί προσεχώς με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίο αναμένει να έχει μια ευρεία ανταλλαγή απόψεων, τονίζοντας παράλληλα ότι Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε συνεχή επικοινωνία και συνεννόηση.

Από την πλευρά του, ο Ελβετός ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον Ν. Δένδια για τις πρόσφατες επαφές του στη Λευκωσία.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν, επίσης, και το μεταναστευτικό/προσφυγικό, με αφορμή και τη χθεσινή επίσκεψη του κ. Κάσσις στη Σάμο. Αμφότεροι αναφέρθηκαν στην ανάγκη κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών και στη σημασία της αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία πρέπει να αντιμετωπισθεί πρωτίστως στις ρίζες της. Συναφώς, ο Ν. Δένδιας δεν παρέλειψε να εξάρει σχετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελβετία σε αφρικανικές χώρες προέλευσης μεταναστών/προσφύγων.

Τέλος, οι δύο πλευρές, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, δεσμεύθηκαν να εργαστούν για την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη ανεπτυγμένων διμερών σχέσεων, ενώ η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός και για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ-Ελβετίας.