Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας ανακοίνωσε ότι το ΚΚΕ αποχωρεί από τη συνεδρίαση και την ψηφοφορία για την υπόθεση Novartis, ενώ ο εισηγητής του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε στην ομιλία του την υπόθεση «άσφαιρη αντιπαράθεση».

Ο κ. Κουτσούμπας, από το βήμα της Βουλής, είπε προ ολίγου ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει διαδικασίες-παρωδία και ανήγγειλε ότι η ΚΟ του κόμματος θα αποχωρήσει και από την συνεδρίαση και από την ψηφοφορία για την υπόθεση Novartis. «Το ΚΚΕ, όπως έχει τονίσει, δεν θα νομιμοποιήσει διαδικασίες-παρωδίες με τη Novartis, την προκαταρκτική επιτροπή και την κοροϊδία που επιχειρείτε τώρα σε βάρος του λαού για να παίξετε τα μεταξύ σας παιχνίδια εντυπωσιασμού. Αρκετά ως εδώ. Συνεχίστε αυτόν τον δρόμο μόνοι σας. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αποχωρεί από αυτήν τη συνεδρίαση και από την ψηφοφορία» ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη ομιλία του στη Βουλή για την υπόθεση Novartis. 

Ο κ. Κουτσούμπας υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ, ευθύς εξαρχής, είχε θέσει ορισμένα ζητήματα που θα συνέβαλαν όσο ήταν δυνατόν στη διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά και στην ανάδειξη του μεγάλου σκανδάλου που συνίσταται στο γεγονός ότι το φάρμακο από κοινωνικό αγαθό, όπως θα έπρεπε να είναι, σήμερα είναι εμπόρευμα, πηγή τεράστιας κερδοφορίας για συγκεκριμένους ομίλους. «Αυτή είναι η ρίζα του κακού και αυτό κανένα κόμμα, πλην ΚΚΕ, δεν το λέει, δεν το αναδεικνύει, πολύ περισσότερο δεν το αμφισβητεί» σημείωσε και προσέθεσε ότι το ΚΚΕ είχε ζητήσει πλήρη και ουσιαστική έρευνα της υπόθεσης, συμπεριλαμβάνοντας όλα τα αδικήματα, και αυτά που θεωρούνται παραγεγραμμένα, την εξέταση των ανώνυμων μαρτύρων και τη διερεύνηση των βαθύτερων αιτιών των σκανδάλων στον χώρο του φαρμάκου, οι οποίες βρίσκονται και στους σφοδρούς ανταγωνισμούς μεγάλων ομίλων για μεγαλύτερα κέρδη.

Αναφέρθηκε στα προνομοθετημένα μέτρα για μείωση των συντάξεων, του αφορολόγητου κατά πάσα πιθανότητα και των ιδιωτικοποιήσεων, χαρακτήρισε μεγάλη απάτη τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η έξοδος στις αγορές φέρνει και το τέλος της λιτότητας και μεγαλύτερα περιθώρια για την άσκηση φιλολαϊκής πολιτικής τονίζοντας ότι "τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα που υλοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, στο πλαίσιο των μνημονίων, ήταν η κατεύθυνση της ΕΕ για τη θωράκιση της κερδοφορίας, της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, που καμία βέβαια σχέση δεν έχει με το εργατικό, με το λαϊκό συµφέρον».

Ακόμη, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει αναλάβει «στο ξέπλυμα των πιο βρώμικων σχεδίων», σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό επιδιώκει να λύσει και το ζήτημα της πΓΔΜ «όχι τυχαία με ορίζοντα τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλη- και την ένταξη της γειτονικής χώρας στον ιμπεριαλιστικό αυτό οργανισμό». «Η συμφωνία που επιδιώκετε δεν αποτελεί και πραγματική λύση [...] μοναδική πραγματική εγγύηση είναι η μη ένταξη της γειτονικής δημοκρατίας και στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, η προσπάθεια αποτροπής αυτής της λύσης» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Και κατέληξε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Η ουσία βρίσκεται στην κοινή πάλη των λαών, στη φιλία, στη συνεργασία, στη μη αλλαγή συνόρων, στην ειρήνη και ευημερία, μακριά από ΝΑΤΟ και ΗΠΑ. Συνολικά, η πάλη του ελληνικού λαού, της νεολαίας του, θεωρούμε ότι πρέπει να στρέφεται και να κατευθύνεται όλο περισσότερο συνολικά ενάντια σ΄ αυτό το άθλιο σύστημα και της σαπίλας και της διαφθοράς, των ανταγωνισμών, της αναρχίας της παραγωγής, της ανεργίας, των οικονομικών κρίσεων, των σκανδάλων, των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων»

Νωρίτερα ο κ. Καραθανασόπουλος τόνισε στην ομιλία του ότι η σημερινή συζήτηση συνιστά αποπροσανατολισμό του λαού από τα αληθινά προβλήματα και απόκρυψη της ουσίας της υπόθεσης. Ο κ. Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε «άσφαιρη αντιπαράθεση» ανάμεσα στην πλειοψηφία και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, που καλλιεργεί τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων από τα πραγματικά προβλήματα, αφού, όπως είπε, και σήμερα παρακολουθούμε την άσφαιρη αντιπαράθεση, η οποία έχει ως χαρακτήρα την χειραγώγηση και την ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας στο πλαίσιο του συστήματος, της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής που θα έχουν ως δικαίωμα κάθε φορά τα λαϊκά στρώματα να επιλέγουν ανάμεσα στη Σκύλα και την Χάρυβδη. Είναι, μια αντιπαράθεση, η οποία καλλιεργεί τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων, σε σχέση με τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, της επιδείνωσης της θέση τους όλο αυτό το διάστημα και το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ανέφερε δε πως η συζήτηση αυτή θέλει να αποκρύψει την ουσία: πως η υπόθεση της Novartis είναι μεν σκάνδαλο, αλλά δεν είναι αυτοφυές σκάνδαλο που ξαφνικά ενέσκηψε σε μία κοινωνία αγγελικά πλασμένη, αλλά αποτελεί ένα μέρος του συνολικότερου σκανδάλου, στην αγορά του φαρμάκου. «Και η αιτία είναι ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις εταιρείες για τα μερίδια της αγοράς, άρα στο επίκεντρο των πρακτικών της διαφθοράς και της σήψης είναι πως θα κατακτήσουν οι πολυεθνικές τα μονοπώλια, όλο και μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά. Και από αυτή την άποψη, η εικόνα αυτή παρατηρείται και σε όλους τομείς της Οικονομίας.

Έτσι -όπως ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ- αυτό που προκύπτει από αυτή τη διαδικασία και προσπαθεί να συγκαλυφθεί με οποιοδήποτε τρόπο είναι η σύνθεση ανάμεσα στην πολιτική εξουσία και στα οικονομικά συμφέροντα. «Μια σύνθεση που εκδηλώνεται σε όλους τους τομείς της οικονομικής ζωής: από τα νομοσχέδια που καταργούν τα εργασιακά δικαιώματα, διευκολύνουν την δράση των πολυεθνικών και το συνολικό πλέγμα που ευνοεί αυτή την σύνθεση και αποτελεί τον τροφοδότη λογαριασμό της διαπλοκής και της διαφθοράς» κατέληξε ο κ. Καραθανασόπουλος.

 Διαβάστε ΕΔΩ τις τοποθετήσεις των πολιτικών στη συζήτηση στη Βουλή για το πόρισμα Novartis