Τον ερχόμενο Αύγουστο ξεκινάει μία νέα εποχή για την Ελλάδα τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής. Ζήτησε από την Ελλάδα να εκριζώσει τη διαφθορά και από τους Ευρωπαίους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος.

«Η Ελλάδα είναι μεγάλο έθνος, όλοι εμείς οι Ευρωπαίοι οφείλουμε πολλά. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία. Για μένα η Ελλάδα δεν είναι μόνο οι φιλόσοφοι, είναι και ο Μίκης Θεοδωράκης και η Μελίνα Μερκούρη. Είναι, επίσης, για μένα όλοι όσοι είπαν "όχι" στο καθεστώς των συνταγματαρχών. Αυτή είναι η πραγματική διανοητική ελευθερία», σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Οι Έλληνες έδειξαν σε όλον τον κόσμο ότι θέλουν να δημιουργούν ιστορία. Αρνήθηκαν να σκύψουν το κεφάλι και έγιναν αρχιτέκτονες και όχι σκλάβοι της Ιστορίας. Πάντα έμεινα πιστός φίλος της Ελλάδας και όταν στην Ευρώπη υπήρχαν λαϊκιστές και δημαγωγοί που ήθελαν να βγει η χώρα από την Ευρωζώνη. Πάντοτε μιλούσα ανοιχτά και με ειλικρίνεια στους Έλληνες σεβόμενος την αξιοπρέπεια τους» πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ.

«Θέλω να χαιρετίσω το κουράγιο και τη θέληση του ελληνικού λαού. Συγκινούμαι που έχω το προνόμιο να είμαι ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν που μιλάει στους εκπροσώπους ενός λαού που αγαπώ», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Πλέον, η Ελλάδα σηκώνει κεφάλι και γυρίζει σελίδα. Ανοίγει, πλέον, νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Ελλάδας. Κρίσιμο σημείο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι οικοδόμημα ατελές. Αλλά και η Ελλάδα χωρίς την Ευρώπη θα ήταν μία οποιαδήποτε χώρα, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι μία οποιαδήποτε χώρα» επισήμανε ο κ. Γιούνκερ.

«Η Ελλάδα είναι πρώτη στην αξιοποίηση του προγράμματος Γιούνκερ», ανέφερε.

Η Ελλάδα να εκριζώσει τη διαφθορά και οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος

Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε πως τον Αύγουστο, αρχίζει μία νέα εποχή για την Ελλάδα και ζήτησε να αποκατασταθεί η πρόσβαση της χώρας στη χρηματοδότηση από τις αγορές και να υπάρχει ανάκαμψη με νέες θέσεις εργασίας. Επεσήμανε ακόμη πως πρέπει να εκριζωθεί η διαφθορά, ενώ είπε ότι και οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέους.

Επανέλαβε το αίτημα για επιστροφή των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία. 

Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της να διαχειριστεί το ζήτημα των προσφύγων

«Για τις μεταναστευτικές ροές, ανέκαθεν το έλεγα, δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της να διαχειριστεί το ζήτημα των προσφύγων. Υπάρχουν χώρες στην ΕΕ που δεν νοιάζονται ιδιαίτερα για το θέμα, νοιώθουν ότι δεν τους επηρεάζει. Κι όμως έχουν υποχρέωση να δείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα και πρέπει να τη συνδράμουν. Σημαντική ήταν και η προσπάθεια του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου στον τομέα», τόνισε.

Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια

Καθώς έχουμε στραμμένα τα μάτια σε ένα μέλλον και με την προοπτική της ολοκλήρωσης της Ευρώπης με την ένταξη των Βαλκανίων, μπορούμε να μετράμε και να υπολογίζουμε την Ελλάδα. Γιατί η χώρα έχει ιστορικές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. Ιδιαιτερότητες που δεν έχουν άλλες χώρες τής Ευρώπης», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «είναι πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια. Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα δράματα που βιώσαμε στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990. Ειδικά οι αντιπαραθέσεις στα σύνορα πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθούν πριν από οποιαδήποτε προσχώρηση. Όταν η Επιτροπή προτείνει έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης της Αλβανίας και της FYROM δεν σημαίνει ότι έχουμε δώσει ημερομηνία, ούτε καν έχει τεθεί ημερομηνία ένταξης. Δεν θα πρέπει να στηριζόμαστε σε μη ρεαλιστικές εξαγγελίες. Όλοι θα κριθούν με αντικειμενικά συγκεκριμένα κριτήρια, με βάση τις αξίες τους. Για τα Σκόπια, να υπογραμμίσω το επείγον που χαρακτηρίζει την εξεύρεση μίας λύσης για το πρόβλημα».

Η υποδοχή Βούτση στον Γιούνκερ

JunckerVoutsis

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατέφθασε στη Βουλή στη μια το μεσημέρι και τον υποδέχθηκε από την είσοδο της Λ. Αμαλίας ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Αμέσως μετά οι δύο άνδρες κατευθύνθηκαν στο γραφείο του προέδρου της Βουλής.

«Είμαστε πολύ ευτυχείς που υποδεχόμαστε τον πρόεδρο της Επιτροπής τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Η χώρα μας σε τρία χρόνια θα γιορτάσει τα 200 χρόνια της εθνικής ανεξαρτησίας και το Κοινοβούλιο είναι από τα αρχαιότερα της Ευρώπης. Έχει ζήσει ευτυχείς και δραματικές στιγμές. Είμαστε πολύ ευτυχείς που σήμερα είναι μαζί μας και θα είναι ο πρώτος αξιωματούχος της ΕΕ που θα απευθύνει ομιλία στο ελληνικό Κοινοβούλιο», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Ευχαριστώ πολύ για την υποδοχή. Είμαι πολύ ευτυχισμένος, πρώτον που βρίσκομαι στην Ελλάδα, δεύτερον που βρίσκομαι στην Αθήνα και τρίτον που βρίσκομαι στο Κοινοβούλιο ή μάλλον θα έπρεπε να το πω αντίστροφα: Πρώτον που βρίσκομαι στο Κοινοβούλιο, δεύτερον που βρίσκομαι στην Αθήνα και τρίτον που βρίσκομαι στην Ελλάδα», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος της Βουλής δώρισε στον κ. Γιούνκερ μεταξοτυπία του Νίκου Εγγονόπουλου με την «Αρπαγή της Ευρώπης» και τον Επιτάφιο Λόγο του Περικλή στη γαλλική γλώσσα.