«Εξέταση σε άπλετο φως από τη Βουλή σημαίνει παραγραφή. Παραπομπή στη δικαιοσύνη σημαίνει ισχυρή πολιτική βούληση για αυτή την υπόθεση, ώστε να αποδοθούν ευθύνες», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, του πορίσματος της Προανακριτικής για την υπόθεση Novartis και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «παρελκυστική τακτική» ενώ χαρακτήρισε «καταγέλαστη και ενοχική τη θεωρία περί σκευωρίας».

Απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, που κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι παραβιάζει τους κανόνες του κράτους δικαίου και πρέπει να ντρέπεται για τις επιλογές της αυτές, ο κ. Ξανθός αντέτεινε ότι «πρέπει να ντρέπονται αυτοί που για χρόνια υπηρετήσαν ένα ανυπόληπτο, χρεοκοπημένο και φαύλο σύστημα του οποίου η ακραία εκδοχή είναι η υπόθεση Novartis.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου γίνεται μια σοβαρή διερεύνηση σε ένα πεδίο όπως η υγεία και το φάρμακο που όλοι ξέρανε ότι ήταν ένας προνομιακός χώρος ανομίας και προκλητικής διαφθοράς» υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Ακούσαμε τη θεωρία περί σκευωρίας για ένα σκάνδαλο διεθνών διαστάσεων που διερευνάται σε συνεργασία των δικαστικών αρχών, με μάρτυρες. Αυτή η θεωρία είναι καταγέλαστη και ενοχική. Ποτέ άλλοτε δεν άνοιξε μέτωπο κάθαρσης. Και θα ήταν τραγωδία αν αυτή η τραγωδία κατέληγε σε παρωδία».

Ο κ. Ξανθός υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην υπόθεση, τονίζοντας ότι «με θεσμική σοβαρότητα προσπάθησε και κατάφερε να αποσοβήσει τους νομικισμούς».
Ταυτόχρονα κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «παρελκυστική τακτική», που δείχνει όπως είπε, ότι «είναι γαντζωμένη στον νόμο περί ευθύνης υπουργών και στη διάταξη που έφτιαξε η ίδια, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα πλέγμα προστασίας στους ημετέρους».

«Αυτό το φαύλο σύστημα εξουσίας υπερασπίζονται όλη την ημέρα» σημείωσε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε ότι «το πολιτικό μήνυμα σήμερα είναι πολύ κρίσιμο και πολιτικά ευεργετικό, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που σκάνε οι αποκαλύψεις για μαφία που δραστηριοποιείται στο πεδίο του φαρμάκου».

«Δεν μπορούμε να δώσουμε το μήνυμα στη κοινωνία ότι δίνουμε ασυλία σε πολιτικά πρόσωπα για μη απόδοση ευθυνών. Αυτό θα ήταν ισοπεδωτικό για τους θεσμούς, θα ήταν κατάλυση του κράτους δικαίου. Αυτό αποφεύγουμε» επεσήμανε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε:

«Έχοντας εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, και με την ισχυρή πολιτική βούληση που υπάρχει, μπορεί να εξελιχθεί σε μια εμβληματική υπόθεση, που θα δίνει το σήμα στην κοινωνία ότι έχει τελειώσει πλέον ένα πολιτικό, θεσμικό σύστημα που έκανε τα στραβά μάτια και έδειχνε ανοχή και μπαίνουμε πια σε μια νέα περίοδο».

«Το πιο σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ενσωματωθεί σε αυτό το φαύλο σύστημα εξουσίας» υποστήριξε ο κ. Ξανθός ενώ σχολιάζοντας το αίτημα του προέδρου της ΝΔ για εκλογές, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Δυόμισι χρόνια ο κ. Μητσοτάκης ζητά εκλογές και η ελληνική κοινωνία παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, τη δυσφορία που έχει, δεν έδωσε σήμα πολιτικής ανατροπής στη χώρα, ακριβώς γιατί κατάλαβε ποιοι καραδοκούν να επιστρέψουν, ποιοι βλέπουν ένα κράτος λάφυρο και έχουν τη λογική της νομής της εξουσίας για εύνοια των ημετέρων».

Στη συνέχεια, ο κ. Ξανθός υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι έχει την πιο αντισυστημική στάση ανοίγοντας το θέμα του φαρμάκου, ενώ έκανε λόγο για «παρέμβαση τομή που μπολιάζει με αντισώματα κοινωνικού δημόσιου ήθους το σύστημα της υγείας» και πρόσθεσε ότι «δίνει βάρος όχι στη σκανδαλολογία, γιατί δεν είναι στον πυρήνα του αριστερού πολιτικού λόγου η σκανδαλολογία, αλλά στην ισότητα, την κοινωνική δημοκρατία και τη δικαιοσύνη».

«Εμείς δρομολογήσαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα και αυτοί έρχονται ετεροχρονισμένα και υποκριτικά να πουν ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως. Τότε γιατί δεν χύθηκε άπλετο φως τα κρίσιμα χρόνια που ήταν κυβέρνηση; γιατί δεν έβαλαν ασφαλιστικές δικλείδες;» σημείωσε.

Τέλος, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση θα πάρει θεσμικά αντίβαρα απέναντι σε ένα σύστημα δομικής σήψης και θα συνεχίσει να έχει ανοικτό διάλογο με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου».
Όπως είπε, ήδη έχει σταλεί από τη Δευτέρα επιστολή σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής, για να συμμετάσχουν την Τρίτη 29 Μαΐου στο υπουργείο Υγείας σε μια σοβαρή συζήτηση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής. «Θα προχωρήσουμε με συνέπεια, αποφασιστικότητα. Και τα στραβά μάτια και η ανοχή στη φαυλότητα με αυτή την κυβέρνηση τελειώνουν οριστικά. Έχουμε την προγραμματική ηθική και συνεργαζόμενοι με τους έντιμους που έχει το σύστημα εμείς θα βγάλουμε τη χώρα από τη κρίση και τα μνημόνια» κατέληξε ο κ. Ξανθός.