Όλο το προεδρείο της Βουλής επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο της την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, προκειμένου να της ανακοινώσει επίσημα ότι η Βουλή, με 261 ψήφους, την εξέλεξε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας και οι αντιπρόεδροι, Νικήτας Κακλαμάνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Θανάσης Μπούρας, Δημήτρης Βίτσας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Αποστόλης Αβδελάς και Σοφία Σακοράφα, καθώς και ο γγ, Γεώργιος Μυλωνάκης, επισκέφτηκαν την κ. Σακελλαροπούλου στο ΣτΕ και της ανακοίνωσαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Βουλής.

Ο κ. Τασούλας επέδωσε στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Βουλής, μία πρόταση που -όπως είπε- έτυχε ευρύτατης αποδοχής με 261 ψήφους, υπερκαλύπτοντας τα 2/3 που απαιτεί και επικυρώνοντας την ενωτική και αξιοκρατική υποψηφιότητά της. Γεγονός που καταδεικνύει ότι τα υψηλά καθήκοντά της εκκινούν ευοίωνα. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στον αείμνηστο ΠτΔ Μιχάλη Στασινόπουλο, ο οποίος επίσης προερχόταν από τους κόλπους του ΣτΕ και επικαλέστηκε δικές του αναφορές για τον ρόλο του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, τονίζοντας ότι αυτό δημιούργησε «μία νέα εποχή στον δημόσιο βίο της χώρας». Αναφερόμενος στην κ. Σακελλαροπούλου, επισήμανε ότι διαθέτει το θεσμικό παράστημα που απαιτείται για τον ρυθμιστή του πολιτεύματος και τον εκφραστή του έθνους. Ο κ. Τασούλας τη χαρακτήρισε πανάξια δικαστική λειτουργό, στο πρόσωπο της οποίας τιμάται η ελληνική δικαιοσύνη και η σύγχρονη Ελληνίδα. Και κατέληξε λέγοντας ότι από αυτό το υψηλό σκαλί θα υπηρετήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας στις εκδηλώσεις που θα γίνουν για τη συμπλήρωση δύο αιώνων από την Ελληνική Επανάσταση. «Επάξια η εκλογή αντάξια να είναι και η θητεία σας», ευχήθηκε ο κ. Τασούλας.

Από την πλευρά της, η κ. Σακελλαροπούλου, συγκινημένη ευχαρίστησε τη Βουλή για την εκλογή της και την αντιπροσωπεία για τα θερμά της λόγια, υπογραμμίζοντας ότι έχει πλήρη συνείδηση του βάρους που επωμίζεται και του χρέους που αναλαμβάνει. «Η χώρα μας είναι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ανάπτυξης και πολιτισμού και για να συνεχίζει να είναι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», σημείωσε.

Η κ. Σακελλαροπούλιου έδωσε το στίγμα της για τα μείζονα ζητήματα, μεταξύ αυτών η οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή, η φυγή των νέων στο εξωτερικό, η μετακίνηση των πληθυσμών, η προστασία αδυνάμων και η υποχώρηση του κράτους δικαίου. «Προσβλέπω σε μία κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα όπως περιγράφονται στο Σύνταγμα, στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», είπε η κ. Σακελλαροπούλου και μίλησε στη συνέχεια για μία κοινωνία που στηριζόμενη στη μακρά της δημοκρατική παράδοση επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. «Για αυτό το μέλλον διαβεβαιώνω ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του συνταγματικού μου ρόλου», συμπλήρωσε.