Σήμερα ολοκληρώνεται μία παρωδία κοινοβουλευτικής διαδικασίας και απροκάλυπτης πολιτικής σκοπιμότητας, ο εισηγητής του Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θ. Παπαθεοδώρου. «Το θέμα της Novartis δεν είναι κεραυνός εν αιθρία», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας και ανέφερε ότι «από το 2011 ήταν σε γνώση των τότε κυβερνήσεων έγγραφα για τη διαφθορά στην υγεία». Για μεθόδευση μίλησε και ο Γ. Γεωργαντάς της ΝΔ.

«Σήμερα, με τις ψήφους της πλειοψηφίας, ολοκληρώνεται η παρωδία της διαδικασίας που επέλεξε η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει ως επικοινωνιακό τέχνασμα για να συντηρήσει τον μύθο της κάθαρσης και να ξεφύγει από την πολιτική απομόνωση, στην οποία την έχουν θέσει οι πολίτες». Σε αυτήν τη φράση συμπύκνωσε το σκεπτικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην υπόθεση Novartis ο εισηγητής του κόμματος, Θ. Παπαθεοδώρου και κατήγγειλε την πλειοψηφία ότι μέσα σε όλους τους τακτικισμούς, επιλέγει και «σημαδεμένο ψηφοδέλτιο».


«Δεν τελειώνει εδώ, όμως, η υπόθεση, γιατί μένει ανοιχτή η υπόθεση των σκευωρών, των συνεργών τους και όλων όσων στήριξαν τη σκευωρία, γι' αυτούς θα επανέλθει η Δικαιοσύνη και τότε θα μάθουμε ποια είναι η αλήθεια, που σήμερα θέλει η πλειοψηφία να αποκρύψει» ανέφερε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Επίσης, όπως σημείωσε, με τη σημερινή συζήτηση ολοκληρώνεται μία παρωδία κοινοβουλευτικής διαδικασίας και απροκάλυπτης πολιτικής σκοπιμότητας που άρχισε με την απόφαση της 21ης Φεβρουαρίου και τη σύσταση της Επιτροπής, συνεχίστηκε με τις καινοφανείς αναζητήσεις της πλειοψηφίας περί αναρμοδιότητας ή όχι της Επιτροπής για να καταλήξει στο πόρισμα της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περί αναρμοδιότητας και στην πρόταση της ίδιας πλειοψηφίας προς το Σώμα, ουσιαστικά για την μη άσκηση ποινικής δίωξη για λόγους αναρμοδιότητας.

Εφόσον, όμως, είναι έτσι, όπως διερωτήθηκε ο κ. Παπαθεοδώρου, πού πήγαν οι βαρυσήμαντες εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια για συνταρακτικές αποκαλύψεις σχετικά με την εμπλοκή των αναφερόμενων προσώπων στο σκάνδαλο Novartis και οι αναφορές για τον καταλογισμό ποινικών και πολιτικών ευθυνών σε όσους ζημίωσαν το Δημόσιο και διευκόλυναν τη διαφθορά στον χώρο του φαρμάκου; Ακόμη, έθεσε το ερώτημα, πού πήγαν οι αναφορές του υπουργού για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους; «Χάθηκαν» αποφάνθηκε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ και εκτίμησε ότι «χάθηκαν στις παρελκυστικές μεθοδεύσεις που η κυβέρνηση δρομολόγησε». «Και χάθηκαν στην ανάλωση των συνεδριάσεων τής Επιτροπής υπό τον βασικό προβληματισμό, αναστοχασμό, ότι η αρμοδιότητα της Βουλής για τη δίωξη εγκλημάτων που τελέστηκαν από μέλη της κυβέρνησης δεν είναι σε κάθε περίπτωση προκαθορισμένη, δεν είναι δεδομένο ότι τα εγκλήματα έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων των πολιτικών προσώπων» πρόσθεσε.

Εξάλλου, όπως τόνισε ο κ. Παπαθεοδώρου, στο ενδιάμεσο του «αναστοχασμού» διάστημα, αποστέλλονταν στην Επιτροπή νέα στοιχεία, τα οποία δεν εξετάστηκαν ποτέ ουσιαστικά, ενώ μόλις χθες ο κ. Κοντονής φρόντισε να δημοσιοποιήσει ότι διαβίβασε στη Βουλή τη διάταξη ότι τίθενται στο αρχείο οι μηνύσεις των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Αβραμόπουλου.

«Κάπου εκεί η παρωδία κοινοβουλευτικών διαδικασιών μεταβάλλεται σε προφανή παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών των δικονομικών αρχών, των διαδικασιών της Βουλής και προδίδει την αγωνιώδη προσπάθεια επικοινωνιακού χειρισμού ενός πελώριου φιάσκου, που έστησε η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της Επιτροπής και πλέον ό,τι κι αν κάνουν είναι εγκλωβισμένοι στα πολιτικά αδιέξοδα που δημιούργησαν» επισήμανε.

Ακόμη, ο εισηγητής της ΔΗΣΥ υποστήριξε πως όλα αυτά αποδεικνύουν ότι και στη γκρίζα προπαγάνδα στην κυβέρνηση παραμένουν απρόσεκτοι, αδιάφοροι για την υπονόμευση των θεσμών και πάντως απολύτως καθεστωτικοί.

«Δεν είναι μόνο αυτά, είναι και η προκλητική επιδίωξη της κυβέρνησης για απαλλοτρίωση της νομιμοποιητικής δύναμης του θεσμού της Δικαιοσύνης από ένα σύστημα καθεστωτικής λειτουργίας, μέσα από το οποίο θα μπορεί τελικά η κυβέρνηση να προωθεί τα συμφέροντά της» κατέληξε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Απευθυνόμενος, δε, προς τα κυβερνητικά έδρανα και τους βουλευτές είπε: «Αυτό κάνατε και χθες σε χρόνο γελοιωδώς προκαθορισμένο, το ίδιο επιχειρήσατε με την παραπομπή των δέκα αναφερόμενων προσώπων και τη θεατράλε σκηνοθεσία των δέκα καλπών, που επαναλαμβάνετε και σήμερα».

Σπ. Λάππας: Από το 2011 ήταν σε γνώση των τότε κυβερνήσεων έγγραφα για τη διαφθορά στην υγεία αλλά η Πολιτεία δεν έπραξε τίποτα

«Από το 2011 υπάρχουν έγγραφα για τη διαφθορά στο χώρο της υγείας. Αυτό, δηλαδή, που αποκαλείτε σκευωρία. Υπήρχαν έγγραφα για τη διαφθορά εταιρειών που χρηματοδοτούσαν επίορκους κρατικούς αξιωματούχους. Η ελληνική Πολιτεία δεν έκανε όμως τίποτα», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας και υπογράμμισε ότι το θέμα της Novartis δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Μάλιστα επικαλέστηκε και τα στοιχεία για την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης αρχικά και τη μετακύλιση τής στις πλάτες των ασθενών στη συνέχεια.

Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής επικαλέστηκε εκθέσεις όπως του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τη διαφθορά στο χώρο της υγείας και σε έγγραφα του γενικού γραμματέα Διαφάνειας Γ. Σούρλα με αναφορές του στη διαφθορά στο χώρο της υγείας. Αναφέρθηκε επίσης και σε έκθεση, και πάλι του κ. Σούρλα, σύμφωνα με την οποία ΟΟΣΑ και ΗΠΑ είχαν γνωστοποιήσει από το 2011 στην Ελλάδα ότι είχε γίνει εξωδικαστικός συμβιβασμός για διαφθορά και χρηματισμό Ελλήνων κρατικών αξιωματούχων.

Οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ απόψε ψηφίζουν τη μη ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης είπε ο Γ. Γεωργαντάς από τη ΝΔ

«Αν η Βουλή είναι αναρμόδια για τον κ. Πικραμμένο, είναι δυνατό να είναι αρμόδια για τον κ. Σαμαρά; Το ερώτημα είναι, αν υπάρχει, ή δεν υπάρχει αρμοδιότητα. Γιατί θέλουμε 10 κάλπες; Συζητάμε ένα τυπικό θέμα: την αρμοδιότητα της Βουλής. Δεν μπαίνουμε στην ουσία. Διότι θέλουμε το βράδυ να λέμε τον αριθμό με τον οποίο δήθεν ο καθένας εξ αυτών αξιολογήθηκε και κρίθηκε ως ύποπτος ενοχής, για να παραπεμφθεί δήθεν στη δικαιοσύνη» σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, στη συζήτηση για την υπόθεση της Novartis.

Μίλησε για μεθόδευση και σκοπιμότητα εκ μέρους της κυβέρνησης και υποστήριξε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση συναίνεσε στη σύσταση της επιτροπής. «Όλη η αντιπολίτευση ζήτησε να παρουσιαστούν οι μάρτυρες στη Βουλή, να εξεταστούν στην επιτροπή, με όποιον τρόπο επιλεγεί, και να προστατευθεί και η ανωνυμία τους ακόμη. Δεν μπήκατε καν στη συζήτηση» είπε.

«Τώρα έρχεστε και λέτε στη δικαιοσύνη αυτό που η δικαιοσύνη πριν τέσσερις μήνες είπε σε εσάς: "εξετάστε την υπόθεση". Αρνηθήκατε να εξετάσετε την υπόθεση, αρνηθήκατε να φέρετε τους μάρτυρες ενώπιον της Βουλής και αυτή τη στιγμή με εφευρήματα προσπαθείτε να συντηρήσετε αυτή την ακραία περίπτωση εμπαιγμού της δικαιοσύνης, αυτή την ακραία περίπτωση κατασυκοφάντησης πολιτικών χωρίς να τους δίνετε τη δυνατότητα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους» πρόσθεσε ο κ. Γεωργαντάς και κατέληξε: «Στην αποψινή ψηφοφορία ένα να θυμούνται οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ: ότι ψηφίζουν οριστικά τη μη ουσιαστική διερεύνηση αυτής της υπόθεσης, γιατί φοβήθηκαν να διερευνήσουν ουσιαστικά αυτή την υπόθεση, γιατί τότε θα αποκαλύπτονταν ποιοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί που έστησαν την υπόθεση».

 Διαβάστε ΕΔΩ τις τοποθετήσεις των πολιτικών στη συζήτηση στη Βουλή για το πόρισμα Novartis